Rahimi-Ajdadi, Fatemeh and Askari Asli-Ardeh, Ezzatollah (2017) A comparison between milling quality of parboiled and raw rices for two common varieties in guilan province. In: 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017, Ardabil, Iran.
![]() |
Text
C-00079-AD-2.pdf Download (510kB) |
Abstract
Rice breakage during milling process is one of the serious problems in many countries including Iran that reduces the farmer’s income. In many countries, parboiling is commonly used as a stage of the milling with the aim of reducing loses and increasing rice nutritional value. The objective of the present study is investigation of parboiling efficiency in increasing head rice yield (HRY) for two common long-grain varieties cultivated in Guilan Province and its economic effects on farmer’s income. The milling experiments were performed in two phases including the traditional and parboiling methods for three moisture levels and two drying temperatures. Results showed that HRY relating to the parboiled rice is considerably higher than the traditional method for both varieties and drying temperatures. The best HRY for both Hashemi (67.3%) and Alikazemi (68.8%) varieties were obtained in the drying temperature of 45ºC and at the moisture content of 8%. If comparing the highest HRY for both methods, parboiling caused to a HRY increase of 25.8% for Hashemi variety and 43.3% for Alikazemi variety. According to the results, parboiling has a mean benefit of 34,776,000 Rls/ton for Hashemi variety and 44,712,000 Rls/ton for Alikazemi variety. Results showed that applying the parboiling only for 50% of annual rice production in Iran, reduces the annual imports as much as 50%.
Item Type: | Conference or Workshop Item (Poster) |
---|---|
Persian Title: | مقایسه کیفیت تبدیل برنج پاربویل و برنج خام برای دو رقم متداول در استان گیلان |
Persian Abstract: | شکست برنج در طول فرآیند تبدیل یکی از جدی¬ترین مشکلات بسیاری از کشورهای جهان از جمله ایران می¬باشد که سبب کاهش چشم¬گیر درآمد کشاورزان و صدمه به اقتصاد کشور می¬گردد. در بسیاری از کشورها پاربویلینگ بعنوان یک فرایند مرسوم در تبدیل برنج با هدف کاهش ضایعات و افزایش ارزش غذایی برنج بکار می¬رود. هدف از تحقیق حاضر، بررسی میزان کارایی این روش در افزایش راندمان برنج سالم دو رقم برنج دانه بلند متداول در استان گیلان و تاثیر اقتصادی آن بر درآمد کشاورزان می¬باشد. آزمایشات تبدیل شلتوک به برنج سفید در دو فاز به¬روش معمول و روش پاربویلینگ و در سه سطح رطوبتی و دو دمای خشک¬کن انجام گردید. نتایج نشان داد که برای هر دو رقم در هر دو دمای خشک¬کن 45 و °C60 راندمان برنج سالم برای برنج پاربویل به¬مقدار قابل توجهی بالاتر از برنج معمولی می¬باشد. بهترین راندمان برنج سالم پاربویل برای هر دو رقم هاشمی (3/67 %) و علی¬کاظمی (6/68 %) در دمای C°45 و رطوبت 8% بدست آمد. در صورت درنظر¬گرفتن بالاترین راندمان برنج سالم برای دو روش پاربویل و معمولی، نتیجه شد پاربویلینگ بطور متوسط سبب افزایش راندمان برنج سالم به¬اندازه 8/25% برای رقم هاشمی و 3/43% برای علی¬کاظمی نسبت¬به حالت متداول گردیده¬است. طبق نتایج، پاربویلینگ دارای افزایش سودی به میزان 600,477,3 تومان/هکتار برای رقم هاشمی و 200,471,4 تومان/هکتار برای رقم علی کاظمی می¬باشد. نتایج حاکیست، اگر پاربویلینگ برای نیمی از تولیدات سالانه شلتوک کشور بکار رود، به¬تنهایی قادر است 50% از نیاز کشور به واردات این محصول استراتژیک را کاهش دهد. |
Subjects: | Divisions > Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017 Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017 |
Divisions: | Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017 Subjects > Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017 |
Date Deposited: | 25 Nov 2018 12:21 |
Last Modified: | 15 Dec 2018 16:26 |
URI: | http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/3582 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |