Asseement of genetic diversity of fenugreek (Trigonella foenum-graecum L) accessions in Iran

Alizadeh Tazeh Kandi, Vahid and Mohebodini, Mehdi and Ghanbari, Ghanbari (2017) Asseement of genetic diversity of fenugreek (Trigonella foenum-graecum L) accessions in Iran. Masters thesis, University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text (بررسی تنوع ژنتیکی توده های بومی شنبلیله (Trigonella foenum-graecum L.) در ایران)
Vahid Alizadeh Tazeh Kandi.pdf

Download (908kB)
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

Fenugreek with the scientific name (Trigonella foenum-graceum) of flowering plants, angiosperm, two cotyledons and is among the calciflores. Fenugreek as a vegetable, herb and spice scented foods is important that fresh leaves, dried and its seeds also are used. Fenugreek leaves has materials important such as calcium, carotene, ascorbic acid, protein, thiamin and riboflavin. Young leaves are a good source of protein, minerals and vitamins A and C. Diversity analysis at the molecular level using PCR based markers is the efficient and rapid method of identifying the relationships and differences among the genotypes. In the present study, genetic diversity and relationships among 20 collected genotype fenugreek accessions were evaluated using morphological characters and ISSR markers in a randomized complete block design with 3 replications. Results of cluster analysis based on morphological traits shown that the studied genotypes classified into 3 groups. The genotyping data were used to understand the relationships among the collected accessions and identify genetically diverse genotype fenugreek. The 14 primers gave a total of 95 bands, among which 73 were polymorphic. The genetic diversity estimated by Shannons information index was 0.41, revealing a guite high level of genetic diversity in the germplasm. The average number of observed allele, effective allele, polymorphic information content (PIC) and Neis index were 6.78, 5.21, 0.24 and 0.27, respectively. Cluster analysis based on similarity coefficient using Unweight Pair Group Method with Arithmetic mean (UPGMA) indicated wide range of diversity across the studied accessions. Keywords: genetic diversity, germplasm, primers, ISSR

Item Type: Thesis (Masters)
Persian Title: بررسی تنوع ژنتیکی توده های بومی شنبلیله (Trigonella foenum-graecum L.) در ایران
Persian Abstract: چكيده: گیاه دارویی شنبلیله با نام علمی Trigonella foenum-graecum از گیاهان گلدار، نهاندانه، دولپه‌ای و جداگلبرگ و در زمره‌ی Calciflores است. شنبلیله بعنوان یک سبزی، گیاه دارویی و ادویه معطر خوراکی مهم بوده که برگ‌های تازه، خشک شده و همچنین بذرهای آن مورد استفاده قرار می‌گیرد.مواد با اهمیت در برگ شنبلیله عبارت از کلسیم، آهن، کاروتن، اسیدآسکوربیک، پروتئین، تیامین و ریبوفلاوین است. برگ‌های جوان منبع خوبی از پروتئین، مواد معدنی و ویتامین A و C می‌باشد. آنالیزهای تنوع در سطح مولکولی با استفاده از مارکرهای مبتنی بر PCR که یک روش سریع و کارامد برای تشخیص ارتباط و تنوع میان ژنوتیپ¬ها است صورت گرفت. در این آزمایش تنوع ژنتیکی و روابط میان 20 ژنوتیپ شنبلیله با استفاده از نشانگر ISSR و صفات مورفولوژیکی در قالب طرح کاملاً تصادفی در دانشگاه محقق اردبیلی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از تجزیه خوشه¬ای بر مبنای صفات مورفولوژیکی نشان داد که ژنوتیپ¬های مورد مطالعه در 3 گروه قرار می¬گیرند. داده¬های مولکولی جهت بررسی ارتباط میان ژرم پلاسم¬های جمع آوری شده و تشخیص تنوع ژنتیکی ژنوتیپ¬های شنبلیله مورد استفاده قرار گرفت. از 14 آغازگر استفاده شده در مجموع 95 نوار تشکیل شد که 73 نوار چند شکل بودند. تنوع ژنتیکی به عنوان شاخص اطلاعات شانون 41/0 برآورد شد که سطح بالای تنوع ژنتیکی در ژرم پلاسم را آشکار کرد. متوسط مقدار آلل¬های مشاهده شده، آلل¬های موثر، محتوای اطلاعات چند شکلی و شاخص Nei به ترتیب 78/6، 21/5، 24/0 و 27/0 بود. دندروگرام حاصل از تجزیه خوشه¬ای با استفاده از ضریب تشابه و روش الگوریتم UPGMA تنوع بالایی را در بین ژنوتیپ¬های مورد بررسی نشان داد و 20 ژنوتیپ در 6 گروه قرار گرفتند. كليد واژه¬ها: تنوع ژنتیکی، ژرم پلاسم، آغازگر، ISSR
Supervisor:
SupervisorE-mail
Mohebodini, MehdiUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
Ghanbari, AlirezaUNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Horticulture
Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Horticulture
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Horticulture
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Horticulture
Date Deposited: 29 Oct 2018 18:11
Last Modified: 29 Oct 2018 18:11
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/1440

Actions (login required)

View Item View Item