Ghafouripoor, Hawzhin (2019) Insecticidal and repellency effect of five essential oils and their integration with diatomaceous earth in control of saw toothed grain beetle, Oryzaephilus surinamensis (L.). Masters thesis, University of Mohaghegh Ardabili.
![]() |
Text
thesis.pdf Download (480kB) |
Abstract
Research Aim: In this research, toxicity and repellent properties of five essential oils of Cinnamomum verum L., Artemisia annua L., Allium sativum L., Mentha pulegium L. and Vitex agnus L. and their combined effects with Sayan® DE formulation were studied on saw toothed grain beetle, Oryzaephilus surinamensis (L.) in labrotatory condition. Research method: Experiments were performed in the incubator at 27 ± 2 °C, 65 ± 5% RH and continous darkness with four replications. The essential oils were extracted by distillation method using Clevenger apparatus. Mortality was evaluated to determine the insecticidal and repellency effects of essential oils after 24 h. Then, the insecticidal effect of essential oils was investigated with food and without food commodity. To study the effect of essential oils combined with diatomaceous earth (DE), different concentrations of DE (formulation of sayan) were mixed with nuts and infused in glass containers. Different concentrations of essential oils were sampled on filter paper with different doses of DE and then 15 adult insects were added. Mortality of O. surinamensis was recorded 24 and 72 h after treatment. GC-mass technique was used to identify essential oil components. Findings: Results indicated that the toxicity of the essential oils was reduced in the presence of food grains. Result of respiratory toxicity showed that the essential oil of A. sativum and M. pulegium had high insecticidal activity against O. surinamensis. The LC50 of these essential oils was 10.32 and 25.88 ml/L, respectively. In the study of DE toxicity on the tested adult insect, the LC50 value was 86.76 mg/kg. The highest repellency was observed for A. annua and the lowest for M. pulegium. The combination of DE with essential oils of V. agnus, A. sativum and M. pulegium increased insecticidal effect and essential oils of C. verum and A. annua reduced insecticidal effect. Conclusion: According to the results, it can be stated that the combination of essential oils of M. pulegium, V. agnus and A. sativum with DE can be used to reduce the populations of O. surinamensis. This study also showed that the essential oils of A. annua and C. verum have a great repellent effect on O. surinamensis.
Item Type: | Thesis (Masters) | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Persian Title: | اثر حشرهکشی و دورکنندگی پنج اسانس گیاهی و تلفیق آنها با خاک دیاتومه در کنترل شپشه دندانهدار غلات Oryzaephilus surinamensis (L.) | ||||||
Persian Abstract: | هدف: در این پژوهش خواص تنفسی و دورکنندگی پنج اسانس گیاهی دارچین (Cinnamomum verum L.)، درمنه (Artemisia annua L.)، سیر (Allium sativum L.)، پونه (Mentha pulegium L.) و پنج انگشت (Vitex agnus L.) و اثرات تلفیقی آنها با فرمولاسیون Sayan® خاک دیاتومه روی حشرات کامل شپشه دندانهدار غلات، Oryzaephilus surinamensis (L.) در شرایط آزمایشگاهی بررسی شد. روششناسی پژوهش:آزمایشها در انکوباتور در دمای 2±27 درجه¬ی سلسیوس، رطوبت نسبی 5±65 درصد و تاریکی کامل در چهار تکرار انجام شد. اسانسهای گیاهی با استفاده از دستگاه کلونجر به روش تقطیر با آب مقطر استخراج شد. برای تعیین اثرات حشرهکشی و دورکنندگی اسانسها، میزان مرگ و میر حشرات بعد از 24 ساعت مورد بررسی قرار گرفت. سپس اثر حشرهکشی اسانسها همراه با توده غذا و بدون غذا بررسی شد. برای بررسی اثر تلفیق اسانسهای گیاهی با خاک دیاتومه، دزهای مختلف فرمولاسیون سایان خاک دیاتومه با خشکبار (گردو) و در چند تکرار در ظروف شیشهای ریخته شد. غلظتهای مختلف اسانسها با سمپلر روی کاغذهای صافی با دزهای مختلف خاک دیاتومه (0، 63/0، 004/1 و 4/1 میلیگرم بر کیلوگرم) ریخته و سپس 15 حشره کامل به محیط اضافه شد. پس از گذشت 24 و 72 ساعت از شروع آزمایش، نتایج حاصل از مرگ و میر ثبت شد. جهت شناسایی اجزاء اسانس از دستگاه GC-MS استفاده شد. یافتهها: براساس نتایج به دست آمده، سمیت اسانس گیاهان در حضور دانههای غذا کاهش یافت. نتایج بررسی سمیت تنفسی اسانسها نشان داد که اسانس گیاه سیر و پونه خاصیت حشرهکشی بالایی علیه حشره کامل شپشه داندانهدار غلات دارد. میزان LC50 این اسانسها به ترتیب 9/12 و 35/32 میکرولیتر بر لیتر هوا بود. در بررسی سمیت سایان روی حشره کامل مورد آزمایش، میزان LC50 بدست آمده 09/487 میلیگرم بر کیلوگرم بود. بیشترین میزان دورکنندگی مربوط به اسانس درمنه و کمترین مربوط به اسانس پونه بود در بررسی اثر تلفیقی خاک دیاتومه با اسانس گیاهان پنج انگشت، سیر و پونه، افزایش غلظت موجب افزایش توانایی حشرهکشی شد، ولی در تلفیق با اسانس گیاهان درمنه و دارچین افزایش غلظت موجب افزایش میزان تلفات نگردید. نتیجهگیری: با توجه به نتایج به دست آمده می¬توان اظهار داشت که در تلفیق اسانسهای گیاهی با خاک دیاتومه می¬توان از اسانسهای پنج انگشت، پونه و سیر برای کاهش جمعیت شپشه دندانهدار غلات استفاده نمود. همچنین این بررسی نشان داد که اسانسهای گیاهی درمنه و دارچین دارای اثر دورکنندگی زیادی روی شپشه دندانهدار غلات می¬باشد. | ||||||
Supervisor: |
|
||||||
Advisor: |
|
||||||
Subjects: | Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Plant Protection Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Plant Protection Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Plant Protection |
||||||
Divisions: | Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Plant Protection Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Plant Protection Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Plant Protection |
||||||
Date Deposited: | 13 Jun 2020 04:53 | ||||||
Last Modified: | 13 Jun 2020 04:53 | ||||||
URI: | http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/11653 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |