Effect of Essential Oils supplementation to alfalfa and apple pulp silage on in vitro gas production

Gozalpur, Vali and Besharati, Maghsoud and Nemati, Zabihollah and Abdi, Einollah (2017) Effect of Essential Oils supplementation to alfalfa and apple pulp silage on in vitro gas production. In: 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017, Ardabil, Iran.

[img] Text
B-00167-AB-2.pdf

Download (748kB)
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

The project aims to investigate the effects of Essential oil on the gas production capability of alfalfa silage supplemented with apple pulp. The treatments were: 1) alfalfa (control), 2) alfalfa with Essential oil, 3) alfalfa (75%) with apple pulp (25%), 4) alfalfa (75%) with apple pulp (25%) and Essential oil, 5) alfalfa (50%) with apple pulp (50%), 6) alfalfa (50%) with apple pulp (50%) and Essential oil, 7) alfalfa (25%) with apple pulp (75%), 8) alfalfa (25%) with apple pulp (75%) and Essential oil. Alfalfa fodder was harvested at flowering stage and after 24 hours with apple pulp supplemented with 500 mg of essential oil per kg of alfalfa (based on fresh weight) ensilage for 90 days. After opening the silos measure digestibility gas production method with three replications at 2, 4, 6, 8, 16, 12, 24, 36, 48 and 72, respectively. The data were analyzed in a completely randomized design with five replications. Treatment 8 had the highest volume of gas that produced from the 2nd to the 72nd incubation in comparison with the rest of the treatments (p<0.05). The treatment was carried out with alfalfa and the essential oil additive showed less gas production from the 24th to the end of the incubation than the control treatment. At the end of 72 hours, the highest amount of produced gas was associated with the treatment of alfalfa (25%) with apple pulp (75%) and essential oil and the lowest was for treatments 3 and 6. Because of the presence of pectin at 75% addition of apple pulp produced more gas. Essential oil was added to all treatments, except for 25% treated alfalfa and 75% apple pulp. The apple pulp, due to soluble carbohydrates, increased digestibility by the laboratory method.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Persian Title: بررسی اثرات افزودن اسانس گیاهی به سیلاژ یونجه پلاسیده شده همراه با سطوح مختلف تفاله سیب بر روی قابلیت تولید گاز آزمایشگاهی
Persian Abstract: هدف از این طرح بررسی اثرات افزودن اسانس گیاهی بر روی قابلیت تولید گاز آزمایشگاهی سیلاژ یونجه همرا با تفاله سیب بود. تیمارهای آزمایشی شامل ۱) علوفه یونجه پلاسیده شده (شاهد)، ۲) علوفه یونجه به همراه افزودنی اسانس گیاهی، ۳) علوفه یونجه(75٪) بعلاوه تفاله سیب(۲۵٪)، ۴) تیمار 3 بهمراه افزودنی اسانس گیاهی، ۵) علوفه یونجه(۵۰٪) بعلاوه تفاله سیب(۵۰٪)، ۶) تیمار 5 به همراه افزودنی اسانس گیاهی، ۷) علوفه یونجه(۲۵٪) بعلاوه تفاله سیب(75٪) ، ۸) تیمار 7 به همراه افزودنی اسانس گیاهی بودند. علوفه یونجه در مرحله گلدهی برداشت و پس از ۲۴ ساعت پلاسیده شدن بهمراه تفاله سیب با ۵۰۰ میلی¬گرم اسانس بر ۱ کیلوگرم یونجه (بر اساس وزن تر) به مدت ۹۰ روز سیلو شد. پس از باز نمودن سیلوها اندازه‌گیری قابلیت هضم با استفاده از روش تولید گاز با ۵ تکرار در ساعات ۲، ۴، ۶، ۸، ۱۲، ۱۶، ۲۴، ۳۶، ۴۸ و 72 انجام گرفت. داده‌های بدست آمده در قالب طرح آماری کاملاً تصادفی با ۵ تکرار آنالیز گردید. تیمار AA3E از ساعت 2تا ۷۲ انکوباسیون بیشترین حجم گاز تولیدی نسبت به بقیه تیمارها داشت(05/0p<). تیمار دارای یونجه پلاسیده شده و افزودنی اسانس از ساعت ۲۴ تا انتهای انکوباسیون تولید گاز کمتری نسبت به تیمار شاهد از خود نشان داد. در پایان ۷۲ ساعت بیشترین حجم گاز تولیدی مربوط به تیمار یونجه پلاسیده (25%) همراه با تفاله سیب (75%) و افزودنی اسانس و کمترین آن مربوط به تیمارهای AA1 و AA2E بود. افزودن تفاله سیب به دلیل وجود پکتین در سطح ۷۵٪ تولید گاز بیشتری را سبب شد. افزودنی اسانس در همه تیمارها بجز تیمار حاوی ۲۵٪ یونجه پلاسیده و ۷۵٪ تفاله سیب منجربه کاهش حجم گاز تولیدی گردید. تفاله سیب بدلیل داشتن کربوهیدرات محلول باعث افزایش قابلیت هضم به روش آزمایشگاهی شد.
Subjects: Divisions > Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Divisions: Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Subjects > Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Date Deposited: 25 Nov 2018 12:14
Last Modified: 25 Nov 2018 12:14
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/3563

Actions (login required)

View Item View Item