Effect of humic acid application methods on vegatative, reproductive and post-harvest characters of kiwifruit (Hyward cultivar)

Mahmoodi, hadi and Mahmoodi, Aliakbar and Asghari, Ali and Ghanbari, Alireza (2017) Effect of humic acid application methods on vegatative, reproductive and post-harvest characters of kiwifruit (Hyward cultivar). Masters thesis, university of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text (بررسی ¬کاربرد هیومیک اسید برخصوصیات رویشی، زایشی و پس¬از¬برداشت میوه¬کیوی رقم هایوارد)
Hadi Mahmoodi.pdf

Download (526kB)
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

This study aimed to evaluate the effect of humic acid concentrations and application methods on vegetative, reproductive and biochemical characteristics and post harvest of kiwifruit (Hyward cultivar) during 2015-2016 in zone Talsh in Gilan Preovnc in the factorial design on the base of complete randomized block with four replications. It was carried out on application methods of humic acid (folior and drench) and humic acid concentrations (0, 2, 4 and 6 kg /ha). In this research were measured characteristics of morphological (leaves area, fresh and dry weight of fruits), yield and its components (, fruit weight, fruit yield per plant), and leaves and fruits characteristics of biochemical (a, b and total chlorophyll ,carotenoids pigments,) and fruit (Acidity, Titratable acidity, Soluble solids and vitamin C content). Analysis of variance showed that the effect of different concentrations of humic acid and methods of its application and their interactions on most traits were significant at 5 % probability level of statistically . Compare data showed that the average fruit weight and size using 4, 6 and 2, 4 kg per hectare humic acid and for firmness treatment 2 kg per hectare humic acid spraying had the best results. The results also showed that interaction effects on leave biochemical traits total chlorophyll and chlorophyll a fruit soluble solid contain in 1 % statical level and ascorbic acid, total phenol contain in 5 % statical level showed statistically significant differences. Comparison of data showed that use of 2 and 4 kg per hectare humic acid soil application had the highest amount of chlorophyll and its components. Use of 4 kg per hectare humic acid had highest soluble solids and treatments 2, 4 and 2 kg per hectare, the highest amount of vitamin C and total phenols than the control plants showed. According to the results the best treatment combinations to improve the growth, yield and fruit quality foliar application humic acid with concentrations of 2, 4 kg per hectare is recommended.

Item Type: Thesis (Masters)
Persian Title: بررسی ¬کاربرد هیومیک اسید برخصوصیات رویشی، زایشی و پس¬از¬برداشت میوه¬کیوی رقم هایوارد
Persian Abstract: بررسی ¬کاربرد هیومیک اسید برخصوصیات رویشی، زایشی و پس¬از¬برداشت میوه¬کیوی رقم هایوارد در طی سال¬های 94-95 در استان گیلان شهرستان تالش در یک از باغات کیوی شهرستان درقالب طرح بلوک¬های کامل تصادفی با چهار غلظت( صفر، دو، چهار و شش کیلوگرم در هکتار) هیومیک¬اسید و به صورت کاربرد برگی و خاکی در چهار تکرار انجام شد.در این پژوهش صفات مورد اندازه¬گیری شامل صفات مورفولوژیکی( سطح برگ و شاخص سبزینگی )، عملکرد و اجزاء آن(وزن میوه،طول و قطر میوه،سفتی بافت میوه) صفات بیوشیمیایی(ویتامین¬ث،فنول، اسیدیته کل، مواد جامدمحلول، کلروفیلa، b وکل) مورد اندازه¬گیری قرار گرفت. نتایج حاصل از تجزیه واریانس داده¬ها نشان داد که صفات موروفولوژیکی و وزن میوه، کلروفیل a، کل، موادجامد محلول، ویتامین¬ث در سطح احتمال 1 درصد و نیروی لازم برای کنده شدن میوه، اسیدیته قابل تیتراسیون در سطح احتمال 5 درصد از نظر آماری اختلاف معنی¬داری از خود نشان دادند. در حالیکه کاربرد اسیدهیومیک بر صفات عملکرد، سفتی میوه،اندازه میوه، فنل کل وpH آب میوه تاثیر معنی¬داری نداشت. مقایسه میانگین¬ها نشان¬داد که بیش¬ترین میزان سطو برگ و شاخص سبزینگی در تیمار 4 کیلوگرم در هکتار با روش کاربرد برگی، وزن میوه و کلروفیلa، کل در تیمار با غلظت¬4 کیلوگرم در هکتار اسیدهیومیک با روش کاربرد برگی و نیروی لازم برای کنده شدن میوه در تیمار با 2 کیلوگرم در هکتار اسید هیومیک برای مواد جامد محلول(TSS)، اسیدیته قابل تیتراسیون(TA) در تیمار با غلظت¬4 کیلوگرم در هکتار اسیدهیومیک با روش کابرد¬خاکی و هم¬چنین ویتامین¬ث میوه در تیمار با غلظت¬2 کیلوگرم در هکتار با روش کاربرد برگی اسیدهیومیک ثبت گردید. با توجه به نتایج فوق بهترین ترکیب تیمار برای بهبود رشد، عملکرد، کیفیت میوه کاربرد برگی اسیدهیومیک با غلظت¬های 2 و 4 کیلوگرم در هکتار توصیه می¬شود.
Supervisor:
SupervisorE-mail
Shokouhian, AliakbarUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
Asghari, AliUNSPECIFIED
Ghanbari, AlirezaUNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Horticulture
Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Horticulture
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Horticulture
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Horticulture
Date Deposited: 29 Oct 2018 18:54
Last Modified: 29 Oct 2018 18:54
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/1480

Actions (login required)

View Item View Item