Mohammadrezaei, Mohammad (2020) Effects of Hydrolyzed Cottonseed Meal on Performance, Ileal Digestibility of Protein and Essential Amino Acid and Some Immune Responses of Broiler Chicks. Doctoral thesis, University of Mohaghegh Ardabili.
![]() |
Text
96.pdf Download (2MB) |
Abstract
Research Aim: The main objectives of the outlined studies were to quantify the optimum inclusion rate of hydrolyzed cottonseed meal as an alternative to antibiotic growth promoter, and also to utilize hydrolyzed cottonseed meal to reduce the level of crude protein in broiler chickens' diet. A total number of 1320-day-old broiler chicks were used in 4 separate experiments. In the first experiment, the hydrolyzed cottonseed meal was evaluated physically and chemically. Then, the second experiment was conducted to quantify the optimum inclusion rate of the products by feeding diets containing zero to 20 g/kg of feed hydrolyzed cottonseed meal. The two levels that showed the best growth performance in the second experiment were selected and evaluated in the third experiment along with two levels of dietary crude protein reduction. In the fourth experiment, the same two levels were compared with an antibiotic growth promoter. The entire production cycle in each of these experiments was from day 1 to 35. Growth performance, economic performance, ileum digestibility of protein and amino acid, immune system responses, amino acids and biochemical parameters of blood serum, carcass characteristics and internal organs relative weight were the response measures evaluated in all the studies. The results obtained showed that hydrolyzed cottonseed meal at 15 and 20 g/kg of feed can improve growth performance as a growth stimulant, improve protein and amino acids digestibility, stimulate immune system responses, increase serum antioxidant capacity, improve carcass yield, and reduce carcass fat deposition, enhance economic efficiency, improve gut morphological characteristics and microflora profile. Conclusion: In concussion, enzymatically hydrolyzed cottonseed meal may be used as an alternative to antibiotic growth promoter to improve performance, immune and physiological responses, in diets with lower crude protein than the standard levels.
Item Type: | Thesis (Doctoral) | ||||
---|---|---|---|---|---|
Persian Title: | تأثیر كنجاله پنبهدانه هيدروليز شده در جيره غذايي بر عملكرد، قابليت هضم ايلئومي پروتئين و اسيدهاي آمينه ضروري و برخي پاسخهاي ايمني جوجههاي گوشتي | ||||
Persian Abstract: | هدف: هدف اصلي اين پژوهش يافتن و جايگزين كردن سطح مناسب كنجاله پنبهدانه هيدروليز شده بهجای آنتيبيوتيك محرك رشد و همچنين كاهش سطح نياز جوجههاي گوشتي به پروتئين خام بود كه با اجراي چهار آزمايش مجزا انجام پذيرفت. روششناسی پژوهش: اين پژوهش با استفاده از 1320 قطعه جوجه گوشتي یکروزه و طي 4 آزمايش مجزا انجام شد. در آزمايش اول كنجاله پنبهدانه هيدروليز شده ازنظر فيزيكي و شيميايي موردبررسی قرار گرفت. سپس جهت انتخاب بهترين سطح در آزمايش دوم جيرههايي آزمايشي با سطوح صفر تا 20 گرم در کیلوگرم خوراك مورداستفاده قرار گرفتند. دو سطح كه بهترين عملكردهاي رشد را در آزمايش دوم نشان دادند انتخاب و در آزمايش سوم همراه با دو سطح كاهش پروتئين جيره مورد ارزيابي قرار گرفتند. در آزمايش چهارم نيز همان دو سطح انتخابي در آزمايش دوم، با يك گروه كنترل و يك گروه آنتيبيوتيك محرك رشد مورد مقايسه قرار گرفتند. كل دوره پرورش در هر يك از آزمايشهاي یادشده 35 روزبه طول انجاميد. صفات مورد ارزيابي در كل اين پژوهش عبارت بودند از عملكرد رشد، عملكرد اقتصادي، قابليت هضم ايلئومي پروتئين و اسيدهاي آمينه، پاسخهاي سيستم ايمني، اسيدهاي آمينه و فراسنجههاي بيوشيميايي سرم خون، خصوصيات لاشه و اندامهاي داخلي. یافتهها: نتايج حاصل از اين پژوهش نشان داد كنجاله پنبهدانه هيدروليز شده در سطح 15 و 20 گرم در كيلوگرم ميتواند بهعنوان يك محرك رشد باعث بهبود عملكرد رشد، قابليت هضم پروتئين و اسيدهاي آمينه، پاسخهاي سيستم ايمني، افزايش شاخصهاي آنتیاکسیدانی سرم خون و بهبود راندمان لاشه و كاهش ذخيره چربي در محوطه بطني، افزايش راندمان اقتصادي، بهبود خصوصيات ریختشناسی و شرايط ميكروفلور روده گردد. نتیجهگیری: بهطـورکلی شـايد بتـوان از كنـجاله پنبـهدانه هيـدروليز شـده بهعـنوان يك جايگـزين آنتیبیوتیک محرك رشد در جهت بهبود عملكرد، سيستم ايمني و شرايط فیزیولوژیکی در جيرههايي با پروتئين كمتر از سطح استاندارد استفاده كرد. | ||||
Supervisor: |
|
||||
Advisor: |
|
||||
Subjects: | Faculty of Agriculture and Natural Resources (Moghan Campus) > Department of Animal Sciences Divisions > Faculty of Agriculture and Natural Resources (Moghan Campus) > Department of Animal Sciences |
||||
Divisions: | Subjects > Faculty of Agriculture and Natural Resources (Moghan Campus) > Department of Animal Sciences Faculty of Agriculture and Natural Resources (Moghan Campus) > Department of Animal Sciences |
||||
Date Deposited: | 20 Jul 2021 03:21 | ||||
Last Modified: | 20 Jul 2021 03:21 | ||||
URI: | http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/13240 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |