Investigation of chickpea quality using an Impact Loading Apparatus

Hassanpour, Naser and Afkari-Sayyah, Amir Hossein and Rasekh, Mansour and Fazel Niyari, Zargham (2015) Investigation of chickpea quality using an Impact Loading Apparatus. Masters thesis, University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text (بررسی کیفیت توده‌ی نخود با استفاده از دستگاه ضربه زن)
Naser Hassanpour.pdf

Download (532kB)
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

In this study, a method was used to determine the quality of pea grains using a centrifuge impact tester. The effects of three factors including: moisture content, duration of loading and rotational speed was investigated on strength of pea grains in three different varieties namely: Jam, Azad and Arman. Primary moisture content of grains were measured equal to 8.5% (w.b.). By adding calculated amounts of distilled water to grain bulks, the second and third level of M.C. were obtained equal to 10 and 11.5%. Four levels of 30, 60, 90 and 120 seconds were considered for loading duration. Also, the centrifugal tests were carried out in two different rotational speeds of 1800 and 2200 rpm. The impact centrifugal tests were done in three replications and on 50 g bulk samples. The results of analysis of variance showed that all four factors of moisture content, duration of loading, rotational speed and variety have significant effect on percent of breakage of pea grains. In addition, the interactive effects of time*speed, time*variety, speed*variety and time*speed*variety had similar significant effects. Minimum rate of breakage was obtained in treatment of 1800 rpm speed and 30 seconds loading duration in 8.5% M.C. samples of Azad pea variety. This study showed that the variation of independent factors has the greater effect on Jam variety rather on two other varieties. According to the results, grain breakage increase by increasing moisture content, loading duration and rotational speed. However, there are different mathematical models which represent the grain breakage, according to regression analysis. The results showed that the best test condition for quality evaluation of pea grains in bulk samples by a centrifugal impact tester is 2200 rpm speed, 120 seconds loading duration and 11.5% of moisture content in different varieties under study. Keywords: chickpea, Impact Loading Apparatus, percentage of failure

Item Type: Thesis (Masters)
Persian Title: بررسی کیفیت توده‌ی نخود با استفاده از دستگاه ضربه زن
Persian Abstract: در این پژوهش استفاده از روشی برای تعیین کیفیت دانه‌های نخود با اعمال نیروی گریز از مرکز موردبررسی قرار گرفت. در این پژوهش تأثیر چهار عامل محتوای رطوبتی، مدت‌زمان بارگذاری، سرعت دورانی تیغه‌ی دستگاه ضربه زن و رقم بر استحکام دانه‌های سه رقم نخود به نام‌های جم، آزاد و آرمان موردمطالعه قرار گرفت. رطوبت اولیه‌ی دانه‌ها بر پایه‌ی تر برابر 5/8 درصد اندازه‌گیری شد. همچنین برای آزمایش‌های ثانویه نیز با افزودن آب مقطر رطوبت دانه‌ها به 10 و 5/11 درصد بر پایه‌ی تر رسید. مدت‌زمان بارگذاری گریز از مرکز 30، 60، 90 و 120 ثانیه طبق آزمایش‌های اولیه در نظر گرفته شد. سرعت دورانی دستگاه ضربه زن نیز در دو سطح 1800 و 2200 دور بر دقیقه بر روی توده‌ها در تیمارهای مختلف اعمال شد. آزمایش‌های مربوط به آزمون گریز از مرکز در 3 تکرار روی تیمارهای مختلف از نمونه‌های 50 گرمی انجام شدند. نتایج حاصل از تجزیه‌ی واریانس مقدار شکست بیانگر این موضوع بود که هر چهار عامل رطوبت، زمان بارگذاری، سرعت دورانی و رقم تأثیر معنی‌داری بر درصد شکست دانه‌ها دارند. هم‌چنین از اثرات متقابل نیز اثر زمان × سرعت، زمان × رقم، رقم × سرعت و زمان × سرعت × رقم بر روی درصد شکست معنی‌دار بود. کمترین میزان شکست مربوط به سرعت 1800 دور بر دقیقه، مدت‌زمان 30 ثانیه، رطوبت 5/8 درصد و رقم آزاد بود. بر اساس نتایج به‌دست‌آمده با افزایش رطوبت، زمان و سرعت دورانی دستگاه درصد شکست افزایش می‌یابد. هم‌چنین در این پژوهش مشخص شد با تغییر عوامل آزمایش، رقم جم نسبت به دو رقم دیگر تغییرات بیشتری در میزان درصد شکست دارد. رابطه‌های رگرسیونی برای هر عامل به هم صورت جداگانه و هم با در نظر گرفتن تأثیر متقابل محاسبه شد تا امکان پیش‌بینی درصد شکست با توجه به عوامل مستقل فراهم شود. بر اساس نتایج این تحقیق می‌توان برای سه رقم نخود موردبررسی شرایط آزمایش سرعت 2200 دور بر دقیقه، مدت‌زمان 120 ثانیه و رطوبت 5/11 درصد بر پایه‌ی تر بهترین وضعیت برای انجام آزمون به‌منظور بررسی کیفیت توده‌ی دانه معرفی نمود. کلیدواژه‌ها: نخود، دستگاه آزمون ضربه‌ای، درصد شکست
Supervisor:
SupervisorE-mail
Afkari-Sayyah, Amir HosseinUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
Rasekh, MansourUNSPECIFIED
Fazel Niyari, ZarghamUNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Biosystem
Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Biosystem
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Biosystem
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Biosystem
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Biosystem
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Biosystem
Date Deposited: 16 Nov 2018 10:24
Last Modified: 12 Dec 2018 16:49
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/1880

Actions (login required)

View Item View Item