Evaluation of biological control possiblity of mushroom`s wet bubble (Mycogone perniciosa) and dry bubble (Verticillium fungicola) diseases using plant extracts

Najafi, Zivar and Behnamian, Mahdi and Davari, Mahdi and Dezhsetan, Sara and Alihosseinzadeh Moghaddam, Fatemeh (2015) Evaluation of biological control possiblity of mushroom`s wet bubble (Mycogone perniciosa) and dry bubble (Verticillium fungicola) diseases using plant extracts. Masters thesis, University of Mohaghegh Ardabili.

[img] Text
Zivar Najafi.pdf

Download (336kB)
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

Edible button and oyster mushrooms with high economic value in various stages of growth expose to many pathogens and pests. Among the important fungal pathogens, wet bubble (Mycogone perniciosa) and dry bubble (Verticillium fungicola) diseases cause significant loss in yield. Since the reduced tendency to cultivate edible mushrooms due to diseases incidence, obsolescence of many fungicides in their control and the emergence of resistant pathogens, the potential of medicinal plant essential oils was evaluated to control wet and dry bubble diseases in-vitro conditions. In this research, after estimating effective concentrations of 9 essential oils including savory, mint, oregano, eucalyptus, garlic, lavender, sage, thyme and yarrow, their antifungal activity on mycelial growth of wet and dry bubble causal agents and button and oyster mushrooms were evaluated by macro-dilution method. This experiment was conducted as factorial based on completely randomized design with three replications. Among the studied essential oils, mint and thyme oils showed the highest inhibitory effects against M. perniciosa and L. fungicola, respectively. Based on IC50 value, eucalyptus and lavender essential oils could recommended to control of M. perniciosa and garlic and eucalyptus essential oils to control of L. fungicola in button mushroom production. Moreover, thyme and mint essential oils could suggested to control of pathogenic fungi M. perniciosa and thyme oil to control of L. fungicola in king oyster mushroom production

Item Type: Thesis (Masters)
Persian Title: ارزیابی امکان کنترل بیولوژیک بیماری¬های حباب تر ((Mycogone perniciosa وحباب خشک (Verticillium fungicola) قارچ¬های خوراکی با استفاده از عصاره¬های گیاهی
Persian Abstract: قارچ¬های خوراکی دکمه¬ای و صدفی دارای ارزش اقتصادی بالایی هستند که در مراحل مختلف رشد در معرض بسیاری از عوامل بیماریزا و آفات قرار می¬گیرند. از میان عوامل بیماریزای قارچی مهم، بیماری¬های حباب تر Mycogone perniciosa)) و حباب خشک (Verticillium fungicola) باعث کاهش قابل توجهی در عملکرد می¬شوند. با توجه به کاهش تمایل به پرورش قارچ خوراکی به دلیل ایجاد بیماری¬ها در زمان پرورش، منسوخ شدن استفاده از بسیاری از قارچ¬کش¬ها در کنترل این بیماری¬ها و ظهور بیمارگرهای مقاوم، پتانسیل اسانس¬های گیاهان دارویی برای کنترل این بیماری در شرایط درون شیشه¬ای مورد بررسی قرار گرفت. در این تحقیق، پس از برآورد غلظت¬های موثر 9 اسانس گیاهی شامل مرزه، نعنا، پونه، اکالیپتوس، سیر، اسطوخدوس، مریم گلی، آویشن کوهی و بومادران، فعالیت ضد¬قارچی آنها از طریق بازدارندگی از رشد میسلیومی قارچ عامل بیماری حباب تر و خشک و قارچ¬های خوراکی دکمه¬ای و شاه صدف به روش ماکرودایلوشن ارزیابی شد. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار صورت گرفت. از بین اسانس¬های مورد مطالعه، نعنا و آویشن بیشترین اثر بازدارندگی را به¬ترتیب بر علیه perniciosa M.و L. fungicolaنشان دادند. براساس ارزش IC50، اسانس¬های اکالیپتوس و اسطوخدوس برای کنترل M. perniciosaو اسانس سیر و اکالیپتوس برای کنترل L. fungicola در تولید قارچ خوراکی دکمه¬ای می¬تواند توصیه گردد. به¬علاوه، اسانس آویشن کوهی و نعنا برای کنترل قارچ بیماریزای M.perniciosa و آویشن کوهی برای کنترل L. fungicola در کشت قارچ شاه صدف پیشنهاد می¬گردد
Supervisor:
SupervisorE-mail
Behnamian, MahdiUNSPECIFIED
Davari, MahdiUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
Dezhsetan, SaraUNSPECIFIED
Alihosseinzadeh Moghaddam, FatemehUNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Horticulture
Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Horticulture
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Horticulture
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Horticulture
Date Deposited: 13 Dec 2018 10:09
Last Modified: 13 Dec 2018 10:09
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/3810

Actions (login required)

View Item View Item