Effects of micorhyze fungi and nano zinc oxide on grain yield under soil salinity stress

Soltanmoradi, Soraya and Seyed Sharifi, Raouf and Sedghi, Mohammad (2015) Effects of micorhyze fungi and nano zinc oxide on grain yield under soil salinity stress. Masters thesis, University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text (تأثير قارچ ميکوريزي و نانو اکسيد روي بر عملکرد گندم تحت تنش شوري‌خاک)
Soraya Soltanmoradi.pdf

Download (1MB)
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

In order to study of the effects of inoculation Micorrizal and nano-zinc oxide on yield, grain filling period and some traits of yield under soil salinity stress. A factorial experiment was conducted based on randomized complete bloc k design with three replications in research greenhouse of faculty of Agricultural Sciences, University of Mohaghegh Ardabili in 2014. Factors were: Micorrizal Fungi in two levels (no usage as control, usage Micorrizal Fungi), And Foliar application of Nano- zinc oxide at three levels (0 as control, 0.40 and 0.80 g/litr) as zn0, zn1 ,zn2 respectively and salinity in three levels (0 as control, 40 and 80 MMolar) as s0, s1 and s2. respectively. Various levels of salinity affected on grain filling parameters signi facantly. the higest contribution of dry matter remobilization and stem reserves in grain yield was obtained at application of Nano- zinc oxide as zn0 × no usage Micorrizal × salinity stress as s2 . Means comparison showed that maximum of yield ana yield components, chlorophell content, stomatal conductance, total dry matter and crop growth rate was obtained at application of Nano- zinc oxide as zn2× usage Micorrizal × without salinity stress and minimum of the were recorded at application of Nano- zinc oxide as zn0 × no usage Micorrizal × salinity stress as s2. It seems that utilizing biological fertilizer and zinc microelement is a proper and cheap method for increasing of whetat yield

Item Type: Thesis (Masters)
Persian Title: تأثير قارچ ميکوريزي و نانو اکسيد روي بر عملکرد گندم تحت تنش شوري‌خاک
Persian Abstract: به منظور بررسي تأثير نانو اکسيد روي و قارچ ميکوريزي بر عملکرد، دوره پر شدن دانه گندم در شرايط شوري‌ خاک، آزمايشي به صورت فاکتوريل در قالب طرح پايه بلوک‌هاي کامل تصادفي باسه تکرار در گلخانه ی پژوهشي دانشکده علوم کشاورزي دانشگاه محقق اردبيلي اجرا گرديد. فاکتورهاي مورد بررسي شامل سطوح شوري خاک در سه سطح (صفر به عنوان شاهد و اعمال شوري‌هاي 40 و80 ميلي مولار در خاك)، تيمار دوم شامل قارچ ميکوريزي در دو سطح (عدم مصرف قارچ ميکوريزي و مصرف قارچ مايکوريزي) و تيمار سوم محلول پاشي با نانو اکسيدروي در سه سطح (عدم محلول پاشي، محلول پاشي با 4/0 و 8/0 گرم در ليتر) بود. سطوح مختلف شوري بر تمام پارامترهاي مربوط به پر شدن دانه تأثير معني ‌داري گذاشت. بيش‌ ترين مشارکت انتقال مجدد ماده خشک و ذخاير ساقه در عملکرد دانه در عدم مصرف قارچ ميکوريزي × عدم محلول پاشي نانو اکسيد روي × اعمال شوري 80 ميلي مولار به دست آمد. مقايسه ميانگين‌ها نشان داد که بالا ترين عملکرد و اجزاي عملکرد، محتواي کلروفيل و هدايت روزنه‌اي، بيوماس کل، سرعت رشد محصول و طول دوره پر شدن دانه در حالت مصرف قارچ مايکوريزي × محلول پاشي 8/0 گرم نانوکسيدروي× عدم اعمال شوري و کمترين آن‌ها در حالت عدم مصرف قارچ × عدم محلول پاشي نانو اکسيد روي (شاهد) در بالاترين سطح از شوري به دست آمد. به نظر مي رسد به منظور افزايش عملکرد و طول دوره پر شدن دانه گندم در شرايط شوري خاک، استفاده از کودهاي زيستي و ريز مغذي روي روشي مناسب و ارزان مي باشد ولي چنان چه هدف افزايش عملکرد دانه از طريق انتقال ماده خشک و مشارکت ذخاير ساقه باشد عدم مصرف قارچ × عدم محلول پاشي نانو اکسيد روي توصيه مي‌گردد.
Supervisor:
SupervisorE-mail
Seyed Sharifi, RaoufUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
Sedghi, MohammadUNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding
Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding
Date Deposited: 25 Nov 2018 14:50
Last Modified: 25 Nov 2018 14:50
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/2111

Actions (login required)

View Item View Item