The investigation of allelopathic effects of catechin from physiological and biochemical aspects

Razavi, Seyed Mehdi The investigation of allelopathic effects of catechin from physiological and biochemical aspects. University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text
گزارش طرح کاتچین.pdf

Download (1MB)

Abstract

Catechin with chemical name of flavane-3 ol is a compound from flavnoid group. It is considerably produced in some plants such as green tea. Some reprorts implied to allelopathic potential of the cmpound. In this investigation, allelopathic response of catechin on lettuce, as a model plant, was evaluated. The results indicated that the compound tend to reduction in lettuce growth parameters such as roots and aerial parts dry - wet weights and lenthghts. On the other hand, after catechin treatment a significant increase was observed in antioxidant enzymes activities. The results indicated that a certain changes was seen in electrophoretic pattern of proteins bands in the lettuce catechin treated plants. Some new protein bands were seen in the treated plants. The HPLC analyses showed that after catechin treatment, a considerable rise in catechin level was obvious in the treated plants. The increase fall to primary level after many days indicated catechin metabolism in the lettuce plants.In conclusion, it was depicted from the results that catechin exhibited an inhibitoty effects on lettuce plants and can be regarded as an allelpathic substance may be used for synthesis a bioherbicide.

Item Type: Other
Persian Title: بررسی اثرات دگرآسیبی کاتچین از جنبه های فیزیولوژیک و بیوشیمیایی
Persian Abstract: کاتچین با نام کامل شیمیایی یک فلاوان-۳-ال، ترکیبی است از گروه فلاونویئدها که در برخی گیاهان از جمله چای سبز به مقدار قابل توجهی تولید می شود. برخی گزارشات حاکی از اثرات دگرآسیبی این ترکیب می باشد. در این تحقیق به منطور بررسی قابلیت دگرآسیبی (آللوپاتیک) این ترکیب پاسخ گیاه مدل کاهو از جنبه های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی به ایت ترکیب مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج بدست آمده نشان داد که این ترکیب منجر به کاهش قابل توجه پارامترهای رشد گیاه کاهو از جمله وزن تر و خشک و طول اندامهای گیاهی یعنی ریشه و اندام هوایی گردید. از طرف دیگر فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدانی این گیاه تحت تاثیر کاتچین افزایش قابل توجهی پیدا کرد. نتایج همچنین نشان داد که الگوی الکتروفورتیک پروتیئنهای گیاه کاهو تحت تاثیر این ماده دچار تغییر شده است و برخی باندهای جدید در این الگو ظاهر شدند که بیانگر ساخت پروتیئنهای جدید در این گیاه می باشد. آنالیز میزان و تراکم کاتچین در گیاه کاهو با استفاده از تکنیک کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا نشان داد که بعد از تیمار ابتدا میزان این ترکیب در گیاه افزایش یافته و با سپری شدن مدت زمان مشخص در حد چند روز با متابولیزه شدن ایم ماده در گیاه تراز آن به حد قبلی باز می گردد. بررسی اجمالی نتایج این پژوهش نشان داد که ترکیب کاتچین بر روی گیاه مدل کاهو اثرات بازدارندگی بارز نشان می دهد و از اینرو این ترکیب را می توان به عنوان یک ترکیب آللوکمیکال به حساب آورد و در ساخت علف کشهای طبیعی مورد استفاده قرار داد.
Subjects: Faculty of Basic Sciences > Department of Biology
Divisions > Faculty of Basic Sciences > Department of Biology
Divisions: Subjects > Faculty of Basic Sciences > Department of Biology
Faculty of Basic Sciences > Department of Biology
Date Deposited: 07 Nov 2020 06:53
Last Modified: 07 Nov 2020 06:53
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/12073

Actions (login required)

View Item View Item