Determination of Brix index and ripening stage of seedless white grape based on shape and color features by image processing

Akhgari Vaighan, Amir and Afkari-Sayyah, Amir Hossein and Rasekh, Mansour and Farhadi, Roya (2017) Determination of Brix index and ripening stage of seedless white grape based on shape and color features by image processing. In: 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017, Ardabil, Iran.

[img] Text
C-00086-AB.pdf

Download (654kB)
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

Considering the importance of grape exports to the country, attention to the classification of grape quality is very important and necessary. Ripeness determination based on Brix value is a common method in determinig garpe quality. Fundamental of this research is based on using digital images and extracting their shape and color features for determinig grape quality imediatelly and in non-destructive manner. Based on an experimental design, lighting method in two modes of lighting from top and below, was investigated. All images were obtained with lighting from top in a closed compartment and bottom lighting images were obtained by a lighting system. In this research, in RGB and L*a*b model, mean and variances of color values have been calculated. Shape features of grape bunches were extracted by lighting from below. Discriminant analysis was used for classification. The results showed that the accuracy of classification were equal to 85.7% and 97.6% for separation in 3 and 2 classes, respectirely.The results of ripening, based on Brix values, were obtained with accuracy of 63.5% .

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Persian Title: تعیین میزان شاخص Brix و مرحله رسیدگی انگور سفید بی دانه براساس ویژگی های شکلی و رنگی با کمک پردازش تصویر
Persian Abstract: با توجه به اهمیت صادرات محصول انگور برای کشور، توجه به دسته بندی کیفی محصول انگور امری بسیار مهم و ضروری به نظر می رسد. در این ارتباط تعیین سطح رسیدگی براساس شاخص Brix از معیارهای اصلی کیفی انگور محسوب می گردد. مبنای این تحقیق استفاده از تصاویر دیجیتال برای استخراج مولفه های شکلی و رنگی است که می تواند بصورت غیر مخرب در کمترین زمان برآوردی از شاخص کیفی انگور به ما ارائه دهد. بر اساس طرح آزمایشی، نورپردازی در دو حالت نورپردازی از بالا و پایین انجام شد. تمامی تصاویر با نورپردازی از بالا در داخل یک محفظه بسته تهیه شد و تصاویر با نورپردازی از پایین توسط یک سامانه نورپردازی انجام شد. در این پژوهش در مدل RGB و L*a*b میانگین و واریانس مقادیر رنگی محاسبه شده است. ویژگی های شکلی خوشه نیز با استفاده از تصاویر گرفته شده از نورپردازی از پایین بدست آمدند. برای آنالیز داده های بدست آمده از آنالیز تشخیص استفاده شد. نتایج بدست آمده از طبقه بندی خوشه ها در 2 سطح رسیدگی با دقت 6/97 % و نتایج بدست آمده از طبقه بندی به 3 سطح رسیدگی 7/85 % بدست آمد و نتایج حاصل از تشخیص رسیدگی بر مبنای میزان Brix با ضریب تبئین 5/63 % بدست آمد.
Subjects: Divisions > Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Divisions: Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Subjects > Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Date Deposited: 25 Nov 2018 12:25
Last Modified: 25 Nov 2018 12:25
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/3590

Actions (login required)

View Item View Item