Survey of in vitro ruminal and post-ruminal digestibility of green pea pod (Pisum sativum L.)

Islami, Zahra and Seifdavati, Jamal and Abdi-Benemar, Hossein and Mirzaei Aghjeh Qeshlagh, Farzad and Seyed Sharifi, Reza (2015) Survey of in vitro ruminal and post-ruminal digestibility of green pea pod (Pisum sativum L.). Masters thesis, University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text (بررسی قابلیت هضم شکمبه‌ای و بعد شکمبه‌ای غلاف نخود سبز (.Pisum sativum L) تحت شرایط آزمایشگاهی)
Zahra Islami.pdf

Download (405kB)
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

This research was carried out to determine the chemical composition and in vitro ruminal degradability of green pea pod cell wall by using nylon bag and test gas technic. After preparation of green peas and isolating pods and drying it, the results of chemical composition analysis for dry matter, crude protein, ether extract, organic matter, ash, neutral detergent fibre (NDF) and acid detergent fibre (ADF) were 87.53,10.03 , 2.5 , 79.49, 8.04, 40.31 and 23.69 percent, respectively. 3gr of green pea pod dry matter incubated by using two fistulated Moghani rams in times 0,2, 4, 8, 12,16, 24, 48 and 72 hours. Total degradability of dry matter, crude protein, neutral detergent fibre (NDF) and acid detergent fibre (ADF)of green pea pod were 80.93,88.72, 76.22 and 42.09 percent, respectively and Effective degradability with 2, 5 and 8 percent per hour outflow rate, were 69.3, 60.3 and 55.4 percent for dry matter , 74.07,72.9 and 71.5 percent for NDF and, 41.4,41.6 and 41.3 for ADF respectively.Determination of rumen digestibility done by Holden method and intestinal digestibility by Gargaloo in digestion bottle and digestibility of dry matter, organic matter, dry organic matter digestibility(DOMD) and metabolizable energy were 81.06,80.46,73,98 and 11.61,respectively.Amount of gas production recorded for 2,4,8.12,24,48,72 and 96 times after incubation and fermentation parameters with gas production (ml/200mgDM) , in vitro organic matter digestibility(%DM) , metabolizable energy (MJ/kg DM), NEL(MJ/kg DM) and short chain fatty acids (mmol/200mgDM) calculated .By treating and supplementation of this feed by PEG was not observed significant difference at gas amount of soluble part,insoluble part,total gas production from soluble and insoluble parts of green pea pood. Results of this research showed that green pea pod have high nutritive value for ruminants. and Digestion rate and rumen degradability characteristics of pea pods NDF showed that it could be used as feed with high degradability and suitable energy source for ruminants.

Item Type: Thesis (Masters)
Persian Title: بررسی قابلیت هضم شکمبه‌ای و بعد شکمبه‌ای غلاف نخود سبز (.Pisum sativum L) تحت شرایط آزمایشگاهی
Persian Abstract: این آزمایش به منظور بررسی اثر تعیین ارزش غذایی، ترکیب شیمیایی و مطالعه‌ی روند تجزیه‌پذیری ترکیبات دیواره‌ی سلولی غلاف نخود سبز با استفاده از روش کیسه‌های نایلونی و‌‌‌ تکنیک تولید گاز به روش آزمایشگاهی صورت پذیرفته است. پس از تهیه‌ی نخود سبز جداسازی غلاف وخشک نمودن آن، ترکیبات شیمیایی ماده آزمایشی(غلاف) شامل ماده‌ی‌خشک، پروتئین خام، چربی‌خام، ماده‌ی‌آلی، خاکستر‌خام، الیاف‌ نامحلول درشوینده‌ی‌خنثیNDF)) و الیاف نامحلول در شوینده‌ی‌اسیدی ((ADF به ترتیب 53/87، 03/10، 5/2، 49/79، 046/8، 31/40 و 69/23 درصد اندازه‌گیری شدند . 3 گرم از نمونه‌ی خشک غلاف نخود سبز به مدت 0، 2، 4، 8، 12، 16، 24، 48 و72 ساعت در شکمبه‌ی 2راس گوسفند نر مغانی انکوباسیون شد. میزان کل تجزیه‌پذیری ماده‌ خشک، پروتئین، الیاف نامحلول در شوینده خنثی و الیاف نامحلول در شوینده اسیدی غلاف نخود سبز به ترتیب 93/80 ، 72/88 ،22/76 و 09/42 درصد و تجزیه‌پذیری موثر با نرخ عبورهای2، 5 و 8 درصد در ساعت به ترتیب 3/69 ، 3/60 و 4/55 درصد برای ماده خشک ، 9/79، 4/71 و 8/65 درصد برای پروتین خام ، 7/74، 9/72 و5/71 درصد برای NDF و9/41، 6/41 و 3/41 برای ADF بودند. تعیین قابلیت هضم شکمبه‌ای به روش هولدن (1999)‌ و‌ قابلیت ‌هضم روده‌ای‌ به روش گارگالو در‌ داخل بطری‌های هضمی دستگاه شبیه‌ساز هضم (DiasyII) مورد انکوباسیون قرار گرفت که ميزان قابليت هضم ماده‌ی‌خشك، ماده‌ی‌آلي، ماده‌ی‌آلي در ماده‌ی‌خشك (بر حسب درصد) و انرژي قابل متابوليسم (بر حسب مگاژول بر كيلوگرم) در روش هولدن برای غلاف نخود سبز به ترتیب 06/81، 46/80، 98/73 و61/11 بود. مقادیر تولید گاز در زمان‌های 2، 4، 8، 12، 24، 48، 72و96 ساعت بعد از انکوباسیون ثبت گردید و میانگین فراسنجه‌های تخمیر با تولید گاز (میلی‌لیتر به ازای هر 200میلی‌گرم ماده‌ی‌خشک)، قابلیت هضم آزمایشگاهی ماده‌ی‌آلی (درصد)، انرژی قابل متابولیسم (مگاژول بر کیلوگرم ماده‌ی‌خشک)‌، انرژی شیردهی ( مگاژول بر کیلوگرم ماده‌ی‌خشک) و اسیدهای چرب کوتاه زنجیر ( میلی‌مول بر 200 میلی‌گرم ماده‌ی‌خشک) محاسبه گردید. در اثر عمل‌آوری و مکمل‌سازی این خوراک با پلی‌اتیلن‌گلیکول در مقدار گاز حاصل از بخش محلول، بخش نامحلول و مجموع تولید گاز از بخش محلول و نامحلول در غلاف نخود سبز تفاوت معنی‌دار مشاهده نشد نتایج این تحقیق حاکی از آن است که ارزش غذائی غلاف نخود سبز برای نشخوارکنندگان بالا می‌باشد. و همچنین میزان هضم و خصوصیات تجزیه‌پذیری شکمبه‌ای NDF غلاف نخودسبز نشان می‌دهد که می‌تواند به عنوان خوراک با قابلیت تجزیه‌پذیری بالا برای نشخوارکنندگان و به تبع آن یک منبع انرژی با ارزش و فیبر غیر علوفه‌ای مطرح باشد
Supervisor:
SupervisorE-mail
Seifdavati, JamalUNSPECIFIED
Abdi-Benemar, HosseinUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
Mirzaei Aghjeh Qeshlagh, FarzadUNSPECIFIED
Seyed Sharifi, RezaUNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Date Deposited: 13 Dec 2018 17:19
Last Modified: 13 Dec 2018 17:19
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/2414

Actions (login required)

View Item View Item