The effects of different concentrations of salicylic acid on some physiological traits of soybean under water deficit conditions

Razmi, Nasrin and Ebadie, Ali and Parmoon, Ghasem and Nemati, Reza (2017) The effects of different concentrations of salicylic acid on some physiological traits of soybean under water deficit conditions. In: 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017, Ardabil, Iran.

[img] Text
B-00067-AB-2.pdf

Download (621kB)
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

In order to evaluate the effect of different concentrations of salicylic acid on some physiological traits of soybean genotypes (Glycine max L.) a greenhouse experiment was conducted as factorial based on completely randomized design with three replications. The first factor consisted of three levels of water deficit (85%, 65% and 45% field capacity), the second factor consisted of three concentration of salicylic acid (0 or distilled water, 0.4 and 0.8 mM) and the third included soybean genotypes (Williams, L17 and D42X19). The results showed that water deficit increased the amount of malondialdehyde and glycine betaine and decreased stomatal conductance and leaf relative water content. Application of 0.4 mM salicylic acid exhibited a favorable effects on the accumulation of glycine betaine and prolin and increasing the relative water content and ameliorated the inhibitory effects of water deficit in soybean genotypes especially in Williams. Foliar application with 0.4 mM salicylic acid reduced adverse impact of water deficit stress in Williams cultivar.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Persian Title: تاثیر مقادیر مختلف سالسیلیک اسید بر برخی صفات فیزیولوژیک سویا (Glycine max L.) در شرایط تنش کم¬آبی
Persian Abstract: به منظور بررسي تاثیر مقادیر مختلف ساليسيليك اسيد بر برخی خصوصيات فیزیولوژیکی و محتوای رطوبت نسبی آزمايش گلخانه¬ای به صورت فاكتوريل در قالب طرح کاملا تصادفي در 3 تكرار انجام شد. عامل اول شامل سه سطح تنش کم¬آبی (85%، 65% و 45% ظرفیت زراعی) و عامل دوم شامل 3 سطح محلول¬پاشی ساليسيليك اسيد (صفر ، 4/0 و 8/0 میلی¬مول) و عامل سوم ژنوتیپ¬های سویا با نام-های Williams، L17 وD42X19 بود. نتایج نشان داد با افزایش شدت تنش کم¬آبی میزان غلظت مالون دآلدئید، گلایسین بتائین و پرولین افزایش یافت و هدایت روزنه¬ای و محتوای نسبی رطوبت برگ کاهش یافت. واکنش ژنوتیپ¬های سویا نسبت به تنش کم¬آبی متفاوت بود. ویلیامز و L17 به ترتیب بیشترین و کمترین محتوای نسبی رطوبت را داشتند. ساليسيليك اسيد موجب کاهش میزان مالون دآلدئید و افزایش غلظت گلایسین بتائین و پرولین شد. اثر متقابل ساليسيليك اسيد و ژنوتیپ بر صفات مورد بررسی معنی¬دار بود. کاربرد 4/0 میلی¬مول ساليسيليك اسيد با افزایش هدایت روزنه¬ای و محتوای نسبی رطوبت برگ و کاهش تولید مالون دآلدئید تاثیر تنش کم آبی را در ژنوتیپ¬های سویا به خصوص در رقم ویلیامز کاهش داد.
Subjects: Divisions > Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Divisions: Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Subjects > Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Date Deposited: 25 Nov 2018 10:21
Last Modified: 25 Nov 2018 10:21
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/3526

Actions (login required)

View Item View Item