Simultaneous determination of ascorbic acid and gallic acid using glassy carbon electrode modified with aminated carbon nanoparticles/alginate: Application in electrochemical determination of antioxidant properties of herbs

Rahimizadeh, Mina and Amiri, Mandana and Zahri, Saber (2017) Simultaneous determination of ascorbic acid and gallic acid using glassy carbon electrode modified with aminated carbon nanoparticles/alginate: Application in electrochemical determination of antioxidant properties of herbs. Masters thesis, University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text (اندازه¬گیری همزمان آسکوربیک¬اسید و گالیک¬اسید با استفاده از الکترود کربن شیشه¬ای اصلاح¬شده با دو لایه نانوذرات کربنی¬آمین¬دار/ آلژینات: کاربرد در اندازه¬گیری الکتروشیمیایی خواص آنتی¬اکسیدانی گیاهان دارویی)
Mina Rahimizadeh.pdf

Download (1MB)
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

In this study, layer-by-layer deposition method by sodium alginate polymer and carbon nanoparticles were used for modification of glassy carbon electrode surface. The modified electrode surface was studied by using scanning electron microscopy (SEM) and electrochemical impedance spectroscopy (EIS). The SEM images has been utilized to estimate the size of carbon nanoparticles on electrode surface which is approximately 47-57 nm. Gallic acid and ascorbic acid the antioxidant compounds naturally present in foods were determined with modified glassy carbon electrode using differential pulse voltammetry technique. The effect of. scan rate and pH parameters were optimized. In optimal conditions, using differential pulse voltammetry, the linear range for the concentration of gallic acid and ascorbic acid are 0.1-100.0 and 1.0-1000.0 µM and the limit of detection equal to 0.057 and 0.368 µM is estimated respectively. The relative standard deviation for concentrations of 0.5 and 50.0 µM for gallic acid are 3.19% and 4.67% and ascorbic acid for two concentrations of 30.0 and 500.0 µM is equal to 4.31% and 2.57%. the modified glassy carbon electrode, was used to measure the antioxidant properties of herbs such as marjoram, thyme and mallow.

Item Type: Thesis (Masters)
Persian Title: اندازه¬گیری همزمان آسکوربیک¬اسید و گالیک¬اسید با استفاده از الکترود کربن شیشه¬ای اصلاح¬شده با دو لایه نانوذرات کربنی¬آمین¬دار/ آلژینات: کاربرد در اندازه¬گیری الکتروشیمیایی خواص آنتی¬اکسیدانی گیاهان دارویی
Persian Abstract: در این پژوهش از روش لایه¬نشانی لایه¬به¬لایه¬ با استفاده از پلیمر سدیم آلژینات و نانو¬ذرات¬کربنی¬آمین¬دار برای اصلاح سطح الکترود کربن¬شیشه¬ای استفاده شده است. الکترود اصلاح شده با استفاده از تصاویر میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) و اسپکتروسکوپی امپدانس الکتروشیمیایی (EIS) مطالعه شد. با استفاده از تصاویر میکروسکوپ الکترونی، اندازه¬ی ذرات نانو¬کربن در سطح الکترود بین 47 تا 57 نانومتر، تخمین زده شده است. گالیک¬اسید و آسکوربیک¬اسید به عنوان دو ترکیب آنتی¬اکسیدانی طبیعی موجود در مواد غذایی با استفاده از الکترود کربن¬شیشه-ای اصلاح¬شده و به روش ولتامتری پالس تفاضلی، اندازه¬گیری شدند. پارامترهای pH و سرعت روبش پتانسیل بهینه شدند. در شرایط بهینه، با استفاده از ولتامتری پالس تفاضلی، محدوده¬ی خطی غلظت برای گالیک¬اسید و آسکوربیک¬اسید به ترتیب 1/0 تا 0/100 و 0/10 تا 0/1000میکرومولار و حد تشخیص به ترتیب معادل 057/0و 368/0 میکرومولار تخمین زده شده است. درصد انحراف استاندارد نسبی برای دو غلظت 5/0 و 50 میکرومولار در گالیک اسید به ترتیب برابر:% 19/3 و% 67/4 و در آسکوربیک اسید برای دو غلظت 0/30 و0/500 میکرومولار معادل% 31/4 و % 57/2 است. در انتها، خواص آنتی¬اکسیدانی گیاهان داروئی: مرزنجوش، آویشن و پنیرک، با استفاده از الکترود کربن شیشه¬ای اصلاح شده، اندازه¬گیری شد.
Supervisor:
SupervisorE-mail
Amiri, MandanaUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
Zahri, SaberUNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Engineering > Department of Chemical Engineering
Divisions > Faculty of Engineering > Department of Chemical Engineering
Divisions: Subjects > Faculty of Engineering > Department of Chemical Engineering
Faculty of Engineering > Department of Chemical Engineering
Date Deposited: 29 Oct 2018 18:22
Last Modified: 29 Oct 2018 18:22
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/1460

Actions (login required)

View Item View Item