Life cycle assessment(LCA) of Bio ethanol Prduction from Agricuitural products And Compare it with etanol centres

karimi, Peyman (2020) Life cycle assessment(LCA) of Bio ethanol Prduction from Agricuitural products And Compare it with etanol centres. Masters thesis, University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text
981204_thesis Karimi.pdf

Download (1MB)
Official URL: http://uma.ac.ir/

Abstract

Purpose: As the population grows, the world will face many crises, the most important being the need for energy (fuel) and increased pollution on the planet. These include global warming, excessive consumption of unstable fuels, ozone depletion, the risks of carcinogenic effects to humans. In view of these issues, the purpose of this study was to evaluate the life cycle of two maize and potato waste products and the environmental indices of each crop compared to each other and several other scenarios, to investigate the bioethanol production capacity in Ardabil province, the price index per one. Liters, and check the fuel replacement capacity Research Methodology: In order to evaluate the life cycle of two products of potato and maize waste,. all inputs and outputs of two products (from planting to transfer to warehouse) were identified first and for extraction of inputs and outputs of production area. Bioethanol Related experiments including hydrolysis fermentation, distillation were performed., Two replications of the production stages of each crop were performed under unmatched conditions and the results were compared with each other.Also, the amount of bioethanol production per kg (maize-potato waste) was determined and based on which the bioethanol production capacity was obtained relative to the crop production, Then the price index was calculated by considering the inputs and outputs. At the end all information was entered in Sima Pro software and environmental indicators were obtained. Results: Based on the results of Sima Peru experiments and software, it was found that the bioethanol damage indices produced by maize were lower than the potato wastes. The amount of bioethanol produced from one kg of corn was 0.341 g and the bioethanol production capacity of corn in Ardabil province was 17050000 liters as well as one kg of potato waste equivalent to 0.0935 g bioethanol. There were 160,000 tons of waste. It was also found that combined use of bioethanol with E5 can be an important factor in reducing injury indices in the province. Conclusion: The results showed that due to considering all inputs and outputs in corn and potato bioethanol production compared to synthetic ethanol that only the inputs of production sector were considered, the index had higher percentage index. But it is understandable given the mechanization conditions of the area The bio-ethanol biomass of maize is also lower than potatoes, but it is nutritionally efficient in producing bio-ethanol residues.

Item Type: Thesis (Masters)
Persian Title: ارزیابی چرخه حیات تولید بیواتانول از فرآوردهای کشاورزی و مقایسه آن با اتانول سنتزی
Persian Abstract: هدف:با توجه به رشد روزافزون جمعیت، جهان با بحران¬های زیادی روبه¬رو خواهد شد که مهم¬ترین مسئله نیاز به انرژی (سوخت) و افزایش آلودگی در سطح کره زمین است که ازجمله آن پدیده گرمایش جهانی، مصرف بیش¬از بیش سوخت¬های ناپایدار، کاهش مقدار اوزون،مخاطرات اثرات سرطان زایی برای انسان¬هاست. با توجه به این مسائل هدف از این تحقیق ارزیابی چرخه حیات دو محصول ذرت و ضایعات سیب‌زمینی و شاخص¬های زیست‌محیطی هر محصول در مقایسه با یک دیگر و چند سناریو دیگر، بررسی ظرفیت تولید بیواتانول در استان اردبیل، شاخص قیمت به ازای یک لیتر و بررسی ظرفیت جایگزینی سوخت می¬باشد. روش شناسی پژوهش:جهت ارزیابی چرخه حیات دو محصول ضایعات سیب‌زمینی و ذرت، ابتدا کلیه ورودی¬ها و خروجی¬های دو محصول (از ابتدای کاشت تا انتقال به انبار) مشخص شد و برای استحصال ورودی¬ها و خروجی¬های قسمت تولید بیواتانول آزمایشات مربوطه اعم از هیدرولیز، تخمیر،تقطیر انجام شد. دو تکرار از مراحل تولید هر محصول در شرایط غیر همسان صورت گرفت و نتایج حاصله با یک دیگر مقایسه شد همچنین مقدار تولید بیواتانول از هر کیلوگرم (ذرت-ضایعات سیب‌زمینی) مشخص و بر اساس آن ظرفیت تولید بیواتانول نسبت به تولید محصولات به دست آمد، سپس شاخص قیمت با در نظر گرفتن ورودی¬ها و خروجی¬ها به دست آمد و در پایان کلیه اطلاعات در نرم¬افزار سیما پرو وارد و شاخص¬های زیست‌محیطی به دست آمد. یافته¬ها: با توجه به نتایج حاصله از آزمایشات و نرم افزار سیما پرو مشخص شد که شاخص¬های آسیب بیواتانول تولید شده از ذرت نسبت ضایعات سیب‌زمینی کمتر می¬باشد. مقدار بیواتانول تولید شده از یک کیلوگرم ذرت341/0 گرم و ظرفیت تولید بیواتانول از ذرت در استان اردبیل17050000 لیتر و همچنین از هر یک کیلوگرم ضایعات سیب‌زمینی معادل0935/0 گرم بیواتانول استحصال شد و ظرفیت تولید بیواتانول از ضایعات سیب‌زمینی آگریا 14960000 لیتر به ازای 160000 هزار تن ضایعات بود. و همچنین مشخص شد که مصرف ترکیبی بیواتانول به‌صورت E5 می¬تواند عامل مهمی در کاهش شاخص¬های آسیب در استان باشد. نتیجه¬گیری: نتایج نشان داد که به دلیل لحاظ کردن کلیه ورودی¬ها و خروجی¬های در تولید بیواتانول ذرت و سیب‌زمینی در قیاس با اتانول سنتزی که فقط ورودی¬های بخش تولید در نظر گرفته شده،در مجمع دارای درصد شاخص بالاتری بوده اما با توجه به شرایط مکانیزاسیون منطقه قابل درک است. همچنین شاخص زیستی بیواتانول ذرت نسبت به سیب‌زمینی کمتر است اما از لحاظ غذایی تولید بیواتانول پسماند مناسب است.
Supervisor:
SupervisorE-mail
mesri, TarahomUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
shahgoli, GholamhosseinUNSPECIFIED
Abdi benemar, HosseinUNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Biosystem
Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Biosystem
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Biosystem
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Biosystem
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Biosystem
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Biosystem
Date Deposited: 26 Oct 2020 06:53
Last Modified: 26 Oct 2020 06:53
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/11859

Actions (login required)

View Item View Item