Feasibility of measuring wheat grain hardness by testing bulk samples using a laboratory mill

Piri Saray, Jahangir (2017) Feasibility of measuring wheat grain hardness by testing bulk samples using a laboratory mill. Masters thesis, University of Mohaghegh Ardabili.

[img]
Preview
Text (بررسی امکان اندازه¬گیری سختی دانه گندم از طریق بارگذاری نمونه¬های توده توسط آسیاب آزمایشگاهی)
Jahangir Piri Saray.pdf

Download (474kB) | Preview
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

In this research, it was investigated the feasibility of grain hardness measurement in different classes using laboratory mill and obtained results were compared with the results of uniaxial static loading and PSI index. Wheat classes of Sardari, Azar2, Heidari, Zare and Pishgam were Studied in this research. In addition, two levels of speeds, including 3000 and 5000 rpm and two levels of times including 2 and 3 min were considered in studies. The uniaxial compression tests were carried out by santam (STM-20) machine in department of Biosystem Engineering at university of Mohaghegh Ardabili. Furthermore, PSI index was measured using equipment at grain organization of east Azarbaijan province. Humidity as a main factor in grain hardness was measured and its amount was 6.4% in Sardari class, 5.37% in Heidari class, 5.16% in Azar2 class, 5.96% in Pishgam class and 6% in Zare class. All studied parameters included class, speed and time plus their interaction effect were significant at grain breakage, except interaction of speed and time plus interaction of speed, time and class. Results showed that Heidari class had high level of hardness, and with increasing of speed and time in millingprocess, it causes the increase of grain breakage. The results of measuring grain hardness using laboratory mill and quasi-static loading has quitely close conformity. PSI index was 31.9%, 15.4%T 37.4%, 31.9% and 18.5% in Sardari (very soft), Heidari (hard), Zare (extra soft), Pishgam (very soft) and Azar2 class, respectively. There was a contrary relationship between PSI and amount of protein in the grain. In addition, highest level of hardness (Heidari) had smallest crackness in milling and crackness amount in semi hard, very soft and extra soft types went more and more. Azar2, Sardari, Pishgam and Zare had more crackness, respectively. Also based on compression test data, it was shown that hard wheat bear more force than others but bear few deformation and vice vorsa. Heidari class bear the highest rate of force and smallest rate of deformation, while, Zareh class bear lowest rate of force and highest level of deformation.

Item Type: Thesis (Masters)
Persian Title: بررسی امکان اندازه¬گیری سختی دانه گندم از طریق بارگذاری نمونه¬های توده توسط آسیاب آزمایشگاهی
Persian Abstract: در این تحقیق، امکان اندازه¬گیری سختی دانه گندم در ارقام مختلف توسط آسیاب آزمایشگاهی بررسی شده و نتایج حاصله با نتایج به دست آمده از بارگذاری شبه استاتیک و شاخص توزیع ذرات (PSI) مقایسه شده است. ارقام گندم تحت بررسی شامل سرداری، آذر2، حیدری، زارع و پیشگام بوده و از آسیاب آزمایشگاهی در سرعت¬های دورانی 3000 و 5000 دور بر دقیقه و مدت زمان 2 و 3 دقیقه همچنین دستگاه کشش- فشار سنتام (STM-20) موجود در گروه مهندسی بیوسیستم دانشگاه محقق اردبیلی استفاده شد. همچنین شاخص PSI به کمک تجهیزات موجود در سازمان غله استان آذربایجان شرقی اندازه-گیری شد. درصد رطوبت اولیه به عنوان فاکتوری مهم بر سختی دانه اندازه¬گیری شده و مقدار آن در رقم سرداری 4/6 درصد، در رقم حیدری 37/5 درصد، در رقم آذر2 این مقدار برابر 16/5 درصد، در رقم پیشگام این مقدار برابر 96/5 درصد و بالاخره در رقم زارع برابر 6 درصد به دست آمد. تمامی پارامترهای تحت بررسی شامل رقم، سرعت دورانی و مدت زمان آسیاب کردن و اثرات متقابل آنها به استثناء اثر متقابل سرعت دورانی و زمان به علاوه سرعت دورانی و زمان و رقم بر خردشدگی دانه اثر معنی¬داری در سطح احتمال یک درصد دارند (P<0.01). نتایج نشان داد که رقم حیدری دارای بالاترین سختی بوده و با افزایش مدت زمان و سرعت دورانی، شکست توده گندم در آسیاب افزایش پیدا می¬کند. نتایج اندازه¬گیری سختی دانه گندم توسط آسیاب آزمایشگاهی تطابق بالایی با نتایج بارگذاری شبه استاتیک داشت. شاخص PSI در رقم سرداری (خیلی نرم) برابر با 9/31 درصد، در رقم حیدری (سخت) برابر با 4/15 درصد، در رقم زارع (فوق العاده نرم) برابر با 4/37 درصد، در رقم پیشگام (خیلی نرم) برابر با 9/31 درصد و در نهایت در رقم آذر2 (نیمه سخت) برابر با 5/18 درصد بود. یک رابطه معکوس نسبتاً قوی بین درصد شاخص سختی (PSI) و درصد پروتئین موجود در دانه وجود دارد. به علاوه، سخت¬ترین رقم (حیدری)، کمترین میزان خردشدگی در مرحله آسیاب را دارد و این میزان خردشدگی در ارقام نیمه سخت، خیلی نرم و فوق العاده نرم رفته رفته بیشتر شده است یعنی به ترتیب ارقام آذر2، سرداری، پیشگام و زارع میزان خردشدگی بیشتری را دارند. در داده¬های به دست آمده از آزمایش کشش- فشار سنتام نیز ملاحظه می¬گردد که ارقام سخت نیروی بیشتری را تحمل نموده اما تغییر شکل کمی می¬دهند و بالعکس. در این مورد، رقم حیدری (سخت) بیشترین نیرو را تحمل نموده اما کمترین تغییر شکل در آن ایجاد گردیده است و در مقابل رقم زارع (فوق العاده نرم) کمترین نیرو را تحمل نموده اما بیشترین تغییر شکل در آن ایجاد گردیده است.
Supervisor:
SupervisorE-mail
Afkari Sayyah, Amir HosseinUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
Rasekh, MansourUNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Biosystem
Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Biosystem
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Biosystem
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Biosystem
Date Deposited: 01 Oct 2018 08:53
Last Modified: 01 Oct 2018 08:53
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/198

Actions (login required)

View Item View Item