Some of mechanical properties of strawberry fruit

Shahi Ghujeh, Foad and Rasekh, Mansour and Afkari-Sayyah, Amir Hossein and shokohian, Ali Akbar (2017) Some of mechanical properties of strawberry fruit. In: 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017, Ardabil, Iran.

[img] Text
C-00101-AB-2.pdf

Download (397kB)
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

In this study, rupture force and deformation in rupture point of strawberry fruit of two Dyamnt and Paros varieties in loading speeds of 10, 35, 60 and 85 mm per minute and two longitudinal and lateral direction in 8 replications in a factorial experiment in completely randomized design were investigated. Results showed that main effect of variety and main effect of loading direction for deformation in rupture point was significant at 1% level. the highest rupture force for variety of Paros was obtained at the loading speeds of 60 mm per minute equal to 31.239 mJ and the highest rupture force for variety of Dyamnt was obtained at the loading speeds of 85 mm per minute equal to 16.551 mJ and the lowest amount of the rupture force for both of Variety was obtained in loading speed of 10 mm per minute. the highest rupture force was corresponding to the Paros variety that was obtained to amount of 28.228 mJ/cm in lateral direction and the lowest rupture force was corresponding to the Dyamnt variety that was obtained to amount of 13.3 mJ/cm in in lateral direction. Also tht main effect of the loading speed and the main effect of variety and the main effect of loading direction for rupture force of strawberries was significant in level of 1%. And binary interaction between the loading speed and variety and the binary interaction between the loading direction and variety for rupture force of Strawberry was significant in the level of 5%.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Persian Title: برخی خواص مکانیکی میوه توت فرنگی
Persian Abstract: در این تحقیق نیروی گسیختگی و تغییر شکل در نقطه گسیختگی دو رقم میوه توت فرنگی دیامنت و پاروس در سرعتهای بارگذاری ۱۰، ۳۵، ۶۰ و ۸۵ میلی متر بر دقیقه و در دو جهت بارگذاری طولی و عرضی در ۸ تکرار با آزمایش فاکتوریل در طرح پایه کاملا" تصادفی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج شان داد اثر اصلی رقم و اثر اصلی جهت بارگذاری برای تغییر شکل در نقطه گسیختگی در سطح ۱ درصد معنی دار شده است. بیشترین مقدار نیروی گسیختگی در سرعت بارگذاری۶۰ میلی متر بر دقیقه برای رقم پاروس برابر ۲۳۹/۳۱ نیوتن و بیشترین مقدار نیروی گسیختگی برای رقم دیامنت در سرعت بارگذاری 85 میلی متر بر دقیقه برابر ۵۵۱/۱۶نیوتن و کمترین مقدار نیروی گسیختگی برای هر دو رقم در سرعت بارگذاری۱۰ میلی متر بر دقیقه بدست آمد. بیشترین نیروی گسیختگی مربوط به رقم پاروس در جهت عرضی برابر ۲۲۸/۲۸ نیوتن و کمترین نیروی گسیختگی مربوط به رقم دیامنت در جهت عرضی برابر ۰۳/۱۳ نیوتن بدست آمد. هچنین اثر اصلی سرعت بارگذاری و اثر اصلی رقم و اثر اصلی جهت بارگذاری برای نیروی گسیختگی توت فرنگی در سطح ۱ درصد معنی دار شده است و اثر متقابل دو تایی سرعت بارگذاری و رقم و اثر متقابل دو تایی جهت بارگذاری و رقم در سطح احتمال ۵ درصد برای نیروی گسیختگی توت فرنگی معنی دار شده است.
Subjects: Divisions > Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Divisions: Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Subjects > Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Date Deposited: 25 Nov 2018 12:32
Last Modified: 25 Nov 2018 12:32
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/3605

Actions (login required)

View Item View Item