Investigating the rheological properties of tomato under compressive loading

Ghorbannejad Shahrudi, Mersad and Golmohammadi, Abdollah (2015) Investigating the rheological properties of tomato under compressive loading. Masters thesis, University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text (تعیین خواص رئولوژی گوجه فرنگی تحت بارگذاری فشاری)
Mersad Ghorbannejad Shahrudi.pdf

Download (623kB)
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

Because of waste in tomato, each year a large amount of this product is lost during harvest and transportation. Physical and chemical properties of agricultural products depending on time, and this characteristics change over time. Damage in agricultural product created in various form. A form of damage depend on Physical and biological structure of product and measure of load. this paper study the effect of, temperature (environment temperature and 4 °C), face of product (in direction of fruit flower and 90 degree relative to flower), type (Petoerly-CH and Suuper Bta) and load (2,6,10 N) on fruit crush, during a 15 day period by using of materials testing machine. The results analyzed according to factorial experiment in a completely randomized plot. Also, using the device Testing, The Asiatic stress tests on the samples were applied tomatoes. The results showed that with decrease in temperature, fruit crush decreased. Also with increase the load from 2 N to 10 N, amount of fruit crush increase to 65%. And applying small loads on tomatoes significant effect on product quality leaves so that in most cases, the skin rot was clear. Also with increase the time of holding due to effective biochemical reaction on fruit ripe; activity of destroyer cell wall enzymes, the softening and product color changing will increase Neural network modeling results were observed in the amount of R (correlation) is equal to 0/99466 indicating that this technique to predict the rheological properties of tomatoes can be used provided. In terms of constant stress, public Kelvin rheological model to estimate the change in the strain of the right time.

Item Type: Thesis (Masters)
Persian Title: تعیین خواص رئولوژی گوجه فرنگی تحت بارگذاری فشاری
Persian Abstract: به دلیل وجود ضایعات در محصول گوجه‌فرنگی، هرساله مقادیر زیادی از این محصول طی مراحل مختلف برداشت و انتقال از بین می‌رود. خواص فیزیکی و شیمیایی محصولات كشاورزي وابسته به زمان می‌باشد و اين خصوصيات با گذشت زمان تغيير می‌کنند. آسيب در محصولات کشاورزي به شکل‌های مختلفي ايجاد می‌شود. شکل آسيب بستگي به ساختمان فيزيکي و بيولوژيکي محصول و ميزان بار اعمال‌شده دارد. در تحقیق حاضر با استفاده از دستگاه آزمون بارگذاری فشاری، اثر دما (دمای محیط و دمای 4 درجه سلسیوس)، وجه میوه (راستای گل میوه و 90 درجه نسبت به گل)، رقم (پتوارلی سی اچ و سوپر بتا) و فشار وارده (2، 6 و 10 نیوتن) بر میزان لهیدگی میوه در طی یک دوره 15 روزه مورد بررسی قرار گرفت. همچنین با استفاده از دستگاه تست کشش- فشار آزمون تنش آسایی بر روی نمونه های گوجه فرنگی اعمال شد. نتايج به صورت آزمايش فاکتوريل در قالب طرح کاملاً تصادفي مورد تجزيه و تحليل قرار گرفت. نتایج نشان داد که با کاهش دما، میزان فشردگی نمونه ها کاهش می‌یابد. همچنین با افزایش میزان فشار یا بار وارده از 2 نیوتن به 10 نیوتن به میزان 65 % میوه فشرده تر می‌شود و اعمال بارهای هر چند اندک بر گوجه‌فرنگی تأثیر قابل ملاحظه ای بر کیفیت محصول بر جای می‌گذارد به طوری که در اکثر موارد لهیدگی از روی پوست به وضوح مشخص بود. هم چنین با افزایش مدت زمان نگه‌داری به دلیل انجام واکنش‌های بیوشیمیایی مؤثر در رسیدن میوه، فعال‌تر شدن آنزیم‌های تخریب‌کننده دیواره‌های سلولی، میزان نرم شدگی و تغییر رنگ محصول افزایش می‌یابد. براساس نتایج مدلسازی در شبکه عصبی مشاهده شد مقدار R (ضریب همبستگی) برابر است با 99446/0 که نشان دهنده این است که این تکنیک برای پیش بینی خواص رئولوژی ارائه شده نمونه گوجه فرنگی قابل استفاده است. در شرایط تنش ثابت، مدل رئولوژیکی کلوین عمومی برای تخمین تغییر کرنش در محصول نسبت به زمان مناسب است.
Supervisor:
SupervisorE-mail
Golmohammadi, AbdollahUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
-, -UNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Biosystem
Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Biosystem
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Biosystem
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Biosystem
Date Deposited: 16 Nov 2018 08:57
Last Modified: 16 Nov 2018 08:57
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/1820

Actions (login required)

View Item View Item