Effect of polyamines spermidene and putrescine under salinity stress on seed bean Supervisor(s):

abdollahi, Mahdi and sedghi, Mohammad and Seyed Sharifi, Raouf (2016) Effect of polyamines spermidene and putrescine under salinity stress on seed bean Supervisor(s):. Masters thesis, University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text (تاثیر پلی¬آمین¬های پوترسین و اسپرمیدین بر جوانه زنی لوبیا تحت تنش شوری)
Mahdi abdollahi.pdf

Download (876kB)
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

In order to study the effect of salinity stress and polyamins of spermidine and putrescine on germination of common bean (phaseolus vulgaris L) a factorial experiment conducted based on completely randomized designe arrangement whit four replication. Treatments were salinity stress (non-salt , 50 and 100 Mm) and seed priming (without priming, spermidine, putrescine). Results showed that the interaction of salinity and priming was significant on the whole seedling physiological traits. The highest germination percent was seen by putrescine in non-salt seeds, There was a significant difference with non-salt. Also The lowest percentage of germination regarding non-salt Treatments in the third salinity level. All anti-oxidant enzyme activities decreased by salinity but priming increased their activities in comparison whit control. The results showed that the effect of Measurements showed that the plant physiological factors to counteract the harmful effects of salinity stress beginning to Increase Activity antioxidant Enzymes and seed priming with spermidine and putrescine reduced the Effect of salinity on bean In conclusion, priming had the indirect invigorative effect on vigor seeds, and whit increasing germination rate can improve seedling establishment on the field condition.

Item Type: Thesis (Masters)
Persian Title: تاثیر پلی¬آمین¬های پوترسین و اسپرمیدین بر جوانه زنی لوبیا تحت تنش شوری
Persian Abstract: به منظور مطالعه اثر تنش شوری و پلی¬آمین¬های اسپرمیدین و پوترسین بر روی جوانه¬زنی بذر لوبیا، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار به اجرا در آمد. تیمارهای آزمایش شامل سه سطح شوری (شاهد، 50 و 100 میلی¬مول) و پرایمینگ بذر (شاهد، اسپرمیدین و پوترسین) بود. نتایج نشان داد که اثر متقابل شوری و پلی¬آمین بر همه صفات فیزیولوژیک گیاهچه معنی¬دار بود. بیشترین درصد جوانه زنی مربوط به تیمار پوترسین در تیمار بدون شوری به دست آمد که با تیمار شاهد تفاوت معنی داری داشت. همچنین کمترین درصد جوانه¬زنی مربوط به تیمار شاهد در سطح شوری سوم بود. بررسی آنزیم¬های آنتی¬اکسیدانت گیاهچه نشان داد که فعالیت همه آنزیم¬ها با افزایش میزان شوری کاهش یافته است. ولی، تیمارهای پرایمینگ تا حدود زیادی توانست فعالیت آنزیم‌ها نسبت به شاهد را افزایش دهد. اندازه-گیری فاکتورهای فیزیولوژیک نشان داد که گیاه در جهت مقابله با آثار سوء تنش شوری اقدام به افزایش فعالیت آنزیم¬های آنتی¬اکسیدانت می¬کند و پرایمینگ بذر با اسپرمیدین و پوترسین موجب کاهش آثار تنش شوری در لوبیا می¬شود. نتایج کلی آزمایش بیانگر آن است که پرایمینگ با پلی¬آمین-های پوترسین و اسپرمیدین موجب بهبود قدرت بذر می¬شود و از طریق افزایش سرعت جوانه‌زنی می‌تواند موجب بهبود استقرار گیاهچه در مزرعه شود.
Supervisor:
SupervisorE-mail
sedghi, MohammadUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
Seyed Sharifi, RaoufUNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding
Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding
Date Deposited: 28 Oct 2018 20:57
Last Modified: 28 Oct 2018 20:57
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/1351

Actions (login required)

View Item View Item