Effects of Peanut Pod as a dietary fiber source on growth performance,nutrient digestibility and intestinal morphology of broiler

Sarbaz, Elham and Navidshad, Bahman and Mirzaei Aghje Gheshlagh, Farzad (2015) Effects of Peanut Pod as a dietary fiber source on growth performance,nutrient digestibility and intestinal morphology of broiler. Masters thesis, University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text
Elham Sarbaz.pdf

Download (850kB)
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

The effects of peanut pod as a dietary fiber source at 0, 2.5, 5 and 7.5 % level on carcass parameters, pH of the gastrointestinal tract, growth performance, litter moisture, the morphology of the small intestine and nutrients digestibility were studied. A total of 320 broiler chicks of Ross 308 strin were used in a completely randomized design with 4 treatments, 5 replications and 16 birds per replication. Peanut pods at 5 and 7.5% dietary level improved the feed intake, feed conversion ratio and daily weight gain compared to the control group (P <0.05). In the finisher phase, the peanut pods at 2.5 and 5 % dietary levels, resulted in a significant decrease in feed consumption compared to the other experimental groups (P<0.05). In the whole the experimental period, the diet containing 5% peanut pods improved the weight gain and feed conversion ratio (P<0.05).The results showed that different levels of dietary peanut pods significant increased the carcass weight, weight of the crop and intestine significant reduced the weights of abdominal fat and cecum compared to the control group (P<0.05). Dietray inclusion of peanut pods increased the pH of crop and proventriculus, but the pH of gizzard, duodenum and cecum were significantly decreased (P<0.05).. The moisture content of litter significantly increased for the birds fed the peanut containing diets compared with the control group (P<0.05). Villus height, crypth depth and the crypth depth to villus height ratio significantly increased in birds fed dietary peanut pods compared to the control diet (P<0.05). The epithelial muscular thickness and goblet cell numberss significantly decrease by dietary peanut pod than the control diet (P<0.05). The digestibility coefficients of DM and EE of the peanut pods containing diets were significantly higher than the control diet (P<0.05). The lowest cost per kilogram of produced live chicken weight was observed in the birds fed 5% dietary peanut pods. The results of this study suggest that 5% dietay peanut pods level have beneficial effects on broiler chickens.

Item Type: Thesis (Masters)
Persian Title: تاتیر غلاف بادام زمینی بعنوان منبع فیبر خوراکی بر عملکرد رشد ، قابلیت هضم مواد مغذی و مورفولوژی روده کوچک در جوجه های گوشتی
Persian Abstract: چكيده: اثرات غلاف بادام زمینی به عنوان یک منبع فیر جیره¬ای در سطوح 0، 5/2، 5 و 5/7 درصد از جیره بر پارامترهای لاشه، pH مجرای گوارش، بازدهی رشد، رطوبت بستر، مورفولوژی روده کوچک و قابلیت هضم مواد مغذی مورد مطالعه قرار گرفت. تعداد 320 قطعه جوجه گوشتی از سویه راس 308 در یک طرح کاملا تصادفی با 4 تیمار، 5 تکرار و 16 قطعه پرنده در هر تکرار مورد استفاده قرار گرفتند. غلاف بادام زمینی در سطوح 5 و 5/7 درصد از جیره مصرف خوراک، ضریب تبدیل غذایی و افزایش وزن روزانه را در مقایسه با گروه شاهد بهبود بخشید (05/0 >P). در مرحله پایانی، غلاف بادام زمینی در سطح 5/2 و 5 درصد از جیره باعث کاهش معنی داری در مصرف خوراک درمقایسه با سایر گروههای آزمایشی شد (05/0 >P). در کل دوره آزمایشی، جیره حاوی 5 درصد غلاف بادام زمینی افزایش وزن و ضریب تبدیل غذایی را بهبود داد (05/0 >P). نتایج نشان دادند که سطوح مختلف غلاف بادام زمینی در جیره بطور معنی داری وزن لاشه، وزن چینه دان و روده افزایش و وزن چربی حفره بطنی و سکوم را درمقایسه با گروه شاهد کاهش داد (05/0 >P). استفاده از غلاف بادام زمینی در جیره pH چینه دان و پیش معده را افزایش داد، اما باعث کاهش معنی دار pH سنگدان، دودنوم و سکوم گردید (05/0 >P). میزان رطوبت بستر در مورد پرنده های تغذیه شده با جیره های حاوی غلاف بادام زمینی در مقایسه با گروه شاهد بطور معنی داری افزایش یافت (05/0 >P). ارتفاع ویلی، عمق کریپت و نسبت عمق کریپت به ارتفاع ویلی بطور معنی داری در پرنده های تغذیه شده با غلاف بادام زمینی در مقایسه با گروه شاهد افزایش یافت (05/0 >P). ضخامت لایه ماهیچه ای اپیتلیوم و تعداد سلول گابلت بطور معنی داری غلاف بادام زمینی جیره در مقایسه با جیره شاهد کاهش یافت (05/0 >P). ضرایب قابلیت هضم ماده خشک و عصاره اتری جیره های حاوی غلاف بادام زمینی بطور معنی داری بالاتر از جیره شاهد بود (05/0 >P). کمترین هزینه خوراک به ازای هر کیلوگرم وزن زنده جوجه¬های تولید شده در پرنده های تغذیه شده با 5% غلاف بادام زمینی در جیره مشاهده شدنتایج این مطالعه پیشنهاد می نمایند که سطح 5% غلاف بادام زمینی در جیره اثرات سودمندی در جوجه های گوشتی ایجاد می نماید.
Supervisor:
SupervisorE-mail
Navidshad, BahmanUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
Mirzaei Aghje Gheshlagh, FarzadUNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Date Deposited: 25 Nov 2018 14:53
Last Modified: 25 Nov 2018 14:53
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/2114

Actions (login required)

View Item View Item