Evaluation effect of spraying vermicompost extract (compost tea) on some morphologic characteristics of strawberry (Fragaria ananassa Duch.)

Khaligh, Rogayye and Shokouhian, Ali Akbar and Chamani, Esmaeil and Fathololomy, Solmaz and Jafari, Masoumeh (2017) Evaluation effect of spraying vermicompost extract (compost tea) on some morphologic characteristics of strawberry (Fragaria ananassa Duch.). In: 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017, Ardabil, Iran.

[img] Text
B-00122-AC-2.pdf

Download (555kB)
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

In order to evaluated the effect of vermicompost extract (compost tea) on some morphologic characteristics of strawberry cultivar paros, queen eliza and diamenta. The experiment was conducted on the base of complete randomized block design with three replications and compost tea in 4 levels (control, 1500, 3000 and 4500 ppm) at the university of Mohaghegh Ardabili during 2015-17. After two weeks from final spraying, morphologic characteristics such as fresh and dry weight of leaves, number of runners and number of flower in bush has been measured. Analysis of variance indicated that the effective compost tea has been a significant effect at 0.01 confidence level on all traits. The highest fresh and dry weight of leaves respectively (26.84 and 7.38 gr) were obtained in 4500 ppm level application of compost tea. Among cultivars, paros cultivar with average fresh weight of leaves (27.86 gr) and dry weight of leaves (8.71 gr), was better than queen eliza and diamenta. Highest number flower has been obtained in 3000 ppm level. According to interaction between treatments, highest number of runner was observed in treatment combination paros cultivar and 4500 ppm level of tea compost. Due to the results, in the most cases, the growth indices was improved with incresing spraying, in average the more favorable effect was observed at 4500 ppm.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Persian Title: بررسی اثر محلول¬پاشی عصاره ورمی¬کمپوست (چای کمپوست) بر روی برخی از صفات مورفولوژیک توت¬فرنگی (Fragaria ananassa Duch.
Persian Abstract: به¬منظور بررسی تأثیر غلظت¬های مختلف عصاره ورمی¬کمپوست (چای کمپوست) بر روی برخی از صفات مورفولوژیک توت-فرنگی رقم پاروس، کوئین الیزا و دیامنت، این آزمایش به صورت طرح بلوک¬های کامل تصادفی با سه تکرار و چهار غلظت مختلف چای کمپوست (0، 1500، 3000 و 4500 پی¬پی¬ام) در طی سال¬های 96-94 در محوطه¬ی دانشگاه محقق اردبیلی انجام شد. دو هفته پس از آخرین محلول¬پاشی، صفات مورفولوژیک گیاه شامل وزن تر و خشک برگ، تعداد ساقه رونده و تعداد گل در بوته اندازه¬گیری شد. نتایج به دست آمده نشان داد که اثر تیمارها بر روی هر چهار صفت اندازه¬گیری شده معنی¬دار بود. مقایسه میانگین¬ها نشان داد که بیش¬ترین وزن تر برگ (84/26 گرم) و وزن خشک برگ (38/7 گرم) مربوط به تیمار 4500 بود و در بین رقم¬ها نیز رقم پاروس با میانگین وزن تر برگ (86/27 گرم) و وزن خشک برگ (71/8 گرم) بهتر از رقم دیامنت و کوئین الیزا بود. بیش¬ترین تعداد گل در بوته (42/17) نیز از تیمار 3000 پی¬پی¬ام حاصل شد. همچنین با توجه به اثر متقابل تیمارها، در ترکیب تیماری رقم پاروس و غلظت 4500 پی¬پی¬ام بیش¬ترین تعداد رانر مشاهده شد. طبق نتایج حاصل از مقایسه میانگین¬ها، در بیش¬تر موارد افزایش سطوح محلول¬پاشی موجب بهبود شاخص¬های رشد شد و به¬طور متوسط، در سطح 4500 پی¬پی¬ام اثر مطلوب¬تری بر روی بیش¬تر شاخص¬ها داشت.
Subjects: Divisions > Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Divisions: Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Subjects > Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Date Deposited: 25 Nov 2018 10:30
Last Modified: 25 Nov 2018 10:30
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/3527

Actions (login required)

View Item View Item