Determination of tomato ripening time using color index, rigidity, lycopene and tss

Mehri, Zahra and Abbaspour-Gilandeh, Yousef and Ghanbari, Alireza and Maleki-Jalayer, Hasan and Azizi, Afshin (2017) Determination of tomato ripening time using color index, rigidity, lycopene and tss. In: 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017, Ardabil, Iran.

[img] Text
C-00278-AC-2.pdf

Download (289kB)
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

Tomato maturity is one of the most important factors associated with the quality of processed tomato products. Tomato maturity has been related to quantifiable parameters, which reflect the biochemical changes during ripening. During ripening, tomato fruit go through a series of highly ordered physiological and biochemical changes. Biochemical changes, such as increased respiration, chlorophyll degradation, biosynthesis of carotenoids, starch degradation, and increased activity of cell wall degrading enzymes, bring on changes in color, firmness, and development of aromas and flavors. Lycopene, as a major carotenoid pigment found in tomato, is responsible for its red color and its amount is related to its ripening. The purpose of this study was to determine the correlation between tomato color with lycopene and rigidity and its TSS, which is an indicator of tomato maturity. If a correlation can be established between the color index of the product and its physical and chemical parameters, it can be concluded that without the use of physical and chemical indicators it is possible to handle the product by its color and by using image processing got. For this study, samples were selected in six stages (14 samples per stage) and their images were taken by a camera that was located at a certain distance from the specimens, and by an algorithm written in MATLAB, the color rate. At each treatment stage, extraction was performed and then the stiffness, TSS and lycopene levels were measured. The results showed that there is a great deal of correlation between the ripening, color and lycopene content, and stiffness and TSS have not changed significantly during the process. The results of the analysis of the provided images showed that the written algorithm has a mean accuracy of 85.7% for the detection of samples from the color, so tomato can be processed with a non-destructive method, such as image processing, and only by calculating The RGB color components are estimated.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Persian Title: تعیین زمان رسیدگی گوجه فرنگی با استفاده از شاخصه¬های رنگی، سفتی، لیکوپن و TSS
Persian Abstract: رسیدگی گوجه¬فرنگی یکی از مهم¬ترین عوامل مرتبط با کیفیت گوجه¬فرنگی است. رسیدگی گوجه-فرنگی با پارامترهای قابل اندازه¬گیری که منعکس کننده تغییرات بیوشیمیایی حین رسیدگی آن است مرتبط می¬باشد. تغییرات بیوشیمیایی، مانند افزایش تنفس، تجزیه کلروفیل، بیوسنتز کاروتنوئیدها، تخریب نشاسته و افزایش فعالیت سلول دیوارهای تجزیه آنزیم¬ها. لیکوپن به عنوان یک رنگ¬دانه عمده کارتنوئیدی که در گوجه¬فرنگی یافت می¬شود، مسئول رنگ قرمز آن است. هدف از انجام پژوهش حاضر تعیین میزان همبستگی بین رنگ گوجه‌فرنگی با میزان لیکوپن و سفتی و TSS آن است، که همه شاخصی از رسیدگی گوجه فرنگی هستند. اگر بتوان همبستگی بین شاخص رنگ محصول با شاخص های فیزیکی و شیمیایی آن ایجاد کرد، می¬توان به این نتیجه رسید که بدون استفاده از شاخص¬های فیزیکی و شیمیایی می¬توان رسیدگی محصول را از روی رنگ آن و با استفاده از پردازش تصویر بدست آورد. برای انجام این تحقیق نمونه¬ها در شش مرحله رسیدگی (14 نمونه برای هر مرحله) انتخاب و تصاویر آن ها توسط دوربین گرفته شد و توسط یک الگوریتم نوشته شده در نرم افزار MATLAB میزان رنگ در هر مرحله رسیدگی استخراج شد و سپس سفتی، TSSو میزان لیکوپن آن¬ها اندازه¬گیری شد. نتایج حاصله نشان داد که بین رسیدگی، رنگ و میزان لیکوپن محصول همبستگی زیادی وجود دارد، و سفتی و TSS در طول مراحل رسیدگی تغییر چندانی پیدا نکرده اند. نتایج آنالیز تصاویر تهیه شده نشان داد که الگوریتم نوشته شده دارای دقت متوسط 7/85% برای تشخیص نمونه¬ها از روی رنگ را دارد، پس می توان رسیدگی گوجه فرنگی با یک روش غیر مخرب مثل استفاده از پردازش تصویر و فقط با محاسبه ی مؤلفه-های رنگی RGB تخمین زد.
Subjects: Divisions > Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Divisions: Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Subjects > Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Date Deposited: 01 Dec 2018 18:27
Last Modified: 01 Dec 2018 18:27
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/3690

Actions (login required)

View Item View Item