Effect of Olive Leaf Powder on Production Traits and Immune System of Broilers

Monavari Khiyavi, Sousan and Nikbin, Saeed and Navidshad, Bahman and Mojtahedin, Ali and Mirzaei, Farzad (2017) Effect of Olive Leaf Powder on Production Traits and Immune System of Broilers. Masters thesis, university of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text (بررسی تاثیر پودر برگ زیتون روی صفات تولیدی و سیستم ایمنی جوجه‌های گوشتی)
Sousan Monavari Khiyavi.pdf

Download (528kB)
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

The aim of investigateing the effects of olive leaf powder on productivity traits and the immune system of broiler chickens in a completely randomized design with five treatments, containing 0, 0.5, 1, 1.5 and 2 % olive leaf powder and 4 repetition on each treatments and 18 birds per cage and in total, 360 broiler chickens Ross 308 and in the end, the data were analyzed with Sas 9.2 software with Tukey test. Olive leaf powder were collected from the leaves of olive trees in Moghan`s agro-industry. After washing and drying in the shade, the leaves were powdered with mechanical mill and according to the above percentages and requirements of broilers, they were added to the diet that is based on corn and soybean. Killing took place on the 14th and 42th and on the 14th, 28th and 42th, blood samples were taken from a vein under the wing to check white blood cell population, so the immune system will be evaluated. The results of the antibody not significant (p>0.05). The results of the 14th and 28th showed that immunoglobulin G increased the treatments of 0.5 and 1 % (p<0.05). Also on the 14th, 28th, 42th, the results of the total WBC was significant and on the 28th, 42th lymphocytes and heterophil to lymphocyte ratio were significant (p<0.05). The weight of immune organs on the 42th, bursa weight was significant (p<0.05). On the 42th day, the results of slaughter weight of broiler chickens in the body weight, relative weight of bursa of fabricius, abdominal fat, gizzard weight and length of the cecum, were significant (p<0.05). At the end of the breeding period, feed intake, mortality rates, weekly weight and periodic weight were calculated and the effects of olive leaf powder on them were significant (p<0.05). The results of serum lipoproteins on the 42th of breeding period, in the triglyceride levels, LDL and VLDL were significant (p<0.05). The results of intestinal histology datas in the jejunum showed that the maximum villy height was observed in treatments 2% and the minimum was in control group(p<0.05). Also about the PH of the contents of the gastrointestinal tract, the results duodenum and ileum samples were significant (p<0.05). Also on the economic estimates of feed per kg of poultry (live weight) in the period, 0.5 and 1% reduced production costs (p<0.05). So, according of aim this study, olive leaf powder can be improve immune system and production traits, and recommended reduce the cost of education and improved immune system and production traits.

Item Type: Thesis (Masters)
Persian Title: بررسی تاثیر پودر برگ زیتون روی صفات تولیدی و سیستم ایمنی جوجه‌های گوشتی
Persian Abstract: این طرح به منظور بررسی تاثیر پودر برگ زیتون روی صفات تولیدی و سیستم ایمنی جوجه‌های گوشتی در قالب طرح کاملا تصادفی با پنج تیمار حاوی 0، 5/0، 1، 5/1 و 2 درصد پودر برگ زیتون در جیره‌، با 4 تکرار، 18 پرنده در هر قفس و در مجموع 360 قطعه جوجه گوشتی سویه راس 308 انجام شد. داده‌ها با استفاده از نرم افزار SAS در قالب طرح کاملا تصادفی با آزمون توکی ارزیابی شدند. برگ زیتون از درخت‌های زیتون کشت و صنعت مغان جمع آوری، شست و شو و خشک شدن در سایه با آسیاب مکانیکی پودر شد و به جیره‌های بر پایه ذرت و سویا تنظیم شده بر اساس احتیاجات جوجه گوشتی سویه راس 308 اضافه شد. در روز 14 و 42 ام بررسی ارگان های سیستم ایمنی، خونگیری در روزهای 14، 28 و 42 ام از ورید زیر بال صورت گرفت. نتایج روز 14 و 28 ام نشان داد که ایمینوگلوبوگین G در تیمارهای 5/0 و 1 درصد به طور معنی داری افزایش یافت (05/0p<). اثر تیمار آزمایشی بر کل گلبول‌های سفید روز 14، 28، 42 ام و لنفوسیت و نسبت هتروفیل به لنفوسیت در روزهای 28 و 42 ام معنی دار بود و تیمارهای 5/0 و 1 درصد دارای بهترین عملکرد را داشتند (05/0p<). در روز 42 ام وزن بورس در تیمار معنی دار گزارش شد (05/0p<). در روز 42 ام، نتایج در مورد وزن بدن، وزن نسبی بورس فابریسیوس، چربی حفره بطنی، وزن چینه‌دان و طول سکوم معنی دار، و بهترین نتیجه مربوط به تیمار 5/0 درصد حاصل شد (05/0p<). همچنین در پایان دوره‌ی پرورش مقدار خوراک مصرفی و تلفات، وزن بدن هفتگی و وزن بدن دوره‌ای محاسبه شد معنی دار بود (05/0p<). نتایج حاصل از انجام لیپوپروتئین‌های سرم خون پرنده در روز 42 ام دوره پرورش معنی دار شد (05/0p<) و کمترین میزان تری‌گلیسیرید و LDL و VLDL در تیمارهای 2 و 5/1 درصد مشاهده شد. داده‌های حاصل از بافت شناسی روده معنی دار شد (05/0p<). در مورد pH محتویات دستگاه گوارش اختلاف معنی داری بین pH نمونه‌های 5/0 و 1 درصد در ناحیه دئودنوم و pH نمونه‌های 5/0 درصد در ناحیه ایلئوم افزایش معنی داری یافت (05/0p<). بعلاوه در کل دوره، مصرف 5/0 و 1 درصد پودر برگ زیتون باعث کاهش هزینه خوراک به ازای هر کیلوگرم وزن زنده تولیدی نسبت به گروه‌های شاهد و سایر تیمارهای مورد بررسی شدند. لذا با توجه به اهداف این پژوهش، پودر برگ زیتون می‌تواند باعث بهبود سیستم ایمنی و صفات تولیدی شود. و استفاده از پودر برگ زیتون در درصدهای کمتر از 5/0 به منظور کاهش هزینه‌‌های تولیدی و بهبود صفات تولیدی توصیه می‌شود.
Supervisor:
SupervisorE-mail
Nikbin, SaeedUNSPECIFIED
Navidshad, BahmanUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
Mojtahedin, AliUNSPECIFIED
Mirzaei, FarzadUNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Date Deposited: 28 Oct 2018 20:19
Last Modified: 28 Oct 2018 20:19
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/1310

Actions (login required)

View Item View Item