Development and Evaluation of Triaxial Creep Measurment System for Viscoelastic Agricultural Products

Imani, Behrooz and Shahgoli, Gholamhossein and Abbaspour-Gilandeh, Yousef and Afkari-Sayyah, Amir Hossein (2015) Development and Evaluation of Triaxial Creep Measurment System for Viscoelastic Agricultural Products. Masters thesis, University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text (طراحی و ساخت دستگاه اندازه¬گیری سه محوری خزش در محصولات کشاورزی ویسکوالاستیک)
behrooz Imani.pdf

Download (291kB)
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

Analysis of static forces has important role in bulk storage of Agricultural products. These forces exerted to the individual fruits, vegetables or grains, and the contact points of them which led to the permanent deformation is a form of mechanical damage. This increases product waste during storage period. To investigate the forces, all design and manufacture process of a triaxial creep measuring device for viscoelastic agricultural products, including assessment needs to determine the problem, providing the initial plans, analysis, assessment of plans, final design , analysis of the final design, modeling, manufacturing and evaluation of test device were analyzed. After completion of the manufacturing process, performance of developed system was evaluated by conducting uniaxial and triaxial test on viscoelastic Agricultural products (Potato and Tomato). All experiments were conducted in a completely randomized design and analysed by SPSS 22 software and Excel 2013 was creation of charts. The data obtain be after the time period of 5, 30, 60, 120, 240, 360, 420 and 480 minutes at constant load of 72.5 and 52.5 Newton for potato and tomato, respectively. Triaxial and uniaxial test were conducted on potato (11 replications) and only triaxial on tomato (5 replications). The results showed that loading time was significant on the deformation and strain of samples at probability level of 0.05. Experiments repeat was non-significant at 0.05 probability level and it showed the precision of developed device. With comparison strain of the three layers test results showed that deformation and strain samples of upper layers was more than the middle and lower layers, and the strain of middle layer was more than the bottom layer. The triaxial test results showed that deformation of tomato was more than potato at all layers. Keywords: Triaxial testing, Creep, Design and manufacture, Agriculture, Viscoelastic

Item Type: Thesis (Masters)
Persian Title: طراحی و ساخت دستگاه اندازه¬گیری سه محوری خزش در محصولات کشاورزی ویسکوالاستیک
Persian Abstract: تحلیل نیروهای ایستا در انبارها و محصولات توده شده اهمیت بسزایی دارد؛ به طوری¬که این نیروها به تک¬تک میوه-ها، سبزیجات یا دانه¬ها وارد شده و در نقاط تماس آن¬ها با هم به تغییر شکل دائمی منجر می¬شود؛ که به نوعی آسیب مکانیکی محسوب و باعث افزایش ضایعات در انبارمانی محصول می¬گردد. در این تحقیق برای بررسی این نیروها، کلیه فرایند طراحی و ساخت دستگاه اندازه¬گیری سه محوری خزش در محصولات کشاورزی ویسکوالاستیک شامل نیازسنجی، تعیین مسأله، ارائه طرح¬های اولیه، تحلیل و آنالیز، ارزیابی طرح¬های ارائه شده، ارائه طرح نهایی، تحلیل طرح نهایی، مدل¬سازی، ساخت و ارزیابی با نمونه¬های آزمایشی مورد بررسی قرار گرفت. پس از اتمام فرایند ساخت دستگاه، کارایی سیستم با دو آزمون تک محوری و سه محوری و با دو نوع مواد ویسکوالاستیک کشاورزی (سیب-زمینی و گوجه¬فرنگی) مورد آزمایش قرار گرفت. همه آزمایش¬ها در نرم¬افزار SPSS 22 با طرح کاملاً تصادفی تحلیل و ترسیم نمودارها نیز در نرم¬افزار اکسل 2013 انجام شد. بررسی داده¬ها در زمان¬های 5، 30، 60، 120، 240، 360، 480 دقیقه و با بار ثابتی به ترتیب برای نمونه سیب¬زمینی و گوجه¬فرنگی 5/72 و 5/52 نیوتن و در دو آزمون سه محوری و تک محوری برای سیب¬زمینی (11 تکرار) و سه محوری بر روی گوجه¬فرنگی (5 تکرار) انجام گرفت. بررسی نتایج نشان داد که با افزایش زمان آزمایش، تغییر شکل نمونه¬ها در اثر بار ثابت (آزمون خزش) در همه آزمایش¬ها در سطح احتمال 05/0 معنی¬دار می¬باشد. هم‌چنین تکرار آزمایش¬ در سطح احتمال 05/0 غیر معنی¬دار بوده؛ که این نشان می¬دهد، دستگاه ساخته شده کارایی خوبی دارد. مقایسه سه لایه آزمایشی در آزمون سه محوری نشان می¬دهد که تغییر شکل و کرنش نمونه¬ها در اثر بار ثابت در لایه¬های بالایی بیشتر از لایه¬های میانی و پایینی می¬باشد، و مقایسه نتایج نمونه سیب¬زمینی در دو آزمون تک محوری و سه محوری نشان داد که تغییر شکل و کرنش در آزمون تک محوری بیشتر از آزمون سه ¬محوری، و هم‌چنین مقایسه نتایج آزمون سه محوری در دو نمونه سیب¬زمینی و گوجه¬فرنگی نشان داد که تغییر شکل و کرنش گوجه¬فرنگی با بار ثابت اعمالی کمتر؛ نسبت به سیب¬زمینی، بیشتر می¬باشد. كليد واژه¬ها: آزمون سه محوری، خزش، طراحی و ساخت، کشاورزی، ویسکوالاستیک
Supervisor:
SupervisorE-mail
Shahgoli, GholamhosseinUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
Abbaspour-Gilandeh, YousefUNSPECIFIED
Afkari-Sayyah, Amir HosseinUNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Biosystem
Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Biosystem
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Biosystem
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Biosystem
Date Deposited: 04 Nov 2018 15:36
Last Modified: 12 Dec 2018 16:47
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/1594

Actions (login required)

View Item View Item