Survey of in vitro ruminal and post-ruminal digestibility of Populus nigra and Alnus subcordata sawdust, treated with fungi and acid

Bohlooli, Zahra and Mirzaei Aghjeh Qeshlagh, Farzad and Abdi-Benemar, Hossein and Seifdavati, Jamal and Sharari, Meraj (2015) Survey of in vitro ruminal and post-ruminal digestibility of Populus nigra and Alnus subcordata sawdust, treated with fungi and acid. Masters thesis, University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text
Zahra Bohlooli.pdf

Download (365kB)
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

Present study was carried out for determination of chemical composition, ruminal and post ruminal digestibility and different degradability parameters of Populus nigra and Alnus subcordata sawdust dry matter treated by Phanerochaete Chrysosporium fungus and sulfite process. For this purpose, effect of fungi with different culture times 1, 2 and 3 weeks and also sulfite treatment on previously treated sawdust by fungi was studied under in vitro conditions. Calculating of degradability was done by using the nylon bags technic and two fistulated rams. Results showed that fungi and sulfite treatment improved chemical composition, ruminal and post ruminal digestibility of substrates. In addition, significant difference between substrates with different culture times of fungi was observed from view of concentration of dry matter, cell wall, cell wall without hemicellulose, ash, organic matter and degradability parameters of dry matter, NDF, ADF and OM consisting of soluble part of feed (a), insoluble part (b), degradability rate (c) and effective degradability at different rates of rumen outflow 2, 5 and 8 percents. Result of this study revealed a decreasing at amount of DM, cell wall, cell wall without hemicellulose and OM and an increasing in the amount of ASH, EE, ruminal and post ruminal digestibility by bio and chemical degradation of Populus nigra and Alnus subcordata sawdust. Incresing of culture time from 1 to 2 weeks improving ruminal and post ruminal digestibility. However, between biological and chemical treatment was,nt seen significant difference.

Item Type: Thesis (Masters)
Persian Title: بررسی قابلیت هضم شکمبه¬ای و بعد شکمبه¬ای خاک¬اره چوب صنوبر، توسکا عمل‌آوری شده با قارچ واسید تحت شرایط آزمایشگاهی
Persian Abstract: تحقیق حاضر به منظور تعيين تركيبات شيميايي، قابلیت هضم شکمبه¬ای و بعد شکمبه¬ای و فرا‎سنجه‎هاي مختلف تجزيه¬پذيري ماده خشك خاک اره صنوبر، توسکا عمل¬آوری شده با قارچ Phanerochaete chrysosporium و فرآیند سولفیتی،انجام شد. بدین منظور اثر قارچ¬ روی خاک اره¬ها با مدت کشت یک، دو و سه هفته و همچنین فرآوری سولفیتی روی خاک اره¬های فرآوری شده با قارچ تحت شرایط آزمایشگاهی بررسی شدند. برآورد تجزيه¬پذيري با روش كيسه‎هاي نايلوني و با استفاده از دو رأس قوچ اخته نژاد مغانی دارای فيستولای شكمبه¬اي، انجام شد. نتایج حاصله نشان داد که اثر قارچ¬ و فرآوری سولفیتی بر سوبستراهای مورد مطالعه، باعث بهبود ترکیب شیمیایی و قابلیت هضم شکمبه¬ای و بعد شکمبه¬ای آنها شد. همچنین تفاوت معنی¬داری بین سوبستراهای مورد مطالعه از نظر مقادیر غلظت دیواره سلولی، دیواره سلولی بدون همی¬سلولز، خاکستر، ماده آلی و فرا‎سنجه‎هاي تجزيه‎پذيري ماده خشك شامل بخش تجزیه پذیر سریع (a)، بخش تجزیه پذیر کند (b) نرخ تجزيه‎پذيري (c)، پتانسیل تجزیه پذیری (PD) و تجزیه¬پذیری موثر(ED) در نرخ¬های عبور 02/0، 05/0 و 08/0 (در ساعت) در زمان¬های مختلف عمل¬آوری مشاهده گردید (05/0> P). نتايج آزمايش حاضر نشان داد که با تجزیه بیولوژیکی خاک اره صنوبر، توسکا میزان دیواره سلولی، دیواره سلولی بدون همی¬سلولز و خاکستر کاهش و میزان پروتئین، چربی خام، قابلیت هضم شکمبه¬ای و بعد شکمبه¬ای افزایش یافته و همچنین با افزایش مدت زمان¬ عمل¬آوری تا حدود دو هفته، بر میزان تجزیه‎پذیری شکمبه¬ای و بعد شکمبه¬ای افزوده شد (05/0> P). همچنین با ترکیب فرآوری بیولوژیکی و سولفیتی میزان ماده آلی افزایش یافت در حالیکه پروتئین ، چربی و خاکستر کاهش نشان دادند. به هر حال بین عمل¬آوری بیولوژیکی و شیمیایی اثر متقابل وجود نداشت.
Supervisor:
SupervisorE-mail
Mirzaei Aghjeh Qeshlagh, FarzadUNSPECIFIED
Abdi Benamar, HosseinUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
Seifdavati, JamalUNSPECIFIED
Sharari, MerajUNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Agriculture and Natural Resources (Moghan Campus) > Department of Animal Sciences
Divisions > Faculty of Agriculture and Natural Resources (Moghan Campus) > Department of Animal Sciences
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Date Deposited: 13 Dec 2018 17:17
Last Modified: 13 Dec 2018 17:17
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/2373

Actions (login required)

View Item View Item