Investigating and compariting the threshing wastes and losses in rice harvesting by some Chinese whole-crop combine harvesters

Karimpour Balajorshari, Morteza and Askari Asli-Ardeh, Ezzatollah (2015) Investigating and compariting the threshing wastes and losses in rice harvesting by some Chinese whole-crop combine harvesters. Masters thesis, university of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text (بررسی و مقایسه تلفات و ضایعات کوبش در برداشت با چند کمباین تمام محصول چینی)
Morteza Karimpour Balajorshari.pdf

Download (834kB)
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

Qualitative losses and quantitative losses of three different harvesting methods with rice combine harvesters in three speeds travel (2.33, 3.26 ,4.52) km/h were assesed on factorial experiment with completly rondomized design and with three replications wich included two direct harvesting methods of (i) whole - crop rice combine and (ii) head - feed rice combine and one indirect harvesting method of (iii) rice reaper + threshing by whole crop combine harvester equipped with pick- up type header. results revealed that the maximum and minimum total harvesting losses were for head-feed combine (2.2%) and whole - crop rice combine in indirect harvesting (3.849%), respectively. Travel speed had significant effect on total losses so that with incrising the rate of travel speed, total losses were incrised.the maximum and minimum qualitative losses were (1.517% , 0.75%) for rice reaper + threshing by whole crop combine harvester equipped with pick- up in speed of 2.33 km/h and head - feed rice combine in speed of 4.52 km/h respectively . the maximum and minimum quantitative losses were (3.053% , 0.99%) for rice reaper + threshing by whole crop combine harvester equipped with pick- up in speed of 4.52 km/h and head - feed rice combine in speed of 2.33 km/h respectively

Item Type: Thesis (Masters)
Persian Title: بررسی و مقایسه تلفات و ضایعات کوبش در برداشت با چند کمباین تمام محصول چینی
Persian Abstract: ضایعات کیفی و کمی سه روش برداشت متفاوت با کمباین¬های برداشت برنج در سه سرعت پیشروی 33/2، 26/3 و 52/4 کیلومتر بر ساعت در یک آزمایش فاکتوریل با طرح کاملاً تصادفی و در سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. سه روش برداشت، شامل دو روش برداشت مستقیم (i) کمباین تمام محصول برنج، (ii) کمباین سرتغذیه برنج و یک روش برداشت غیرمستقیم برنج (iii) درو با دروگر و خرمنکوبی با کمباین تمام محصول مجهز به هد بردارنده می¬باشد. نتایج نشان می¬دهد که کمترین و بیشترین ضایعات کلی برداشت به ترتیب مربوط به کمباین سرتغذیه (2/2 درصد) و کمباین تمام محصول در برداشت غیرمستقیم (489/3 درصد) بوده است. سرعت پیشروی اثر معنی¬داری بر ضایعات کلی داشته است، به طوری که با افزایش سطوح سرعت پیشروی، ضایعات کلی افزایش پیدا کرده است. بیشترین و کمترین ضایعات کیفی 517/1 درصد و 75/0 درصد به ترتیب مربوط به درو با دروگر و خرمنکوبی با کمباین تمام محصول مجهز به هد بردارنده در سرعت پیشروی 33/2 کیلومتر بر ساعت و کمباین سرتغذیه برنج در سرعت پیشروی 52/4 کیلومتر بر ساعت بوده است. بیشترین و کمترین ضایعات کمی 053/3 درصد و 99/0 درصد به ترتیب مربوط به درو با دروگر و خرمنکوبی با کمباین تمام محصول مجهز به هد بردارنده در سرعت پیشروی 52/4 کیلومتر بر ساعت و کمباین سرتغذیه برنج در سرعت پیشروی 33/2 کیلومتر بر ساعت بوده است.
Supervisor:
SupervisorE-mail
Askari Asli-Ardeh, EzzatollahUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
-, -UNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding
Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding
Date Deposited: 13 Dec 2018 14:02
Last Modified: 13 Dec 2018 14:02
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/2272

Actions (login required)

View Item View Item