Investigation of Separating Efficiency of Rice Kernal in a Laboratory Indented Cylinder Separator

Moradi Ojag, Shahram (2019) Investigation of Separating Efficiency of Rice Kernal in a Laboratory Indented Cylinder Separator. Masters thesis, University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text
پایان نامه نهایی مرادی.pdf

Download (735kB)
Official URL: http://uma.ac.ir/

Abstract

Research Aim: Considering that in research centers, Whitening and separation of head rice grains from broken grains have particular importance to determine the head rice yield and the quality of baking varieties, In this research, the efficiency of separation of broken grains of rice was investigated using a laboratory separator. Research method: in this study, rice of hashmi type varieties was produced from shaft city and transferred to the laboratory. In laboratory 2 rice samples were prepared: the first sample of head rice ranges between 6 and 8 mm and the second sample of broken kernels was a smaller length of 6 mm. Experimental samples were prepared according to the weight and composition of broken kernels for feeding the machine. The separation of broken kernels from head rice is affected by four factors: trough angle (in three states), sample weight (15, 20 and 25 g), broken kernels composition (30, 40and 50 %) and separation time (80, 115 and 150 seconds). Analysis of variance of results was performed using factorial experiments with four factors based on Randomized Complete Block Design and four replications using MSTAT-C software. Comparison of the mean of the main effects and the interactions effects were made using a mean test of Duncan. Findings: The effects of different states of the main effects and their mutual effects on the efficiency of separator were statistically significant. The maximum separation efficiency of separator broken kernels is in the case of 1 trough angle, sample weight 20 g, the composition 40% broken kernels and separation time of 115 seconds, and the minimum in the case of 3 trough angle, the sample weight is 15 g, the composition 30% of broken kernels and separation time of 80 seconds. Conclusion: The separation efficiency of broken kernels increases with the change of the trough angle of the case 3 to 1, either by decreasing sample weight, or by increasing the working time of the machine. Also, in the brass sample of 40% of the weight of the broken kernels, there is the highest separation efficiency.

Item Type: Thesis (Masters)
Persian Title: بررسی بازده جداسازی دانه¬های سالم برنج در یک جداکننده دوار دندانه¬دار
Persian Abstract: هدف: با توجه به این¬که در مراکز تحقیقاتی سفید کردن و نیز جداسازی دانه¬های سالم از دانه¬های شکسته به منظور تعیین عملکرد برنج سالم و تعیین کیفیت پخت ارقام از اهمیت ویژه¬ای برخوردار است، در این تحقیق بازده جداسازی دانه¬های شکسته برنج با استفاده از دستگاه جداکننده دوار دندانه¬دار آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت. روش‌شناسی پژوهش: در این تحقیق برنج رقم هاشمی از شهر شفت تهیه شد و به آزمایشگاه منتقل گردید. در آزمایشگاه دو نمونه برنج آماده شد: نمونه اول دانه¬های سالم برنج دارای طول بین 6 تا 8 میلی¬متر و نمونه دوم دانه¬های شکسته برنج دارای طول کوچکتر از 6 میلی¬متر. نمونه¬های آزمایشی با توجه به وزن و ترکیب دانه¬های شکسته برای تغذیه دستگاه آماده شدند. عمل جداسازی دانه¬های شکسته از دانه¬های سالم برنج تحت تأثیر چهار عامل: حالات مختلف زاویه ناودانی (در سه حالت)، وزن نمونه¬ها (15، 20 و 25 گرم)، ترکیب دانه¬های شکسته (30، 40 و 50 درصد) و مدت زمان جداسازی (80، 115 و 150 ثانیه) انجام شد. تجزیه واریانس داده¬ها با استفاده از آزمایشات فاکتوریل با چهار فاکتور بر پایه¬ی طرح بلوک¬های کامل تصادفی و در چهار تکرار با استفاده از نرم افزار MSTAT-C انجام شد و برای مقایسه میانگین¬ اثرات اصلی و اثرات متقابل از آزمون چند دامنه¬ای دانکن استفاده شد. یافته‌ها: تأثیر حالات مختلف اثرات اصلی و اثرات متقابل آنها در ضریب بازده جداسازی از نظر آماری معنی¬دار بود. بیشترین میزان بازده جداسازی دانه¬¬های شکسته در حالت 1 زاویه ناودانی، وزن نمونه 20 گرم، ترکیب 40 درصد دانه¬های شکسته و زمان جداسازی 115 ثانیه حاصل شد و کمترین آن در حالت 3 زاویه ناودانی، وزن نمونه 15 گرم، ترکیب 30 درصد دانه¬های شکسته و زمان جداسازی 80 ثانیه به¬دست آمد. نتیجه‌گیری: بازده جداسازی دانه¬های شکسته با تغییر زاویه ناودانی از حالت 3 به حالت 1 یا با کاهش وزن نمونه¬ها یا با افزایش زمان کار دستگاه افزایش یافت. هم¬چنین در نمونه برنجی که 40 درصد وزن آن دانه¬های شکسته بود، بیشترین راندمان جداسازی به¬دست آمد.
Supervisor:
SupervisorE-mail
Askari Asli Ardeh, EzzatollahUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
Loni, ReyanehUNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Biosystem
Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Biosystem
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Biosystem
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Biosystem
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Biosystem
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Biosystem
Date Deposited: 06 Jun 2020 08:23
Last Modified: 06 Jun 2020 08:23
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/11446

Actions (login required)

View Item View Item