Determination of the rupture energy and toughness of mazandarani sour lemon

Alimohammadi Sarab, Fariba and Rasekh, Mansour (2017) Determination of the rupture energy and toughness of mazandarani sour lemon. In: 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017, Ardabil, Iran.

[img] Text
C-00104-AB-3.pdf

Download (519kB)
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

in this research, rupture energy and toughness of mazandarani sour lemon in small, medium and larg size is determined with time zone of less than 19gr, between 19gr to 25gr and more than 25gr respectively and is under study with two directions for loading namely longitudinal and transverse and with loading speed 20,40,60,80 mm/min in factorial trial in completely randomized design with 7 repetition.results showed that main effect of loading speed for energy rupture is significant in probability level %5 and main effect of lemon size for energy rupture is significant in probability level %1. with increasing size of lemon, its rupture energy gets reduce. Maximum amount rupture energy is in loading speed 80 mm/min and 95.09 mjand its minimum amount is in up loading speed 20 equalwith 751.7 mj. With increasing loading speed for toughness is significant in probability level 0.5 and double cross of loading speed is significant in probability level of 0.5. with increasing of loading speed and decreasing of sour lemon, toughness get increased

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Persian Title: تعیین انرژی گسیختگی و چغرمگی لیموترش رقم مازندرانی
Persian Abstract: در این تحقیق انرژی گسیختگی و چغرمگی لیموترش رقم مازندرانی در سه اندازه کوچک، متوسط و بزرگ به ترتیب با محدوده های وزنی کمتر از19، بین25-19وبیشتراز25 گرم و 2 جهت بارگذاری طولی و عرضی و با سرعت های بارگذاری 20، 40، 60 و 80 میلی متر بر دقیقه در آزمایش فاکتوریل در طرح پایه کاملا تصادفی با 7 تکرار مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد اثر اصلی سرعت بارگذاری برای انرژی گسیختگی در سطح احتمال 5% و اثر اصلی اندازه لیمو برای انرژی گسیختگی در سطح احتمال1% معنی دار شده است. با کوچک تر شدن اندازه لیمو، انرژی گسیختگی آن کاهش می یابد. بیشترین مقدار انرژی گسیختگی در سرعت بارگذاری 80 میلی متر بر دقیقه و به میزان 9/950 میلی ژول و کمترین مقدار آن در سرعت بارگذاری 20 و به میزان 7/751 میلی ژول می باشد. انرژی گسیختگی نیز با افزایش سرعت بارگذاری افزایش می یابد. اثر اصلی سرعت بارگذاری برای چغرمگی در سطح احتمال 1% و اثر متقابل دو تایی سرعت بارگذاری و اندازه لیمو در سطح احتمال 5% معنی دار شده است. با افزایش سرعت بارگذاری و کاهش اندازه لیموترش، میزان چغرمگی افزایش می یابد.
Subjects: Divisions > Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Divisions: Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Subjects > Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Date Deposited: 25 Nov 2018 13:13
Last Modified: 25 Nov 2018 13:13
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/3608

Actions (login required)

View Item View Item