Reflection of Iranian Food Culture in Foreign Fravelogues of Qajar Period

Sedegi, Fatemeh (2021) Reflection of Iranian Food Culture in Foreign Fravelogues of Qajar Period. Masters thesis, University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text
77@.pdf

Download (1MB)

Abstract

One of the first necessities of human life was nutrition and human beings from the very beginning tried to meet this need. Over time, the way food is prepared and how it is served has become a rich culture that varied among different nations. Attention has been formed to different geographical conditions and tastes. Perhaps the sensible food of one nation is not very pleasant for another nation. In this study, travel writers' perceptions of Iranian food culture have been written. Most reports indicate that Iranian food is not very diverse, but some have been introduced as very tasty, including rice. Iranian and kebab, which are very popular among Iranian dishes, have been reported from baking a variety of breads as well as very tasty and hearty Iranian syrups. Writers are located.

Item Type: Thesis (Masters)
Persian Title: انعکاس فرهنگ غذایی ایرانیان در سفرنامه های دوره قاجار
Persian Abstract: یکی از اولین ضروریات زندگی بشر تغذیه بود وانسان¬ها از همان ابتدا برای رفع این نیاز کوشش کردند به¬مرور زمان طرز تهیه غذا و نحوۀ سرو آن تبدیل به یک فرهنگ غنی که در میان ملت¬ها ی مختلف متفاوت بود .فرهنگ غذایی با توجه به شرایط جغرافیای و ذائقه¬های مختلف شکل گرفته است . شاید غذای معقول یک ملت برای ملت دیگر چندان خوشایند نباشد در این پژوهش برداشت سفرنامه نویسان از فرهنگ غذایی ایرانیان به نگارش در آمده است اکثر گزارش ها حاکی از این است که غذاهای ایرانی تنوع زیادی ندارد ولی برخی را بسیار خوشمزه معرفی کرده¬اند از جمله برنج ایرانی و کباب که در میان غذاهای ایرانی بسیار پسندیده شده است از پخت انواع نان و نیز شربت¬های بسیار گوارا و دل¬چسب ایرانی هم بسیار گزارش شده است .و بنا به اعتقادات دینی برخی غذاها و نوشیدنی های مکروه هم بسیار مورد توجه سفرنامه نویسان قرار گرفته است
Supervisor:
SupervisorE-mail
Asadi, HasanUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
Pourianezhad, FarhadUNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Literature & Humanities > Department of Archaeology & History
Divisions > Faculty of Literature & Humanities > Department of Archaeology & History
Divisions: Subjects > Faculty of Literature & Humanities > Department of Archaeology & History
Faculty of Literature & Humanities > Department of Archaeology & History
Date Deposited: 29 Sep 2021 08:57
Last Modified: 29 Sep 2021 08:57
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/13464

Actions (login required)

View Item View Item