Esmaelzadeh, Sayfallah (2020) The Effects of Paraxanthine on Dunaliella Salina, a Saline Waters Alga from Physiologycal and Biochemical view Points. Masters thesis, University of Mohaghegh Ardabili.
![]() |
Text
2605230_a114021d-0d80-472e-a2b2-11f3d0d0d5c3.pdf Download (881kB) |
Abstract
Research Aim: Evaluation of the effect of paraxanthin as pollutant on the aquatic ecosystems of the algae Dunaliella salina, paraxanthin can enter saline waters through human metabolism or caffeine microbial biodegradation by microorganisms in the environment and as an allelochemical and stressful compound causes physiological and biochemical responses in algae Dunaliella salina. Research method: Firstly Johnson culture medium was prepared for algae propagation, then transferred from the existing stock to culture medium until the algae was grown in constant culture medium, then three concentrations of 0.01, 0.1 and 1 μg of paraxanthine in three groups. In addition, a control group was treated individually for two weeks, and after collecting the algae and preparing algae extract, the assays were performed three times in each treatment and control groups. Findings:. The effect of paraxanthin on chlorophyll fluorescence of D.salina algae increased Fo at high concentration but at low concentration did not change significantly. Fm decreased with decrease in paraoxanthine concentration, but there was no significant change in the other treatments. In all three treatments, the decrease in Fv/Fm was significant, chlorophyll a was unchanged but chlorophyll b decreased only in high concentrations. Carotenoid, total protein and free amino acids content decreased but proline content increased in different treatments compared to the control group. H2O2 and soluble sugar did not change significantly at low concentration but increased with increasing paraoxanthine concentration. APX and PPO enzymes activity increased at high concentration, but catalase and protease decreased significantly compared to the control group. Conclusion: The present study showed that paraxanthin introduced into the algae environment caused some biochemical and physiological responses in algae, which altered significantly in the amount of enzymatic and non-enzymatic antioxidants and decreased the amount of carotenoids. So, the enter of paraxanthin as an allelochemical into the aquatic habitat should be considered.
Item Type: | Thesis (Masters) | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Persian Title: | اثرات پارا گزانتین برجلبک آب شوردونالیللا سالینا از دیدگاه فیزیولوژیکی وبیوشیمیایی | ||||||
Persian Abstract: | هدف: ارزیابی اثر پاراگزانتین به عنوان یک الاینده اکوس یس ت های آبی برجلبک دونالیللا سالینا ) Dunaliella Salina ( ا ست،که این ماده می تواند از طریق متابولی س ان سانی ویا تجزیه بیولوژیک میکروبی کافئین تو سط میکرو ارگانی س ها در محیط زی ست ،وارد آب های ش ور ش ده و به عنوان ترکیب آللوکمیکال وتنش زا ،پاس خ های فیزیولوژیک وبیوش یمیایی درجلبک Dunaliella Salina را سبب می شود. روششناسی پژوهش: بعداز تهیه محیط کشت جانسون، جلبک از استوک موجود به محیط ک شت منتقل، تا در محیط ک شت به فاز ثابت ر شد بر سد، سپس سه غلظت 01 / 0 ، 1 / 0 و 1 g/mlμ پاراگزانتین در سه گروه، و یک گروه شاهد به مدت دو هفته اثرداده شد وبعد از جمع آوری جلبک و تهیه عصاره، سنجش ها بصورت سه بار تکرار از هر گروه و شاهد انجام شد. اایتهها: تاثیر پاراگزانتین بر فلورس انس کلروفیل جلبک D.salina ،س بب افزایش میزان Fo درغلظت بالا ش د ولی در غلظت پایین، تغییر معنی دار نبود ومیزان Fm با کاهش غلظت پارا گزانتین ،کاهش ودر س ایر تیمارها تغییرات معنی دار نبود ، درهر س ه تیمارکاهش مقدار Fv/Fm معنی دار بود،میزان کلروف یل a تغییری نداش ت ولی میزان کلروف یل bفقط در تیما ر با غلظت بالا ، کاهش داش ت.میزان کاروتنوئید ،پروتئین کل وآمینواس ید های آزاد کاهش یافته ولی میزان پرولین در تیمار های مختلف ن سبت به گروه شاهد افزایش دا شت ، میزان 2O2H و قند محلول در تیمار با غلظت پایین تغییر معنی داری نشان نداد ولی با افزایش غلظت پاراگزانتین افزایش داش ت.فعالیت آنزی های APX,PPO در غلظت بالا ،افزایش یافته ولی کاتالاز وپروتئاز کاهش معنی داری در مقایسه با گروه شاهد نشان داد. نتیجهگیری: پاراگزانتین وارد شده به محیط زیست جلبک سبب پیدایش بعضی پاسخ های تدافعی بیوش یمیایی وفیزیولوژیک در جلبک میش ود که تغییر میزان آنتی اکس یدان های آنزیمی وغیر آنزیمی و کاهش میزان کاروتنوئید قابل ملاحظه بود.بنابر این ورود پاراگزانتین به عنوان یک ترکیب آللوکمیکال و آلاینده به زیستگاه های آبی بایستی مورد توجه قرار گیرد. | ||||||
Supervisor: |
|
||||||
Advisor: |
|
||||||
Subjects: | Faculty of Basic Sciences > Department of Biology Divisions > Faculty of Basic Sciences > Department of Biology |
||||||
Divisions: | Subjects > Faculty of Basic Sciences > Department of Biology Faculty of Basic Sciences > Department of Biology |
||||||
Date Deposited: | 06 Jun 2020 08:47 | ||||||
Last Modified: | 06 Jun 2020 08:47 | ||||||
URI: | http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/11456 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |