Effect of particle size and level of barley hull as a dietary fiber sourse on the growth performance, carcass characteristics, intestinal morphology and digestibility of nutrients of broiler chickens.

Afra, Mahdi and Navidshad, Bahman and Mirzai Aaqhje Qeshlagh, Farzad and Hedayat Evrigh, Nemat (2015) Effect of particle size and level of barley hull as a dietary fiber sourse on the growth performance, carcass characteristics, intestinal morphology and digestibility of nutrients of broiler chickens. Masters thesis, university of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text (تاثیراندازه ذرات و سطح مصرف پوسته جو به عنوان منبع فیبرخوراکی بر عملکرد، خصوصیات لاشه، قابلیت هضم مواد مغذی و ریخت شناسی روده باریک جوجه گوشتی)
Mahdi Afra.pdf

Download (1MB)
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

The present study was designed to evaluate the effect of barley hull as a fiber source on growth performance, carcass characteristics, small intestinal morphology and digestibility of nutrients in broiler chickens. A total of Two hundred unsexed Ross (308) broiler chicks were used in a completely randomized design that randomly were distributed by 5 treatments with 4 replicates (10 birds per replicate). The experimental treatments included: a control diet (without the hull barley), the diet containing % 0.75 barley hull that ground through a 1.0 mm screen or BFL, a diet containing % 0.75 barley hull that ground through a1.0- 2.0 mm screen or BCL, a diet containing % 1.5 barley hull that ground through a 1.0 mm screen or BFH, a diet containing % 1.5 barley hull that ground through a1.0 - 2.0 mm screen or BCH within 42 days the birds were fed and the results were analyzed.The results showed that consumption barley hull during the experimental period had no significant effect on FCR, the ratio of carcass yield, breast weight, thigh weight, and weight the gizzard to body weight)P< 0.05). The effect of barley hull on the ratio of abdominal fat weight to body weight was not significant) P< 0.05). During 0-42 days Barley hull consumption resulted in significant increase in the total weight in the growth period and BWG and The ratio of Liver weight to body weight) P< 0.05) and was improve the ratio of gut weight to body weight) P< 0.05). Lowest cost per kilogram of chicken in the experimental period was obtained by BCH. Barley hull was significantly increased in the goblet cells in the jejunum (expect BFH), ileum and duodenum, the thickness of the epithelium in the jejunum and duodenum (expect BFH& BCL), also the crypt depths by BFH comparison BCL and the control and the crypt depths to villus height ratio were significantly decreased in the jejunum (P< 0.05). The barley hull did not an efficiency effect on the thickness of the epithelium, the crypt depths and the crypt depths to villus height ratio parameters in the ileum) P< 0.05). The best digestibility of dry matter was treated by the BCH. Digestibility of ash was significantly increase by barley hull that its effect was separate of the control diet (without barley hull)) P< 0.05), respectively. Barley hull effects on fat and crude protein digestibility were not significant) P< 0.05). According to this study it can be concluded that the use of % 1.5 barley hulls and particle size of 2-1 mm in broiler diet could be beneficial effects. According to this study it can be concluded that the use of % 1.5 barley hull and particle size of 2-1 mm in broiler diet could be beneficial effects.

Item Type: Thesis (Masters)
Persian Title: تاثیراندازه ذرات و سطح مصرف پوسته جو به عنوان منبع فیبرخوراکی بر عملکرد، خصوصیات لاشه، قابلیت هضم مواد مغذی و ریخت شناسی روده باریک جوجه گوشتی
Persian Abstract: تحقیق حاضر با هدف ارزیابی تاثیر مصرف پوسته جو به عنوان منبع فیبری، برعملکردرشد، خصوصیات لاشه، ریخت شناسی روده باریک و قابلیت هضم مواد مغذی، درجوجه های گوشتی طراحی واجرا شد. برای این منظور از 200 قطعه جوجه مخلوط دوجنس راس) 308) در قالب طرح كاملاً تصادفى استفاده شد که جوجه ها بصورت تصادفی در 5 تیمار و با 4 تکرار (10پرنده در هرتکرار) اختصاص یافتند. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از: شاهد (فاقد پوسته جو)، جيره‌ حاوی 75/0% پوسته آسیاب و الک شده جو با اندازه زیر 1 میلی متر يا BFL ، جيره‌اي حاوی 75/0 % پوسته آسیاب و الک شده جو با اندازه اندازه 2- 1میلی متر يا BCL، جیره حاوی 5/1% پوسته آسیاب و الک شده جو با اندازه کمتر از 1 میلی متر يا BFH، جیره حاوی 5/1% پوسته آسیاب و الک شده جو با اندازه 2- 1میلی متر يا BCH. که طی 42 روز به پرندگان تغذیه و نتایج بررسی شد. براساس نتایج، طی دوره آزمایشی، مصرف پوسته جو تاثیر معنی داری بر ضریب تبدیل غذایی، راندمان لاشه، نسبت وزن سینه، وزن ران، وزن سنگدان، به وزن زنده پرنده ها نداشت(05/0 <P). اثر استفاده ازپوسته جو بر روی نسبت وزن چربی محوطه شکمی به وزن زنده معنی دار نشد(05/0 <P) و مصرف پوسته جو باعث افزایش معنی دار افزایش وزن پایان دوره رشد و وزن براساس روز- مرغ ، نسبت وزن کبد به وزن زنده شد (05/0P <) و نسبت طول روده به وزن زنده (05/0P <) را بهبود بخشید. درتمامی دوره ها پائین ترین قیمت تمام شده هرکیلومرغ از تیمار BCHبدست آمد. استفاده از پوسته جو باعث افزایش معنی دار تعداد سلولهای گابلت ژوژنوم بجز تیمار BFH و نیز ایلئوم و دودنوم ،و ضخامت اپیتلیوم درژوژنوم و دودنوم بجز BFH و BCLو نیز کاهش عمق کریپت ژوژنوم بوسیله تیمار BFH درمقایسه با تیمار شاهد و BFL و نسبت عمق کریپت به ارتفاع ویلی د رمقایسه با تیمار شاهد شد (05/0 P<) و بر روی پارامترهای مربوط به ضخامت اپیتلیوم، عمق کریپت و نسبت عمق به ارتفاع ویلی در ایلئوم اثرمعنی داری نداشت (05/0 <P). بهترین قابلیت هضم ماده خشک مربوط به تیمار BCH بود (05/0P<). استفاده ازپوسته جو قابلیت هضم خاکستر را بطور معنی داری افزایش داد (05/0P<)که اثرآن جدا از اثرجیره شاهد (فاقد پوسته جو) بود و اثر پوسته جو بر روی قابلیت هضم چربی و پروتئین خام معنی دار نبود(05/0 <P). مطابق این پژوهش می توان نتیجه گرفت که استفاده ازپوسته جودرسطح 5/1% و با اندازه ذرات 2-1 میلیمتر درجیره جوجه های گوشتی می تواند اثرات سودمندی داشته باشد.
Supervisor:
SupervisorE-mail
Navidshad, BahmanUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
Mirzai Aaqhje Qeshlagh, FarzadUNSPECIFIED
hedayat evri, NematUNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Date Deposited: 13 Dec 2018 13:33
Last Modified: 13 Dec 2018 13:33
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/2247

Actions (login required)

View Item View Item