EFFECT OF SALICYlICACID SEED TREATMENT ON SUGAR BEET GERMINATION UNDER SALINITY STRSS

Raisi, Leyla and farzanehb, Salim and Khomari, Saeid and Matlobi, Farshid (2017) EFFECT OF SALICYlICACID SEED TREATMENT ON SUGAR BEET GERMINATION UNDER SALINITY STRSS. In: 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017, Ardabil, Iran.

[img] Text
B-00150-AB.pdf

Download (528kB)
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

Priming is one of the seed enhancement methods that might be resulted in increased seed germination under stress conditions, such as salinity stress. The objective of this research was to evaluate effect of priming on seed germination of Sugar beet seed under salinity stress in University of Mohghegh Ardabili. Treatments were combinations of four levels of salicylic acid (0, 0.5, 1, and 1.5 mMolar) and four levels of salinity stress (0, 16, 20 and 24 mM / cm) that was carried out by Nacl. Hydropriming method was used; seeds of SHKOFA were moistened in priming treatments for 6 h at 15 C. Results indicated that with increase in salinity stress, germination components such as germination percent, and germination rate decreased, but priming seeds showed lower decrease. In all of the salinity levels, priming seeds have more germination rate than control. Also germination percent in priming seeds was more than control which there was more increase in higher salinity levels. However results indicated that priming results in improvement in germination components of sugar beet in salinity stress conditions and increases the resistance of sugar beet seed to salinity stress in germination phase.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Persian Title: اﺛر ﭘﺮاﯾﻤﯿﻨﮓ ﺑﺬر با اسید سالیسیلیک بر مؤﻟﻔﻪ ﻫﺎی ﺟﻮاﻧﻪ زﻧﯽ چغندر قند ﺗﺤﺖ تنش ﺷﻮری
Persian Abstract: پرایمینگ یکی از تکنیک‌های بهبود بذر است که می‌تواند باعث افزایش درصد و سرعت جوانه‌زنی و افزایش دامنه جوانه‌زنی بذرها در شرایط محیطی تنش زا از قبیل شوری شود. این تحقیق به منظور بررسی اثر پرایمینگ بذر چغندرقند با اسید سالسیک بر ﻣﺆﻟﻔﻪ‌های جوانه‌زنی چغندرقند تحت تنش شوری در دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی و با چهار تکرار اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل پرایمینگ بذر با اسید سالسیلیک در چهار سطح (بدون پرایم، 5/0، 1، 5/1میلی مولار) و شوری در چهار سطح (شاهد، 16، 20 و 24 میلی‌موس بر سانتی‌متر) بودند. سطوح مختلف تنش شوری با استفاده از کلرو سدیم ایجاد شدند. در این تحقیق بذرهای چغندرقند هیبرید شکوفا به مدت 6 ساعت در محلول پرایمینگ تیمارهای مختلف و در دمای 15 درجه سانتی‌گراد قرار داده شدند. نتایج نشان داد که با افزایش تنش شوری مولفه‌های جوانه‌زنی شامل درصد جوانه‌زنی، سرعت جوانه‌زنی به طور معنی‌دار کاهش یافت اما میزان این کاهش برای بذر های پرایمینگ شده کمتر بود. در کلیه سطوح تنش شوری بذرهای پرایمینگ شده نسبت به شاهد دارای درصد و سرعت جوانه‌زنی بیشتری بودند. به طور کلی از این تحقیق می‌توان نتیجه گرفت که پرایمینگ باعث بهبود شاخص‌های جوانه زنی چغندرقند در شرایط تنش شوری می‌شود و مقاومت گیاه چغندرقند را در شرایط تنش شوری افزایش می‌دهد.
Subjects: Divisions > Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Divisions: Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Subjects > Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Date Deposited: 25 Nov 2018 11:34
Last Modified: 25 Nov 2018 11:34
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/3537

Actions (login required)

View Item View Item