Investigation on the effects of effective moicroorganisms (EM) at Different Levels of Nitrogen on Nutrients Absorb of Strawberry (Fragaria × ananassa cv. Paros)

Nazari, Hamed (2017) Investigation on the effects of effective moicroorganisms (EM) at Different Levels of Nitrogen on Nutrients Absorb of Strawberry (Fragaria × ananassa cv. Paros). Masters thesis, University of Mohaghegh Ardabili.

[img]
Preview
Text (بررسی اثر ريزموجودات مفيد (EM) در غلظت¬های مختلف نیتروژن، بر جذب عناصر غذایی در توت¬ فرنگی رقم پاروس)
Hamed Nazari.pdf

Download (581kB) | Preview
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

Abstract: In order to evaluated the effect of effective microorganism (EM) and different levels of nitrogen on nutrient elements of Paros strawberry leave an experiment was conducted on the base of complete randomized block design (RCBD) with three replications at the university of Mohaghegh Ardabili during 2014-15. Treatments were included EM in 4 levels (control, 1, 2 and 3%), EM application methods (foliar and soil application) and nitrogen in 3 levels (50, 100 and 150 net kg per ha urea). In this study nitrogen, phosphorus, potassium, magnesium, iron, zinc, sodium, manganese and calcium has been measured. Analysis of variance indicated that the effective microorganisms and nitrogen has been a significant effect on all elements. Based on results between foliar and soil application of EM significant difference wasn’t observed. The best result was obtained by application of EM 2 % and Nitrogen 100 kg/ha; the leave of plants that treated by 150 kg/ha urea were highest nitrogen. Nitrogen and EM levels interaction in leave magnesium has been significant. Application of 100 kg/ha nitrogen with EM 2 and 3 % has been highest leaf Mg element (141 and 139 ppm respectively).

Item Type: Thesis (Masters)
Persian Title: بررسی اثر ريزموجودات مفيد (EM) در غلظت¬های مختلف نیتروژن، بر جذب عناصر غذایی در توت¬ فرنگی رقم پاروس
Persian Abstract: به‌منظور بررسی تاثیر ریزموجودات مفید(Effective Microorganisms (EM)) در سطوح مختلف نیتروژن بر خصوصیات مورفولوژیکی و بیوشیمیایی بوته و کمی و کیفی میوه‌ی توت‌فرنگی رقم پاروس آزمایشی به‌صورت کرت‌هاي دو‌بار خرد شده و در قالب طرح بلوك‌هاي کامل تصادفی، با سه تکرار در طی سال‌هاي 94-1393 در دانشگاه محقق اردبیلی، اجرا شد. تیمارهاي آزمایش ریزموجودات مفید در چهار سطح (شاهد، 1، 2 و 3 درصد)، روش‌های کاربرد ریزموجودات مفید در دو سطح (محلول‌پاشی و خاکی همراه با آب آبیاری) و نیتروژن در سه سطح (50، 100 و 150 کیلوگرم خالص در هکتار با منبع اوره( بود. در اين پژوهش برگ‌هاي گياهان از نظر ميزان عناصر نيترو‍ژن، فسفر، پتاسيم، كلسيم، سديم، منيزيم، منگنز، آهن و روي مورد آزمايش قرار گرفتند. تجزيه واريانس داده‌ها نشان داد كه كاربرد كود اوره و EM اثر معني‌داري بر جذب عناصر داشته ولي تفاوت معني‌داري در بين روش‌هاي كاربرد EM‌ مشاهده نشد. نيترو‍ژن 100 كيلوگرم در هكتار و غلظت 2 درصد EM در اكثر عناصر نتايج بهتري را حاصل نمودند و برگ گياهان تيمار شده با غلظت نيتروژ‍ن 150 كيلوگرم نيترو‍ژن بيشتري نسبت به ديگر تيمارها داشتند. در بين اثرات متقابل تيمارها، اثر متقابل نيترو‍ژن و كود زيستي EM در جذب عنصر منيزيم معني‌دار بود. براساس نتايج حاصل از مقايسه ميانگين‌ها كاربرد كود اوره 100 كيلوگرم در هكتار به‌همراه كود زيستي EM 2 و 3 درصد بترتيب با 141 و 139 پي‌پي‌ام بيشترين ميزان منيزيم را در برگ‌ها حاصل نمودند.
Supervisor:
SupervisorE-mail
Shokouhian, AliakbarUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
Ghavidel, AkbarUNSPECIFIED
Fathololoumi, SolmazUNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Horticulture
Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Horticulture
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Horticulture
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Horticulture
Date Deposited: 30 Sep 2018 12:10
Last Modified: 30 Sep 2018 12:10
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/172

Actions (login required)

View Item View Item