Isolation and identification of lactic acid bacteria from dairy products (yogurt and cheese) and their effect on pathogenic bacteria

Ghazaei, Ciamak Isolation and identification of lactic acid bacteria from dairy products (yogurt and cheese) and their effect on pathogenic bacteria. University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text
گزارش طرح.pdf

Download (456kB)

Abstract

Infections caused by bacterial agents with antibiotic resistance are spreading in a way that has reduced the effectiveness of antibiotics in treatment. One of the strategies to counteract antibiotic resistance is the use of lactic acid bacteria in food. Yogurt and cheese are healthy foods rich in lactic acid bacteria. The aim of this study was to isolate and distinguish lactobacilli from yogurt and cheese and their effect on the main pathogenic bacteria.Yogurt and cheese samples were collected and cultured on MRS Agar culture medium to separate lactobacilli and heated in anaerobic conditions for 37-48 hours at 37 C. Lactobacillus was identified based on staining, morphology, culture medium, biochemical characteristics. The inhibitory effect of lactobacilli isolated on the growth of Salmonella typhoid bacteria, Helicobacter pylori, Staphylococcus aureus, and Pseudomonas aeruginosa was mediated by diffusion agar and disc diffusion in the well. The results of the well method showed that the highest inhibitory effect was Lactobacillus casei against Staphylococcus aureus with 16.35 mm inhibition and the lowest inhibitory level belonged to Lactobacillus plantarum against Salmonella typhi with inhibition of 11.45 mm. The results of the diffusion disc method showed that the highest inhibitory effect belonged to Lactobacillus casei against Helicobacter pylori at 17.47 mm and the lowest inhibitory effect belonged to Lactobacillus plantarum at 13.35 mm. Studies show that the use of lactobacilli to prevent and treat gastrointestinal infections as an important and suitable solution is logical and acceptable.

Item Type: Other
Persian Title: جداسازی و شناسایی باکتری های اسید لاکتیک از محصولات لبنی(ماست و پنیر) و تأثیر آنها بر باکتری های بیماری زا
Persian Abstract: زمينه و هدف: عفونت¬های ناشی از عوامل باکتریایی با مقاومت آنتی¬بیوتیکی در حال گسترش است به گونه-ای که کارایی آنتی بیوتیک¬ها در درمان را کاهش داده است. یکی از استراتژي¬هاي مقابله با مقاومت آنتی-بیوتیکی استفاده از باکتری‏های اسید‏لاکتیک در مواد غذایی است. ماست و پنیر از مواد غذایی مفید و سرشار از باکتری‏های اسید‏لاکتیک است. اين مطالعه با هدف جداسازی و تشخیص لاکتوباسیل از ماست و پنیر و تأثیر آنها بر باکتری های پاتوژن اصلی انجام گرفت. روش بررسي: نمونه های ماست و پنیر جمع آوری شدند و برای جداسازی لاکتوباسیلوس ها بر روی محیط کشت MRS Agar کشت داده و به مدت 72-48 ساعت درشرایط بی هوازی و در دمای 37 درجه سانتی گراد گرمخانه گذاری گردید. شناسایی لاکتوباسیلوس ها براساس رنگ آمیزی، مورفولوژی، محیط کشت، خصوصیات بیوشیمیایی صورت گرفت. اثر بازدارندگی لاکتوباسیلوس های جدا شده روی رشد باکتری های سالمونلا تیفی، هلیکوباکتر پیلوری، استافیلوکوکوس آرئوس، و پسودوموناس آئزوژینوزا با دو روش ديسك ديفيوژن آگار و انتشار در چاهک صورت گرفت. يافته ها: نتایج حاصل از روش چاهک نشان داد، بیشترین اثر مهاری از آن لاکتوباسیلوس کازئی بر علیه استافیلوکوکوس آرئوس با مهار 35/16 میلی متر و کمترین میزان مهارکنندگی متعلق به لاکتوباسیلوس پلانتاروم علیه سالمونلا تیفی با مهار 45/11 میلی متر بود. نتایج حاصل از روش دیسک دیفیوژن نشان داد، بیشترین اثر مهاری متعلق به لاکتوباسیلوس کازئی بر علیه هلیکوباکترپیلوری به میزان 47/17 میلی متر و کمترین میزان مهاری متعلق به لاکتوباسیلوس پلانتاروم به میزان 35/13 میلی متر بود. نتيجه گيري: بررسي ها نشان مي دهند که استفاده از لاکتوباسيلوس ها جهت پيشگيري و درمان عفونت هاي دستگاه گوارش به عنوان راه کاري مهم و عملي، منطقي و قابل قبول است.
Subjects: Faculty of Agriculture and Natural Resources (Moghan Campus) > Department of Animal Sciences
Divisions > Faculty of Agriculture and Natural Resources (Moghan Campus) > Department of Animal Sciences
Divisions: Subjects > Faculty of Agriculture and Natural Resources (Moghan Campus) > Department of Animal Sciences
Faculty of Agriculture and Natural Resources (Moghan Campus) > Department of Animal Sciences
Date Deposited: 08 Nov 2020 09:12
Last Modified: 08 Nov 2020 09:12
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/12191

Actions (login required)

View Item View Item