The effect of different levels of milk thistile (Silybum marianumL) fruit on performance and toxicity of carbon tetracloride in broiler chickens

MozafarpourToupkanlou, Mansoureh and Shakouri, Mir Daryoush and Hossein Janmohammadi, Hossein (2015) The effect of different levels of milk thistile (Silybum marianumL) fruit on performance and toxicity of carbon tetracloride in broiler chickens. Masters thesis, University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text (تاثیر سطوح مختلف میوه خارمریم (.L Silybum marianum) بر عملکرد و سمیّت تتراکلریدکربن در جوجه‌های گوشتی)
Mansoureh MozafarpourToupkanlou.pdf

Download (1MB)
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

Two experiments were conducted simeltanusley to study the effect of milk thistle seed processing and carbone tetracholride (CCl4) on growth performance, some blood parameters, activity of liver enzymes, small intestineal morphology, liver tissue structure and immune system of broilr chickens. In experiment 1, a total of 256 day old Ross 308 chicks were allocated to 4 dietary treatments with 4 replicates and 16 birds each by employing a completely randomized design. The treatments that were zero (control), 0.4% of crude milk thistle seed, and 0.4% or 0.8% of heat treated milk thistle seed fed to birds for a period of 42 days. In experiment 2, 45 male broilers of Ross 308 strain were randomly assigned to 4 treatments with 4 replicates for 3 weeks. Dietary treatments were a basal diet with no additives (control), or with 0.4%, 0.8% of milk thistle seed plus CCl4 (1 mg/kg body weight) and CCl4 alone in the form of solvable. According to the results;in experiment 1, adding 0.4% of heat treated milk thistle seed to the diet decreased weight gain (P<0.01) and increased feed conversion ratio (P<0.001) of bird during the starter period (0-10 day). In other experimental period and throughout the study non growth paramenters was affected by the treatments. Adding 0.4% milk thistle seed significantely increased concentration of serum total protein (P<0.01) and triglyceride (P<0.05). The activity of aspartate amino transpherase (AST) was decreased by different levels of milk thistle seed (P<0.01). Consumption of milk thistle in the diet increased the anti SRBC titer and Ig G concentration in serum (P<0.01), while had no effect on Ig M concentration. In experimet 2, the broiler performnance was not affected by dietary treatments. CCl4 significantely decreased seum total protein and increased its total cholestrole levels (P<0.01). Usiny milk thistle in the diet modulate these changes. The activity of liver enzymes, AST and alanin amino transpherase (ALT), was significantely increased by CCl4 (P<0.01). CCl4 destroyed liver tissues, whereas using milk thistle partly prevent this distruption. Appling CCl4 in diets decreased villus height and crypt depth of jejunum (P<0.01). It in be conluded that heating milk thistle seed(80.c in 24 hour) is not a good processing. Morevore, while milk thistle seed has no positive effect on growth performance of broilers it can improve the birds immune system and modulate the advese effects of CCl4.

Item Type: Thesis (Masters)
Persian Title: تاثیر سطوح مختلف میوه خارمریم (.L Silybum marianum) بر عملکرد و سمیّت تتراکلریدکربن در جوجه‌های گوشتی
Persian Abstract: مطالعه حاضر در قالب دو آزمایش به طور همزمان با هدف بررسی تاثیر عمل آوری میوه گیاه خارمریم و همچنین تتراکلرید کربن به همراه میوه این گیاه بر عملکرد رشد، برخی فراسنجه¬های خونی، غلظت سرمی برخی از آنزیم¬های کبدی، موفولوژی روده کوچک، ساختار بافتی کبد و سیستم ایمنی طراحی گردید. برای این منظور در آزمایش اول از 256 قطعه جوجه¬ گوشتی یک روزه سویه راس 308 استفاده شد که در قالب یک طرح کاملاً تصادفی به 4 تیمار با 4 تکرار و 16پرنده در هر تکرار اختصاص یافتند. تیمارهای آزمایشی شامل مقادیر صفر (شاهد)، 4/0 درصد میوه خارمریم بدون اعمال حرارت،4/0درصد میوه خارمریم حرارت دیده و 8/0 درصد میوه خارمریم حرارت دیده بوده و طی یک دوره 42 روزه به پرندگان تغذیه شدند. در آزمایش دوم تعداد 45 قطعه جوجه خروس سویه تجاری راس 308 در قالب یک طرح کاملاً تصادفی به مدت سه هفته به 4 تیمار در 4 تکرار اختصاص یافتند. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از: جیره پایه (شاهد)، جیره‌های حاوی 4/0 یا 8/0 درصد میوه خارمریم و تتراکلرید کربن (یک میلی‌لیتر به ازای هر کیلوگرم وزن بدن پرنده) و جیره پایه به همراه تتراکلرید کربن. مطابق نتایج، در آزمایش اول افزودن 4/0 درصد میوه خارمریم حرارت دیده موجب کاهش وزن (01/0P<) و افزایش ضریب تبدیل غذایی (001/0P<) جوجه‌ها طی دوره آغازین شد. طی دیگر دوره¬های آزمایشی و کل دوره هیچ یک از فراسنجه¬های عملکرد رشد تحت تأثیر تیمارها قرار نگرفت. افزودن 4/0 درصد خارمریم موجب افزایش معنی¬دار غلظت پروتئین تام (01/0>P) و کاهش معنی¬دار تری گلیسیرید (05/0>P) سرم شد. فعالیت آنزیم¬ کبدی آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) تحت تاثیر سطوح مختلف خارمریم کاهش یافت (001/0P<). استفاده از تمام سطوح مختلف میوه خارمریم تیتر آنتی¬بادی علیه SRBC و غلظت سرمی IgG را افزایش داد (05/0>P) ولی بر غلظت IgM تاثیری نداشت. در آزمایش دوم، عملکرد رشد جوجه‌ها تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. تتراکلرید کربن به طور معنی¬داری پروتئین کل سرم خون را کاهش و کلسترول کل آن را افزایش داد (01/0>P). استفاده از میوه خار مریم به جیره موجب تعدیل این تغییرات شد. فعالیت آنزیم¬های کبدی آسپارتات آمینو ترانسفراز و آلانین آمینو ترانسفراز (ALT) تحت تاثیر تتراکلریدکربن افزایش معنی داری نشان داد (01/0>P). تتراکلرید کربن باعث تخریب بافت کبد شد درحالی که میوه خارمریم توام با تتراکلرید کربن باعث کاهش تخریب سلول¬های کبدی شد. استفاده از تتراکلرید در جیره باعث کاهش ارتفاع ویلی¬ و عمق کریپت ژژنوم جوجه¬ها شد (001/0P<). نتایج این مطالعه نشان داد که حرارت دادن میوه خارمریم تیمار مناسبی برای این میوه نیست. همچنین با اینکه میوه خار مریم نتوانست تأثیر مثبتی بر عملکرد رشد جوجه¬ها داشته باشد اما موجب بهبود سیستم ایمنی جوجه¬¬ها شد و اثرات مخرب تتراکلرید کربن را تعدیل نمود.
Supervisor:
SupervisorE-mail
Shakouri, Mir DaryoushUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
Janmohammadi, HosseinUNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Date Deposited: 30 Oct 2018 08:18
Last Modified: 30 Oct 2018 08:18
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/1563

Actions (login required)

View Item View Item