Determination of the rupture force and deformation at rupture point of mazandarani sour lemon

Alimohammadi Sarab, Fariba and Rasekh, Mansour (2017) Determination of the rupture force and deformation at rupture point of mazandarani sour lemon. In: 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017, Ardabil, Iran.

[img] Text
C-00104-AC-2.pdf

Download (420kB)
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

in this research rupture force and deformation at rupture point of mazandarani sour lemon in small, medium and larg size is determined with time zone of less than 19gr, between 19gr to 25gr and more than 25gr respectively and is under study with two directions for loading namely longitudinal and transverse and with loading speed 20,40,60,80 mm/min in factorial trial in completely randomized design with 7 repetition.results showed that main effect of loading speed and loading direction is significant in probability level % 5 and main effect of lemon size for rupture force is significant in probability level %1. with decreasing of lemon size, amount of rupture force gets decrease. With decreasing of loading speed, necessary force to rupture of sour lemon is reduced. Sothat amount of rupture force is 20 mm/min and on average is related to loading speed 80 mm/min and on average is 193/4N. main effect of loading direction and main effect of lemon size for deformation at rupture point of lemon is significant in probability level of %1 also double cross of loading direction and lemon size is significant in %5 of probability level. With increasing of lemon size amount of deformation at rupture point is increased in transverse and longitudinal loading is increased. With decreasing size of lemon, deformation at rupture point is decreased.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Persian Title: تعیین نیروی گسیختگی و تغییر شکل در نقطه گسیختگی لیموترش رقم مازندرانی
Persian Abstract: در این تحقیق نیروی گسیختگی و تغییر شکل در نقطه گسیختگی لیموترش مازندرانی در سه اندازه کوچک، متوسط و بزرگ به ترتیب با محدوده های وزنی کمتر از19، بین25-19وبیشتراز25 گرم، دو جهت بارگذاری طولی و عرضی و با سرعت های بارگذاری 20، 40، 60 و 80 میلی متر بر دقیقه و در 7 تکرار در آزمایش فاکتوریل در طرح پایه کاملا تصادفی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد اثرات اصلی سرعت بارگذاری و جهت بارگذاری در سطح احتمال 5% و اثر اصلی اندازه لیموترش برای نیروی گسیختگی در سطح احتمال 1% معنی دار شده است و با کوچک تر شدن اندازه لیمو میزان نیروی گسیختگی کاهش می یابد. با کمتر شدن سرعت بارگذاری، نیروی لازم جهت گسیختگی لیموترش کاهش می یابد، به طوریکه کمترین نیروی گسیختگی لیموترش مربوط به سرعت بارگذاری 20 میلی متر بر دقیقه و به طور میانگین برابر با 8/159 نیوتن و بیشترین مقدار نیروی گسیختگی مربوط به سرعت بارگذاری 80 میلی متر بر دقیقه و به طور میانگین برابر با 4/193 نیوتن می باشد. اثر اصلی جهت بارگذاری و اثر اصلی اندازه لیمو برای تغییر شکل در نقطه گسیختگی لیمو ترش در سطح احتمال 1% معنی دار شده است. همچنین اثر متقابل دوتایی جهت بارگذاری و اندازه لیمو در سطح احتمال 5% معنی دار شده است. با افزایش اندازه لیموترش مقدار تغییر شکل در نقطه گسیختگی در بارگذاری های طولی و عرضی افزایش می یابد. با کوچک تر شدن اندازه لیمو تغییر شکل در نقطه گسیختگی کاهش می یابد.
Subjects: Divisions > Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Divisions: Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Subjects > Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Date Deposited: 25 Nov 2018 13:14
Last Modified: 25 Nov 2018 13:14
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/3610

Actions (login required)

View Item View Item