Effects of seed inoculotion by cycocel and biofertilizers on grain filling period in various levels of soil salinity.

Khanzadeh, Parisa (2017) Effects of seed inoculotion by cycocel and biofertilizers on grain filling period in various levels of soil salinity. Masters thesis, University of Mohaghegh Ardabili.

[img]
Preview
Text (تأثیر تلقیح بذر با سایکوسل و¬¬ کودهای زیستی بر طول دوره¬ی پر شدن دانه گندم در سطوح مختلف شوری خاک)
Parisa Khanzadeh.pdf

Download (443kB) | Preview
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

In order to study the effect of seed inoculation by cycocel and biofertilizers on grain filling period of wheat in various levels of soil salinity, a factorial experiment with randomized complete block design with three replications was conducted in a research greenhouse of Faculty of Agriculture and Natural Resources, University of Mohaghegh Ardabili in 2016. Treatments were included salinity in four levels [no salt (control), salinity 25, 50 and 75 mM by use of NaCl and seed inoculation by biofertilizers and cycocel in six levels [no inoculation as control, inoculation by Pseudomonas, Azosprilium, Azosprilium + Pseudomonas, inoculation by cycocel in concentration 10-5 and 10-6 mM]. Means comparison showed that maximum of yield and yield components, chlorophyll content, rate grain filling and grain filling period and photosynthetic pigments were obtained at both application of biofertilizers and no salinity and the lowest of them were belonged at salinity of 75 mM, no bio fertilizers and without cycocel. The highest content of proline, soluble sugars and antioxidant enzyme activity were observed at both application of biofertilizers and salinity of 75 mM. The minimum of them were achieved in no-salinity, non-use bio fertilizers and no cycocel. It seems that application of both application biofertilizers or cycocel with alleviation of salt stress can be effective in improvement of grain yield, photosynthetic pigments, rate grain filling and grain filling period,

Item Type: Thesis (Masters)
Persian Title: تأثیر تلقیح بذر با سایکوسل و¬¬ کودهای زیستی بر طول دوره¬ی پر شدن دانه گندم در سطوح مختلف شوری خاک
Persian Abstract: به منظور بررسی تأثیر تلقیح بذر با سایکوسل و¬¬ کودهای زیستی بر طول دوره¬ی پر شدن دانه گندم در سطوح مختلف شوری خاک، آزمایشی به صورت فاکتوریل با طرح پايه بلوک هاي کامل تصادفی با سه تکرار در گلخانه پژوهشی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1395 انجام شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل شوری خاک در چهار سطح (صفر به عنوان شاهد و اعمال شوری‌های 25،50 و 75 میلی‌مولار) با استفاده از نمک NaCl بود. تیمار دوم تلقیح بذر با سایکوسل و کودهای بیولوژیک در شش سطح شامل (عدم کاربرد باکتری، به کارگیری باکتری محرک رشد سودوموناس، آزوسپریلیوم و کاربرد توأم باکتری‌های محرک رشد سودوموناس و آزوسپریلیوم، و تلقیح بذر با سایکوسل در دو سطح و ميلي مولار) بود. مقایسه میانگین-ها نشان داد که بالاترین عملکرد و اجزای عملکرد، شاخص کلروفیل، سرعت و طول دوره پر شدن دانه و رنگدانه¬های فتوسنتزی در کاربرد توأم باکتری¬های محرک رشد و عدم اعمال شوری مشاهده شد و کم¬ترین آن¬ها در حالت شوری 75 میلی¬مولار، عدم تلقيح بذر با کودهای بیولوژیک و سايكوسل به دست آمد. بیش¬ترین میزان پرولین، قند محلول و فعالیت آنزیم¬های آنتی¬اکسیدان در حالت کاربرد توأم باکتری¬های محرک رشد و اعمال شوری 75میلی-مولار و کم¬ترین آن¬ها در عدم اعمال شوری، عدم کاربرد کودهای بیولوژیک و سايكوسل مشاهده شد. به نظر می¬رسد کاربرد توأم باکتری¬های محرک رشد يا سايكوسل با تعدیل اثرات شوری می¬توانند در بهبود عملکرد، رنگدانه¬های فتوسنتزی، سرعت و طول دوره پر شدن دانه، موثر واقع شوند.
Supervisor:
SupervisorE-mail
Seyed Sharifi, RaoufUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
Farzaneh, SalimUNSPECIFIED
Khalilzadeh, RaziehUNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding
Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding
Date Deposited: 01 Oct 2018 15:24
Last Modified: 01 Oct 2018 15:24
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/223

Actions (login required)

View Item View Item