Investigation of Allelopathic effects of coumarin on lettuce from physiological - molecular and biochymical aspects

hosseinzade, hadi and Razavi, Seyed Mehdi and zahri, Saber (2015) Investigation of Allelopathic effects of coumarin on lettuce from physiological - molecular and biochymical aspects. Masters thesis, university of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text (بررسی اثرات آللوپاتیک کومارین برروی کاهو از برخی جنبه¬های فیزیولوژیک و مولکولی و بیوشیمیایی)
hadi hosseinzade.pdf

Download (337kB)
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

Coumarins are regarded as a class of plant secondary metabolites of phenyl propanoid group distributed in Apiaceae family. The simple coumarin is the first compound of the class. In the present work, allelopathic potential of coumarin on the charasteric plant in allelopathic studies, Lactuca sativacv.siahoo, was investigated. At first stage, the effects of different concentration of the compound on some growth parameters of the plant such as seed germination, radicle and gemmule growth were studied. After determent of the compound optimal concentration, the germinated seeds of lettuce were cultured in peat contained pots and then were watered with Hoagland nutrition solution enriched with 2 and 10 µg/mL of coumarin. After plant growth, the effects of coumarin on some physiological and biochemical parameters were evaluated. Our results showed that lettuce seed germination was reduced by coumarin in a dose dependent manner. At the concentration of 1mg/mL the germination was inhibited entirely. Radicle and gemmule growth, wet and dried weight of roots and aerial parts of treated plants and spad chlorophyll significantly reduced by coumarin treating, as well as. However, no significant difference was recorded in chlorophyll florescence between control and coumarin treated plants. The specific activity of some antioxidant enzymes like catalase, protease and poly phenol oxidase were increased in treated plants than control, however, the activity of ascorbate peroxidase was decreased. Total protein decrease and quantitative and qualitative changes in electrophoretic pattern of aerial parts proteins were observed in treated group than control, as well as. It was concluded that coumarin as an allochemical infected lettuce of different physiological , biochemical and molecular aspects. The plant response to the stress as allochemical stress is similar to some abiotic stress such as drought or salinity.

Item Type: Thesis (Masters)
Persian Title: بررسی اثرات آللوپاتیک کومارین برروی کاهو از برخی جنبه¬های فیزیولوژیک و مولکولی و بیوشیمیایی
Persian Abstract: ترکیبات کومارینی گروهی از متابولیتهای ثانویه گیاهان از گروه فنیل فنیل پروپانوئیدها بوده و عمدتا در تیره چتریان یافت می شوند. کومارین ساده ترین ترکیب در این خانواده بشمار می رود. در این پژوهش اثر آللوپاتی کومارین بر روی کاهو (Lactuca sativacv.siahoo) به عنوان یک گیاه مدل بررسی گردید. ابتداتاثیر غلظت های مختلف این ماده (یک میکروگرم تا یک میلی گرم بر میلی لیتر) بربرخی پارامترهای رشد از جمله جوانه زنی دانه ، رشد ریشه چه و ساقه چه بررسی شد تا غلظت بهینه برای تداوم آزمایشها تعیین گردد(غلظت های 002/ و 01/ میلی گرم بر میلی لیتر به عنوان غلظت های بهینه انتخاب شد). در مرحله بعد بذر های کاهو در گلدان های حاوی پیت کشت داده شده و با محلول غذایی هوگلند واجد کومارین(غلظت های002/ و 01/ میلی گرم بر میلی لیتر) آبیاری شده و بعد از رشد گیاه تاثیر تیمارهای مذکور بر روی جنبه های فیزیولوژیکی ، بیوشیمیایی و مولکولی گیاه مورد بررسی قرار گرفت.نتایج نشان داد جوانه زنی بذور کاهو تحت تاثیر کومارین کاهش داشته و این کاهش کاملا وابسته به غلظت می باشد. در غلظت یک میلی گرم بر میلی لیتر ، جوانه زنی کاملا مهار می گردد. همچنین رشد ریشه چه و ساقه چه تحت تاثیر کومارین کاهش داشته، وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه گیاه و همچنین مقدار کلروفیل نسبی اندام هوایی نیز کاهش معنی دار یافته ولی تغییر معنا داری در فلورسانس کلروفیل صورت نگرفته است. فعالیت ویژه آنزیم های کاتالاز، پروتئاز و پلی فنل اکسیداز افزایش ولی فعالیت ویژه آنزیم آسکروبات پراکسیداز کاهش یافته است.غلظت پروتئین کل در اثر تیمار کومارین کاهش یافته و تغییرات قابل توجهی در الگوی الکتروفورز پروتئین های اندام هوایی بصورت حذف بعضی از باندها و همچنین کاهش تراکم بعضی از باند ها ی دیگر دیده شد. با این حال کومارین تاثیری در قطعه قطعه شدن DNA گیاه نداشته و الگوی الکتروفورز DNA گیاه تائیدی بر این مطلب می باشد.به عنوان نتیجه گیری کلی میتوان گفت، ترکیب آللوپاتیک کومارین از جنبه های مختلف فیزیولوژیک و بیوشیمیایی و مولکولی گیاه کاهو را تحت تاثیر قرار داده و نحوه پاسخ گیاه به این نوع تنش که تنش آللوپاتی است تا حدی شبیه به تنشهای غیر زیستی مثل خشکی و شوری است.
Supervisor:
SupervisorE-mail
Razavi, Seyed MehdiUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
zahri, SaberUNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Basic Sciences > Department of Biology
Divisions > Faculty of Basic Sciences > Department of Biology
Divisions: Subjects > Faculty of Basic Sciences > Department of Biology
Faculty of Basic Sciences > Department of Biology
Date Deposited: 04 Nov 2018 18:32
Last Modified: 04 Nov 2018 18:32
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/1609

Actions (login required)

View Item View Item