Assess the environmental and climatic factors and elements for sowing of sugar beet

Javid, Seyede Elnaz and Sobhani, Behroz and Jodi, Mehdi (2015) Assess the environmental and climatic factors and elements for sowing of sugar beet. Masters thesis, University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text (ارزيابي قابليت هاي محيطي و تاثيرات عوامل و عناصر اقليمي براي كاشت چغندرقند (مطالعه موردي: منطقه مغان))
Seyede Elnaz Javid.pdf

Download (1MB)
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

: Sugar beet farming is a strategic product. Based on climatic and environmental conditions in the area of the Magi, planting farmers play an important role in economic development. The aim of this study was to assess the environmental and climatic factors and elements for planting sugar beet in the region are the Magi. Due to various environmental factors on the growth and yield of sugar beets, the process of evaluating land for its cultivation requires a comprehensive and diverse geographic and descriptive data. The information related to climatic variables 5 and climatological synoptic stations in the study area that has complete statistics were collected and were analyzed. Climate elements, annual temperature, the temperature during the growing season (May to September), the annual precipitation falls during the growing season (May to September) and climatic factors, height, slope, aspect and soil were considered. Using the special functions of GIS, was prepared for each separate layer climate needs. After valuation, according to sugar beet growing need, using AHP, the layers were categorized and all layers of the elements and climatic factors were combined in GIS with an overlap of indicators. The results showed that 58/6 percent of the land has the right circumstances, 27/1 percent of the land has medium and 14/3 percent of the land is unsuitable for growing sugar beet in the area of the Magi.

Item Type: Thesis (Masters)
Persian Title: ارزيابي قابليت هاي محيطي و تاثيرات عوامل و عناصر اقليمي براي كاشت چغندرقند (مطالعه موردي: منطقه مغان)
Persian Abstract: چغندر قند یک محصول استراتژیک کشاورزی است. براساس شرایط اقلیمی و محیطی در منطقه مغان، كاشت آن در توسعه اقتصادي کشاورزان نقش مهم دارد. هدف از این تحقیق، ارزيابي قابليت هاي محيطي و تاثيرات عوامل و عناصر اقليمي براي كاشت چغندرقند در منطقه مغان می باشد. با توجه به عوامل محیطی گوناگون در رشد و عملکرد چغندر قند، فرآیند ارزیابی اراضی برای کشت آن مستلزم استفاده از اطلاعات جامع و متنوع مکانی و توصیفی است. بدین منظور اطلاعات مربوط به متغیرهای اقلیمی 5 ایستگاه سینوپتیک و کلیماتولوژی موجود در منطقه مورد مطالعه که دارای آمار کامل بودند، جمع آوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. از عناصر اقلیمی؛ دماي سالانه، دماي طول دوره رشد ( مه تا سپتامبر)، بارش سالانه، بارش طول دوره رشد ( مه تا سپتامبر) و از عوامل اقلیمی؛ ارتفاع، شيب، جهت و خاك در نظر گرفته شد. با استفاده از توابع ویژه سامانه اطلاعات جغرافیایی، برای هریک از نیازهای اقلیمی لایه جداگانه تهیه گردید. پس از ارزش گذاری، متناسب با نیاز رویشی چغندر قند، با استفاده از روش AHP، لایه های مذکور طبقه بندی شدند و همه لایه های عناصر و عوامل اقلیمی با روش همپوشانی شاخص ها در محیط GIS تلفیق شدند. نتایج حاصل نشان داد که نواحی شمالی منطقه مغان همچنین نوار شرقی و غرب این منطقه شرایط مطلوب و مناسبی برای کشت چغندر قند دارند. نواحی جنوبی منطقه نیز با توجه به وزن های به دست آمده از عامل های مختلف، از مطلوبیت کم تری برای کشت برخوردار می باشند و 6/58درصد اراضی دارای شرایط مناسب،1/27درصد اراضی دارای شرایط متوسط و3/14درصد اراضی نامناسب برای کاشت چغندر قند در منطقه مغان می باشد.
Supervisor:
SupervisorE-mail
Sobhani, BehrozUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
Jodi, MehdiUNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Literature & Humanities > Department of Geography
Divisions > Faculty of Literature & Humanities > Department of Geography
Divisions: Subjects > Faculty of Literature & Humanities > Department of Geography
Faculty of Literature & Humanities > Department of Geography
Date Deposited: 10 Nov 2018 18:23
Last Modified: 10 Nov 2018 18:23
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/1708

Actions (login required)

View Item View Item