EFFECT OF ULTRASONIC WAVES ON CONTENT OF VITAMIN C IN ORANGE FRUIT(TAMSON NAVEL VARIETY) DURING STORAGE

Tumari, Mahboob and Afkari-Sayyah, Amir Hossein and Golmohammadi, Abdollah and Rasekh, Mansour (2017) EFFECT OF ULTRASONIC WAVES ON CONTENT OF VITAMIN C IN ORANGE FRUIT(TAMSON NAVEL VARIETY) DURING STORAGE. In: 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017, Ardabil, Iran.

[img] Text
C-00152-AB.pdf

Download (318kB)
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

Today, Consumers have a tendency towards the products which are good for their health. One of the important nutritional parameters is the amount of vitamins in foods. Orange due to having vitamins C, A and B is a good source for vitamins. In the recent years, usage of ultrasound waves in the food industry as a non-destructive test, has gained a lot of attention. In this research the effects of ultrasound treatment in the process of increasing vitamin C in order to improve the process, has been investigated. To do this, an experimental scale ultrasound bath was used. Ultrasound waves with 25 and 38 KHz frequency at the 3 level of temperatures (25, 50 and 70˚C) and in periods of 10, 20 and 30 minutes at a factorial design on a completely randomized design base were applied to the samples, and then their vitamin C content's percentage was measured immediately. Then, the mean values were compared by Duncan’s multi-range test. The result showed that the ultrasound waves improve the Vitamin C increasing process and caused a significant difference between the control samples and the samples which were treated by them. Highest rise in Vitamin C extraction was achieved at the 38 KHz frequency, 50˚C temperature and during a 30 minutes period of time.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Persian Title: تاثیر امواج فراصوت بر استخراج ویتامین ث از میوه پرتقال (رقم تامسون ناول)در طول دوره انبارداری
Persian Abstract: امروزه مصرف¬کنندگان بیشتر به غذاهایی تمایل دارند که به طور مستقیم بر سلامتی آن¬ها موثر باشد. یکی از پارمترهای مهم تغذیه¬ای میزان ویتامین¬های ماده غذایی است. پرتقال به دلیل داشتن ویتامین¬های ث، آ و ب منبع بسیار مناسبی برای این ویتامین¬ها است. در سال¬های اخیر استفاده از امواج فراصوت در صنایع غذایی به عنوان یک روش آزمایش غیرمخرب بسیار مورد توجه قرار گرفته است. در این تحقیق، تأثیر تیمار فراصوت بر فرآیند افزایش ویتامین ث به‌ منظور بهبود فرآیند بررسی شده است. برای این منظور از یک دستگاه حمام فراصوت در مقیاس آزمایشگاهی استفاده شد. امواج فراصوت در فرکانس 25 و 28 کیلوهرتز و در سه سطح دمایی(25، 50 و 70 درجه سانتی¬گراد) و سه سطح زمان موج¬دهی (30،20،10 دقیقه) به روش فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی بر نمونه‌ها اعمال شد و بلافاصله درصد ویتامین ث نمونه‌ها مورد اندازه‌گیری قرار گرفت. میانگین‌های به دست آمده با آزمون چند دامنه‌ای دانکن مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج نشان داد که امواج فراصوت سبب بهبود فرآیند افزایش درصد ویتامین ث پرتقال شده و در بین نمونه‌های شاهد و نمونه‌های تیمار شده با دستگاه اولتراسونیک اختلاف معنی‌داری مشاهده شد که بیشترین میزان استخراج ویتامین ث در فرکانس 38 و دمای 50 درجه و زمان 30 دقیقه به دست آمد.
Subjects: Divisions > Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Divisions: Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Subjects > Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Date Deposited: 25 Nov 2018 13:15
Last Modified: 25 Nov 2018 13:15
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/3612

Actions (login required)

View Item View Item