Determination of some mechanical properties of two apple varieties with the purpose decreasing losses

Aslanzadeh Nasir Abadi, Mohammad (2019) Determination of some mechanical properties of two apple varieties with the purpose decreasing losses. Masters thesis, University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text
پایان نامه نهایی (Repaired) (Repaired).pdf

Download (849kB)
Official URL: http://uma.ac.ir/

Abstract

Aim Research: in the process of doing this research two purposes are continued: A)measuring some mechanical attributes of apple( rupture force, rupture energy, evolution in rupture &toughness point) B)Examining the manner of variety, speed of loading, and period of warehousing on some mechanical attributes of apple and determining interaction among independent variables(variety,loading speed,and warehousing period). Research methodology: in this research , rupture force , rupture energy , evolution in rupture and toughness point of two varieties red and golden apples were determined. For this purpose , the cylindrical samples whit a diameter of 10mm and height of 15mm were prepared from two red and golden delicious apples from gardens of meshkin shahr. The analysis of the results variance in factorial design in format of completely random desing with 3 factors ,variety, 6 warehouse periods include harvest time and 10 , 20 , 30 , 40 , 50 , days after harvest at in loading speeds of 10 , 40 , 70 , 100 mm/min and 10 repetitions by using the MSTAT-C softwar and was performed and for comparing the mean of the main effects and the mutual effects of Duncan,s multiple rang test was used. Findings: the results indicated that the main effect of variety and the main effect of warehouse period for rupture force , rupture energy , evolution in rupture and toughness point , and the main effect of variety and the main effect of loading speed and triple mutual effect of variety, loading speed and warehouse period for rupture force of double mutual effect of variety and warehouse period for rupture energy , rupture and toughness force in probability level 1% are meaningful . also the main effect of loading speed for evolution in rupture point and double mutual effect of variety and loading speed for rupture force in probability level 5% has been meaningful. Conclusion: by increasing the warehouse period in both varieties , the rupture of samples early occurres and therefore , by increasing the warehouse period , the fruit loses early its natural state and the resistance against mechanical strikes is lessen .

Item Type: Thesis (Masters)
Persian Title: تعیین برخی خواص مکانیکی دو رقم سیب به منظور کاهش ضایعات
Persian Abstract: هدف: درفرایند انجام این پژوهش دو هدف دنبال می شود: الف ) اندازه گیری برخی خواص مکانیکی سیب (نیروی گسیختگی، انرژی گسیختگی، تغییر شکل در نقطه گسیختگی و چغرمگی ب)، بررسی نحوه تآثیر رقم، سرعت بارگذاری و دوره انبارداری بر برخی خواص مکانیکی سیب و تعیین اثر متقابل بین متغیر های مستقل(رقم، سرعت بارگذاری و دوره انبارداری). روش‌شناسی پژوهش: در این تحقیق نیروی گسیختگی، انرژی گسیختگی، تغییر شکل در نقطه گسیختگی و چغرمگی دو رقم سیب رد و گلدن دلیشز تعیین شد. برای این کار نمونه های استوانه ای به قطر 10میلی متر و به ارتفاع 15میلی متر از دو رقم سیب رد و گلدن دلیشز باغات مشگین شهر تهیه شد. تجزیه واریانس نتایج در طرح فاکتوریل در قالب طرح کاملا" تصادفی با 3 عامل رقم، 6 دوره انبارداری شامل زمان برداشت و50،40،30،20،10 روز پس از برداشت، سرعت های بارگذاری 10، 40، 70 و100 میلی متر بر دقیقه و10 تکرار با استفاده از نرم افزار MSTAT-C انجام شد و برای مقایسه میانگین اثرات اصلی و اثرات متقابل از آزمون چند دامنه ای دانکن استفاده شد. یافته ها : نتایج نشان داد که اثر اصلی رقم و اثر اصلی دوره انبارداری برای نیروی گسیختگی، انرژی گسیختگی، تغییر شکل در نقطه گسیختگی و چغرمگی و اثر اصلی سرعت بارگذاری و اثر متقابل سه تایی رقم، سرعت بارگذاری و دوره انبارداری بر نیروی گسیختگی، اثر متقابل دوتایی رقم و دوره انبارداری بر انرژی گسیختگی، نیروی گسیختگی و چغرمگی در سطح احتمال 1% معنی دار می باشند. همچنین اثر اصلی سرعت بارگذاری بر تغییر شکل در نقطه گسیختگی و اثر متقابل دوتایی رقم و سرعت بارگذاری بر نیروی گسیختگی در سطح احتمال 5% معنی دار شده است. نتیجه‌گیری: با افزایش دوره انبارداری در هر دو رقم انرژی کمتری برای گسیختگی نمونه ها مصرف می شود. به عبارت دیگر با افزایش دوره انبارداری در هر دو رقم گسیختگی نمونه ها زودتر اتفاق می افتد در نتیجه با افزایش دوره انبارداری میوه زودتر حالت طبیعی خود را از دست می دهد و مقاومت در برابر ضربات مکانیکی کمتر می شود.
Supervisor:
SupervisorE-mail
Rasekh, MansurUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
Shahgholi, Gholam HossinUNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Biosystem
Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Biosystem
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Biosystem
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Biosystem
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Biosystem
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Biosystem
Date Deposited: 08 Jun 2020 05:06
Last Modified: 08 Jun 2020 05:06
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/11619

Actions (login required)

View Item View Item