Essential oil Components, Phenolic Content and Antioxidant Activity Anthriscus cerefolium and Anthriscus sylvestris from Iran

Maleki Lajayer, Hassan and Norouzi, Reza Essential oil Components, Phenolic Content and Antioxidant Activity Anthriscus cerefolium and Anthriscus sylvestris from Iran. University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text
final report.pdf

Download (634kB)

Abstract

Abstract: The Apiaceae family (Umbelliferae) is one of the largest families of flowering plants. The genus Anthriscus of this family is considered of high importance because of its use in folk medicines and flavoring throughout the world. Three species of this genus are represented in the Flora of Iran. The main objective of this study was to evaluate the essential oil composition, phenolic content and antioxidant activity of Anthriscus cerefolium and Anthriscus sylvestris. The essential oil samples were isolated by hydrodistillation in a Clevenger type apparatus and analyzed using GC and GC–MS methods. The antioxidant activity and total phenolic content were determined by DPPH scavenging assay and Folin-Ciocalteu method, respectively. Oxygenated monoterpenes constituted the principal fraction of essential oils obtained from A. cerefolium (rich in estragole), while aliphatic esters were detected to be the main class of compounds isolated from A. sylvestris (rich in chrysanthenyl acetate). Among the essential oils and methanolic extracts from two Anthriscus species at vegetative stage the highest antioxidant activity was observed for essential oil of A. sylvestris (IC50=71.3 μg/ml) followed by essential oil of A. cerefolium (IC50=115 μg/ml). In addition, the amounts of total phenolic contents of A. cerefolium and A. sylvestris methanolic extracts at full flowering stage (76.7 and 74.6 mg GAE/L) were determined. Other important group of compounds and their biological properties needs to be studied in Anthriscus species due to their potential pharmacological and food industry value. Since the essential oil of A. sylvestris at vegetative stage demonstrated the noticeable antioxidant ability which makes it well qualified to be used as natural ingredients to synthetic antioxidants in food industry.

Item Type: Other
Persian Title: بررسی ترکیب اسانس، فعالیت آنتی اکسیدانی و ترکیبات فنولی گونه¬های جعفری وحشی (Anthriscus spp.) در مراحل مختلف رشدی
Persian Abstract: : خانواده چتریان جزء یکی از بزرگترین خانواده گیاهان گلدار است. جنس آنتریسکوس (Anthriscus) از این خانواده مهم دارای اهمیت ویژه¬ای به خاطر کاربرد در طب سنتی و چاشنی غذا در سرتاسر جهان است. این جنس در فلور ایران نیز دیده می¬شود. هدف اصلی از این مطالعه ارزیابی اجزای اسانس، محتوی فنولی و فعالیت آنتی اکسیدانی دو گونه از این جنس یعنی گونه سریفولیوم (A. cerefolium) و گونه سیلوستریس (A. sylvestris) بود. اسانس نمونه¬ها به روش تقطیر با آب و با دستگاه کلونجر استخراج و با استفاده از دستگاه GC و GC-MS مورد آنالیز قرار گرفتند. محتوی فنول کل و ظرفیت آنتی اکسیدانی به ترتیب با استفاده از روش¬های استاندارد مورد اندازه¬گیری قرار گرفت. مونوترپن¬های اکسیژن دار جزء اصلی ترکیبات اسانس گونه سریفولیوم (غنی از استراگول)، در حالیکه استرهای آلیفاتیک تشکیل دهنده اصلی اسانس گونه سیلوستریس (غنی از کریسانتنیل استات)بودند. در مرحله رشد رویشی، فعالیت آنتی اکسیدانی در گونه سیلوستریس (IC50=71.3 μg/ml) بیشتر از گونه سریفولیوم (IC50=115 μg/ml) بود. محتوی فنول کل در مرحله گلدهی هردو گونه نزدیک به هم و به ترتیب در گونه سریفولیوم معادل 7/76 و در گونه سیلوستریس معادل 6/74 میلی¬گرم گالیک اسید در لیتر بود. از آنجا که اسانس گونه سیلوستریس در مرحله رشد رویشی فعالیت آنتی اکسیدانی قابل توجهی از خود نشان داد، لذا می¬تواند جایگزین انتی اکسیدانت¬های مصنوعی در صنعت غذا باشد. همچنین به دلیل اینکه گونه سریفولیوم به¬عنوان سبزی در اواخر اسفند و اوایل بهار مورد استفاده قرار می¬گیرد، لذا اهلی سازی این گونه¬های ارزشمند نیز می¬تواند مورد پژوهش قرار گیرد.
Subjects: Faculty of Agriculture (Meshgin-Shahr Campus)
Divisions > Faculty of Agriculture (Meshgin-Shahr Campus)
Divisions: Subjects > Faculty of Agriculture and Natural Resources (Moghan Campus) > Department of Plant Sciences
Faculty of Agriculture and Natural Resources (Moghan Campus) > Department of Plant Sciences
Date Deposited: 09 Nov 2020 08:31
Last Modified: 09 Nov 2020 08:31
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/12207

Actions (login required)

View Item View Item