Assessment of feeding problems in mental and physical disabilities

مرادی, شهرزاد and قدرتی میرکوهی, مهدی Assessment of feeding problems in mental and physical disabilities. Assessment of feeding problems in mental and physical disabilities.

[img] Text
51.pdf

Download (759kB)

Abstract

Proper nutrition plays an important role in the physical and cognitive development of people with disabilities and it is essential to identify nutritional problems and treat them early. Because deficiencies in nutritional structure or function lead to problems in eating activities and lead to serious health and medical problems The purpose of this study was to investigate the nutritional problems in persons with disabilities and their relation with severity of disability, gender and type of disability in mentally and physically disabled persons. Materials and Methods: In this descriptive cross-sectional study, 121 mentally and physically handicapped persons under 11 years old were enrolled in daily welfare care centers. Demographic variables and STEP (Screening tool of feeding problems) questionnaire were used for data collection. Also, one way ANOVA in SPSS software version 22 was used for data analysis. Results: The results showed that the type of disability (whether mental or physical) and the increase in severity of disability determine the prevalence of nutritional problems and gender did not affect the nutritional skills score in the disabled (p < 0,001). The highest prevalence (39,2%) was observed in eating disorders among those with eating disorders and the least prevalence was in aspirin .(92%) Conclusion: According to the results of this study, increasing nutritional skills of people with disabilities is important for improving their physical condition and improving their quality of life. It requires attention of relevant authorities and training and empowerment of parents and their caregivers to reduce their nutritional problems .

Item Type: Article
Persian Title: بررسی مشکلات تغذیه ای در معلولین ذهنی و جسمی حرکتی
Persian Abstract: زمینه و هدف: تغذیه مناسب، نقش مهمی در رشد جسمی و شناختی معلولین داشته و تشخیص مشکلات تغذیه ای و درمان زودهنگام آن امری ضروریست. چراکه نقص در ساختار یا عملکرد تغذیه ای در معلولین منجر به مشکلاتی در فعالیت های غذا خوردن می شود و به مشکلات بهداشتی و پزشکی جدی در آنها میانجامد. مطالعه حاضر با هدف بررسی مشکلات تغذیه ای در معلولین و ارتباط آن با شدت معلولیت، جنسیت و نوع معلولیت، در معلولین ذهنی و جسمی حرکتی صورت گرفته است. مواد و روشها: در این پژوهش توصیفی- مقطعی، 121 نفر از معلولین ذهنی و جسمی حرکتی زیر 11 سال تحت پوشش مراکز نگهداری روزانه بهزیستی مورد مطالعه قرار گرفتند که شامل کلیه افراد جامعه آماری مورد مطالعه بوده است. به منظور گردآوری دادهها پرسشنامه متغیرهای دموگرافیك و نیز پرسشنامه مشکلات تغذیهای STEP(Screening tool of feeding problems) مورد استفاده قرار گرفت . همچنین در تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل واریانس یك راهه در نسخه 22 نرم افزار SPSS استفاده شد. یافته ها : نتایج نشان داد، نوع معلولیت )ذهنی یا جسمی حرکتی بودن( و افزایش شدت معلولیت تعیین کننده شیوع مشکلات ˂ 0/ تغذیه ای می باشد و جنسیت عامل تاثیرگذاری بر نمره مهارت های تغذیه ای در معلولین نیست) 001 p (. همچنین از 39 %( و در مقوله آسپیراسیون، / بین مشکلات تغذیه ای در معلولین در مقوله مهارتهای خوردن، بیشترین شیوع ) 2 کمترین شیوع) 92 %( مشاهده شد. نتیجه گیری: با توجه به نتایج پژوهش افزایش مهارت های تغذیه ای در معلولین در جهت بهبود شرایط جسمی و ارتقا کیفیت زندگی آنان اهمیت فراوانی دارد و نیازمند توجه مسئولین ذیربط و آموزش و توانمند سازی والدین و مراقبین آنها به منظور کاهش مشکلات تغذیه ای در آنهاست
Subjects: Divisions > Conferences > International Conference on Exceptional Children-September 2020
Conferences > International Conference on Exceptional Children-September 2020
Divisions: Conferences > International Conference on Exceptional Children-September 2020
Subjects > Conferences > International Conference on Exceptional Children-September 2020
Date Deposited: 23 Jan 2021 06:27
Last Modified: 23 Jan 2021 06:27
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/12424

Actions (login required)

View Item View Item