The impact of variety and loading speed and direction on rupture force and deformation in rupture point of sunflower seeds

Shojaei, Rahim and Rasekh, Mansour and Afkari-Sayyah, Amir Hossein and Askari Asli-Ardeh, Ezzatollah (2017) The impact of variety and loading speed and direction on rupture force and deformation in rupture point of sunflower seeds. In: 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017, Ardabil, Iran.

[img] Text
C-00070-AD.pdf

Download (431kB)
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

In this study, rupture force and deformation in rupture point of three varieties of sunflower seeds (almond, round, white, thin) in loading speeds of 10, 25, 40 and 55 mm per minute and in two longitudinal and lateral direction in 10 replications in a factorial experiment in completely randomized design were investigated. Results showed that main effect of variety and main effect of loading direction for rupture force was significant at level of 1%. And the main effects and binary interaction and triple interaction of factors loading speed, loading speed × variety , loading speed × loading direction, loading direction × variety, and loading speed × loading direction× variety for rupture force was significant at level of 5%. And also the main effects and binary interaction and the triple interaction of factors except for the binary interaction between loading speed ×Direction loading was significant at level of 1%. The highest rupture force in lateral direction at the speed of 55 mm per minute has been calculated to the amount of 60.027 N. And also the lowest rupture force in the longitudinal direction at the speed of 55 mm per minute has been determined to the amount of 26.225 N . And the highest rupture force in the lateral direction for the variety of pen has been calculated to the amount of 57.73 N. And the lowest rupture force in the longitudinal direction for the variety of pen has been determined to the amount of 2.25 N.Also the highest rupture force for the variety of almond at the speed of 25 mm per minute in the longitudinal direction was obtained to the amount of 47.337 N and the lowest rupture force for the variety of tin at the speed of 55 mm per minute in the longitudinal direction was obtained to the amount of 20.156 N. the highest deformation for the variety of white round at the speed of 40 mm per minute in the longitudinal direction was obtained to the amount of 1.251 mm and the lowest deformation for the variety of thin at the speed of 55 mm per minute in the longitudinal direction has been determined to the amount of 0.336 mm.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Persian Title: اثر سرعت بارگذاری، رقم و جهت بارگذاری به نیروی گسیختگی و تغییر شکل در نقطه گسیختگی تخمه افتا بگردان
Persian Abstract: در این تحقیق نیروی گسیختگی و تغییر شکل در نقطه گسیختگی تخمه افتا بگردان در سه رقم (بادامی،دور سفید، قلمی) با سرعت های بارگذاری ۱۰، 25، 40 و 55 میلی متر بر دقیقه و دو جهت طولی و عرضی و در 10 تکرار طی آزمایش فاکتوریل در طرح پایه کاملا" تصادفی مورد بررسی قرار گرفت.نتایج شان داد همه اثرات اصلی عوامل واثرات متقابل دو تایی واثر متقابل سه تایی عوامل برای نیرو گسیختگی و تغییر شکل در نقطه گسیختگی در سطح احتمال یک درصد و پنج درصد به غیر از سرعت بارگذاری و جهت بارگذاری برای تغییر شکل در نقطه گسیختگی معنی دار شده است. بیشترین نیرو گسیختگی در جهت عرضی در سرعت 55میلی متر بر دقیقه به میزان027/60 محاسبه شده است. و همچنین کمترین نیرو گسیختگی در جهت طولی در سرعت 55 میلی متر بر دقیقه به میزان225/26تعیین شده است. و بیشترین نیروی کسیختگی در جهت عرضی به میزان73/57 برای رقم نوع قلمی محاسبه شده است. کمترین نیروی گسیختگی به میزان25/26برای رقم قلمی در جهت طولی تعیین شده است. بیشترین نیروی گسیختگی در سرعت 25 میلی متر بر دقیقه در جهت طولی به میزان337/47برای رقم بادامی بدست امده است و همچنین کمترین نیرو گسیختگی در جهت طولی در سرعت55میلی متر بر دقیقه به میزان156/20 برای رقم نوع قلمی بدست امده است .بیشترین تغییر شکل در جهت طولی در سرعت40 میلی متر بر دقیقه به میزان251/1 برای رقم دور سفید بدست امده است و کمترین تغییر شکل در جهت طولی در سرعت55 میلی متر بر دقیقه به میزان336/0برای رقم قلمی تعیین شده است.
Subjects: Divisions > Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Divisions: Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Subjects > Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Date Deposited: 25 Nov 2018 11:46
Last Modified: 15 Dec 2018 16:30
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/3550

Actions (login required)

View Item View Item