The Effect of Aerobic Training And Edible Oil Consumption of Salmon On Some of Parameters Cardiovascular Markers In Obese College Boys Prone To Asthma

Azizkhah Alanagh, Sajjad (2017) The Effect of Aerobic Training And Edible Oil Consumption of Salmon On Some of Parameters Cardiovascular Markers In Obese College Boys Prone To Asthma. Masters thesis, University of Mohaghegh Ardabili.

[img]
Preview
Text (تاثیر یک دوره تمرین هوازی و مصرف مکمل روغن ماهی سالمون بر برخی شاخص¬های قلبی- تنفسی در پسران دانشگاهی چاق مستعد بیماری آسم)
Sajjad Azizkhah Alanagh.pdf

Download (455kB) | Preview
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

The purpose of this study, investigating the effect of aerobic training course and supplementation of salmon fish oil on some heart-respiration indices in obese university boys are susceptible to asthma. For this purpose, 28 subjects are disabled young people who are prone to asthma (FEV1/FVC<70 and FEV1≤80), age 22/5±2/02, height 174/54±6/12 centimeters, weight 94/44±5/42 kg, body mass index 31/13±0/76 cm/m2, fat 33/09±2/13 , in a blind double-blind, randomized in four groups,"aerobic training)" (n=7)," Salmon Fish Oil"(n=7)," aerobic and Salmon Fish Oil " (n=7) and "placebo" (n=7). Groups " aerobic and Salmon Fish Oil"and " Salmon Fish Oil", the daily two Capsule 1000 mg Salmon Fish Oil and "Placebo(Control)" the same amount received placebo four six weeks. Dependent variables included Systolic blood pressure, diastolic blood pressure, subjects' lung indexes(FEV1، FVC، PEF، FEV1.FVC، MVV، FIV1، FIVC، PIF، FIV1.FIVC), Respiratory rate, chest diameter, heart rate, anthropometric indices (weight, body fat percentage, body mass index, waist circumference, hip circumference and WHR) and maximum oxygen uptake, which in the pre-test and post-test were measured. Data analysis using paired t-test analysis for changes within groups and between groups was performed by Analysis of variance(ANOVA) and following results were achieved: in the systolic blood pressure index, heart rate, FEV1, FVC, PEF, FEV1.FVC, MVV, FIV1, FIVC, FIV1.FIVC, weight, body fat percentage, body mass index, waist circumference and maximum oxygen consumption there was a significant difference in aerobic training group. There was a significant difference in the MVV index in the salmon fish oil supplementation group. In the aerobic training group, with salmon fish oil, systolic blood pressure, heart rate, FEV1, FVC, PEF, FEV1. FVC, MVV, FIV1, FIVC, FIV1. FIVC, body fat percentage, waist circumference, WHR and maximum Oxygen consumption was statistically significant. The results of this study show aerobic training with Supplementing Salmon Fish Oil increases respiratory rates and decreases blood pressure, heart rate, and anthropometric indicators. Therefore, aerobic training with Supplementing Salmon Fish Oil, can be useful on the above indicators.

Item Type: Thesis (Masters)
Persian Title: تاثیر یک دوره تمرین هوازی و مصرف مکمل روغن ماهی سالمون بر برخی شاخص¬های قلبی- تنفسی در پسران دانشگاهی چاق مستعد بیماری آسم
Persian Abstract: هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر یک دوره تمرین هوازی و مصرف مکمل روغن ماهی سالمون بر برخی شاخص‏های قلبی- تنفسی در پسران دانشگاهی چاق مستعد بیماری آسم می¬باشد. بدین منظور 28 آزمودنی مرد جوان غیر¬فعال که مستعد بیماری آسم (FEV1≤80 و FEV1/FVC<70) ، سن 02/2 ± 5/22 ، قد 12/6 ± 54/174سانتی متر، وزن 42/5 ± 44/94 کیلوگرم، شاخص توده بدنی 76/0 ± 13/31 کیلوگرم/متر 2 و درصد چربی بدن 13/2 ± 09/33 که در یک طرح دو سویه کور به طور تصادفی به چهار گروه «تمرین هوازی» (تعداد=7)، «روغن ماهی سالمون» ( تعداد=7)، «تمرین هوازی و روغن ماهی سالمون» ( تعداد=7)، «دارونما (کنترل)» ( تعداد=7)، تقسیم و در این تحقیق شرکت نمودند. گروه های «تمرین هوازی و روغن ماهی سالمون» و « روغن ماهی سالمون» روزانه دو کپسول 1000 میلی گرمی روغن ماهی سالمون و گروه «دارونما (کنترل)» به همان میزان دارونما را به مدت شش هفته دریافت نمودند. متغیرهای وابسته شامل فشار خون سیستولیک، فشار خون دیاستولیک، شاخص¬های ریوی آزمودنی¬ها (FEV1، FVC، PEF، FEV1.FVC، MVV، FIV1، FIVC، PIF، FIV1.FIVC)، تعداد تنفس، قطر قفسه سینه، تعداد ضربان قلب ، شاخص¬های آنتروپومتریک (وزن، درصد چربی بدن، شاخص توده بدنی، دور کمر، دور لگن و WHR) و حداکثر اکسیژن مصرفی بود، که در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون مورد اندازه¬گیری قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل داده¬ها با استفاده از تحلیل آزمون¬های آماری t زوجی برای تغییرات درون گروهی و تحلیل واریانس (ANOVA) برای تغییرات بین گروهی انجام گرفت و نتایج زیر حاصل شد. شاخص¬های فشار خون سیستولیک، تعداد ضربان قلب، FEV1، FVC، PEF، FEV1.FVC، MVV، FIV1، FIVC، FIV1.FIVC، وزن، درصد چربی بدن، شاخص توده بدنی، دور کمر و حداکثر اکسیژن مصرفی در گروه تمرین هوازی تفاوت معنی¬داری مشاهده شد. شاخص MVV هم در گروه مکمل روغن ماهی سالمون تفاوت معنی¬داری یافت. در گروه تمرین هوازی به همراه روغن ماهی سالمون نیز شاخص‏های فشار خون سیستولیک، تعداد ضربان قلب، FEV1، FVC، PEF، FEV1.FVC، MVV، FIV1، FIVC، FIV1.FIVC، درصد چربی بدن، دور کمر، WHR و حداکثر اکسیژن مصرفی از لحاظ آماری تفاوت معنی¬داری مشاهده شد. در مجموع نتایج تحقیق حاظر نشان می¬دهد که تمرین هوازی به همراه مصرف مکمل روغن ماهی سالمون باعث افزایش شاخص¬های تنفسی و کاهش فشار خون، تعداد ضربان قلب و همچنین شاخص¬های آنتروپومتریک می¬گردد. بنابراین، تمرین هوازی به همراه مکمل روغن ماهی سالمون، می¬تواند بر شاخص¬های فوق مفید باشد.
Supervisor:
SupervisorE-mail
Bolboli, LotfaliUNSPECIFIED
Seifi-Skishahr, FarnazUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
Valizadeh, AidinUNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Educational Sciences and Psychology > Department of Sport Sciences
Divisions > Faculty of Educational Sciences and Psychology > Department of Sport Sciences
Divisions: Subjects > Faculty of Educational Sciences and Psychology > Department of Sport Sciences
Faculty of Educational Sciences and Psychology > Department of Sport Sciences
Date Deposited: 03 Oct 2018 09:06
Last Modified: 03 Oct 2018 09:06
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/285

Actions (login required)

View Item View Item