Effect of different levels of bitter vetch in starter feed of Moghani suckling lambs

Dastouri, Shahrooz and Abdi-Benemar, Hossein and Seifdavati, Jamal and Mirzaee, Farzad (2015) Effect of different levels of bitter vetch in starter feed of Moghani suckling lambs. Masters thesis, University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text
Shahrooz Dastouri.pdf

Download (372kB)

Abstract

The objective of this study was to investigate the effects at the different levels of bitter vetch in starter feed of Moghani suckling lambs. This experiment was conducted by using fifty Moghani male lambs (5±1 day’s old and average weight 4.56±0.77 kg). The lambs were grouped based on initial body weight and allocated randomly to one of the five experimental groups (one control and four groups fed a starter feed containing 0, 9, 18 or 27 percent bitter vetch). Feed intake, milk intake, growth characteristics, blood metabolites and performance of lambs were measured til 90 d. the effect of bitter vetch addition on feed intake of lambs was not significant (P>0.05). The effect of bitter vetch addition on daily weight gain was significant (P<0.01) and the best daily weight gain was observed in 18 percent bitter vetch diet. Bitter vetch addition had significant effect on growth parameters. The best growth were observed in 18 percent bitter vetch diet. Milk intake of lambs of control group was significantly higher than the lambs fed starter feeds (P<0.01). The effect of bitter vetch addition on glucose, total protein and TG was not significant (P>0/05), but significant effect were observed on albumin, cholesterol and urea concentrations (P<0/01). Based on the obtained results, feeding bitter vetch as a protein supplement in starter feed of suckling lambs til 18 percent results in improvements in the growth performance of lambs.

Item Type: Thesis (Masters)
Persian Title: استفاده از سطوح مختلف گاودانه در خوراک آغازین بره‌های شیرخوار مغانی
Persian Abstract: چكيده: هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر سطوح مختلف گاودانه در خوراک آغازین بر عملکرد، مصرف خوراک، مصرف شیر، خصوصیات رشدی و فراسنجه‌های خونی بره‌های شیرخوار مغانی بود. این پژوهش با استفاده از تعداد 50 راس بره نر شیرخوار تک قلو از نژاد مغانی (میانگین سنی 1±5 روزه و میانگین وزنی اولیه 77/0 ± 56/4 کیلوگرم) انجام گردید. بره‌ها بر اساس وزن زنده گروه بندی شدند و به طور تصادفی در یکی از 5 گروه آزمایشی (یک گروه شاهد و 4 گروه دریافت کننده خوراک آغازین حاوی سطوح صفر، 9، 18 و 27 درصد گاودانه) در قالب یک طرح کاملا تصادفی تخصیص داده شدند. مصرف خوراک، عملکرد بره‌ها، مصرف شیر و میزان رشد بره‌ها تا سن 90 روزگی ثبت گردید. اثر افزودن گاودانه به خوراک بر میانگین مصرف خوراک بره‌ها در کل دوره معنی‌دار نبود (05/0<P). در بره‌های تغذیه شده با خوراک‌های آغازین حاوی سطوح مختلف گاودانه تفاوت افزایش وزن روزانه معنی‌دار بود (01/0>P)، به‌ طوری که بیشترین افزایش وزن روزانه در خوراک دارای 18 درصد گاودانه مشاهده شد. اثر افزودن گاودانه به خوراک بر خصوصیات رشدی بره‌ها معنی‌دار بود و بهترین خصوصیات رشدی در خوراک دارای 18 درصد گاودانه مشاهده شد. همچنین مصرف شیر بره‌های گروه شاهد به طور معنی‌دار بیشتر از بره‌های دریافت کننده خوراک آغازین حاوی سطوح مختلف گاودانه بود (01/0>P). اثر افزودن گاودانه در خوراک آغازین بره‌ها اثر معنی‌داری بر میزان گلوکز، پروتئین کل و تری‌گلیسیرید خون نداشت (05/0<P). در حالی که بر روی آلبومین، کلسترول و اوره خون اثر معنی‌دار بود و موجب افزایش این مقادیر در خون بره‌ها گردید (01/0>P). بر اساس نتایج بدست آمده تغذیه گاودانه به عنوان یک مکمل پروتئینی در خوراک آغازین بره‌های شیرخوار تا 18 درصد موجب بهبود عملکرد رشدی می‌گردد.
Supervisor:
SupervisorE-mail
Abdibenemar, HosseinUNSPECIFIED
Seifdavati, JamalUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
Mirzaee, FarzadUNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries
Date Deposited: 13 Dec 2018 10:13
Last Modified: 13 Dec 2018 10:13
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/3801

Actions (login required)

View Item View Item