Barari, Ladan and Asadi, Asadollah and Mitra Elmi, Maryam (2014) Study of Protein Profile of Pea Extract and Its Biological Activity. Masters thesis, University of Mohaghegh Ardabili.
![]() |
Text
Ladan Barari.pdf Download (427kB) |
Abstract
Nowdays, despite the human has progressed in the medical and pharmaceutical sciences very much but, this progress has not been responsive to the needs of many health. In addition resistant diseases to existing drugs, especially.In proper diseases such as cancer and bacterial and fungal resistance to antibiotics each year threatends many patients lives. This has researchers to look for a more efficient alternative to drugs and antibiotics. The reason for this, this plant compound is important because these have substances with diverse biological activities such as properties of antimicrobial and anticancer. So at the thesis was taken in to consideration effect extract seed chickpea on cell line Hela, Mcf, Saos, positive and negative bacteria fungi Rhizoctonia solani. Seed chickpea was extracted by the aqueous extract and its proteins in the process of salting out was separated and its protein content was measured by the Bradford method.Then the molecular of the protein was determined by gel SDS-PAGE and electrical charge of the protein was determined by two-dimensional electrophoresis MIC and MBC method to bacteria and MFC method to the fungus and MTT assay to cell lines was used to determine the effect on the growth. The results obtained, showed that the pea extract has an inhibitory effect on bacteria, this effect on gram-positive bacteria is greater than gram-negative bacteria and also pea extract has an inhibitory effect on the Rhizoctonia solani fungi and on the cell lines was used in the thesis, that is shown the maximum inhibitory on the Hela and Mcf, the minimum effect on the saos. Therefore, the result obtained, chick pea extract as natural resource introduces wich has anti-cancer agents, antibacterial, and antifungal activity and healthy food can also was used in the pharmaceutical industry.
Item Type: | Thesis (Masters) | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Persian Title: | مطالعه پروفایل پروتئین گیاه نخود و اثر زیستی آن | ||||||
Persian Abstract: | امروزه با وجود اینکه بشر در علوم مختلف از جمله پزشکی و داروسازی پیشرفت های زیادی نموده است معهذا این پیشرفت پاسخگوی بسیاری از نیازهای بهداشتی و درمانی نمی باشد. به علاوه مقاومت بیماران به داروهای موجود به ویژه در بیماری های خاص مانند سرطان، و مقاومت باکتریایی و قارچی به آنتی بیوتیک های موجود هر ساله جان بیماران زیادی را تهدید میکند. این امر محققان را بر آن داشت تا به دنبال داروها و آنتی بیوتیک های جایگزین و کارآمد تری باشند. به این سبب ترکیبات گیاهی به دلیل داشتن موادی با فعالیت بیولوژیکی متنوع از جمله خاصیت ضدمیکروبی و ضدسرطانی حائز اهمیت میباشند. لذا در این پایان نامه اثر عصاره دانه نخود بر رده های سلولی Hela ، Mcf7 ، Saos و باکتری های گرم منفی و مثبت و همچنین قارچ ریزوکتانیا سولانی مورد توجه قرار گرفته است. دانه نخود با استفاده از محلول آبی، عصاره گیری شد و پروتئینهای موجود در آن طی روند Salting out جداسازی و مقدار پروتئینهای موجود در آن به روش برادفورد اندازه گیری شد. سپس وزن مولکولی پروتئینهای آن با استفاده از SDS PAGE تعیین گردید و بارالکتریکی پروتئینهای آن توسط الکتروفورز دوبعدی مشخص شد. از روش MIC وMBC جهت تعیین اثر برروی رشد باکتری ها و از روش MFC جهت بررسی اثر برروی رشد قارچ و از روش MTT جهت بررسی رشد سلول های سرطانی استفاده شد. نتایج بدست آمده نشان داده است که عصاره پروتئینی نخود دارای اثر مهاری بر باکتری ها می باشد که این اثر در باکتری گرم مثبت بیشتر از باکتری های گرم منفی است. و همچنین دارای اثر بازدارندگی بر قارچ ریزوکتانیا سولانی و بر تمامی رده سلولی بکار گرفته شده در این پایان نامه میباشد، برروی Hela بیشترین اثر بازدارندگی و برروی Saosکمترین اثر بازدارندگی را نشان داده است. لذا نتایج بدست آمده، عصاره دانه نخود را به عنوان یک منبع طبیعی معرفی میکند که دارای عامل ضد سرطانی ، ضدباکتریایی و ضدقارچی بوده و می تواند در صنایع غذایی سالم و همچنین در صنایع دارویی کاربرد داشته باشند. | ||||||
Supervisor: |
|
||||||
Advisor: |
|
||||||
Subjects: | Faculty of Basic Sciences > Department of Biology Divisions > Faculty of Basic Sciences > Department of Biology |
||||||
Divisions: | Subjects > Faculty of Basic Sciences > Department of Biology Faculty of Basic Sciences > Department of Biology |
||||||
Date Deposited: | 13 Dec 2018 14:26 | ||||||
Last Modified: | 13 Dec 2018 14:26 | ||||||
URI: | http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/2300 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |