The effects of salinity stress on plantlet dry weight of different genotypes of wheat

Gholinezhad, Esmaeil (2017) The effects of salinity stress on plantlet dry weight of different genotypes of wheat. In: 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017, Ardabil, Iran.

[img] Text
E-00232-AB-2.pdf

Download (580kB)
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

Soil salinity and irrigation water are one of the main factors limiting the growth of plants in most parts of the country, especially in arid and semiarid regions. Wheat (Triticum aestivum L.) is an important cereal crop of the world. It is one of the staple foods for more than one third of the world population. This experiment conducted by factorial based on randomized completely block designs with 4 replications in 2014 in department of agriculture of Uromia Payame Noor University. The factors were 8 genotypes (Shahriar, Sardari, Sardari 39, Sardari 101, Zarin, Arvand, fgs and Azar 2 and 6 level of salinity (0 -2-4-8-12-16) ds/m from Nacl. The results showed that different levels of salinity had significantly effects on root dry weight, seedling dry weight, plantlet dry weight, stem length and root length. With increasing salinity stress traits of root dry weight, seedling dry weight, plantlet dry weight, stem length and root length decreased, so the highest and lowest value obtained from control and salinity level of 16 ds/m treatment, respectively. The genotypes respond differently to salinity levels and had different tolerances. Genotypes of Zarin, Arvand and Sardari have more tolerance to salinity conditions and the genotypes tolerate up to 12 salinity and in salinity of 16 ds/m, the reduction in traits value of these genotypes were more than 60%. Genotypes of Sardari 101 and Azar 2 were sensitive to salinity stress.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Persian Title: تاثير تنش شوري بر وزن خشك گياهچه ارقام مختلف گندم
Persian Abstract: شوری خاک و آب آبیاری از عمده¬ترین عوامل محدود کننده رشد گیاهان در اکثر نقاط کشور خصوصاً مناطق خشک و نیمه خشک می¬باشد. گندم يكي از محصولات مهم جهان است و يكي از غذاهاي اساسي بيش از يك سوم جمعيت دنيا مي¬باشد. اين آزمايش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک¬های کامل تصادفی با 4 تکرار در سال 1393 در آزمایشگاه کشاورزی دانشگاه پیام نور ارومیه به اجرا در آمد. فاکتورهای آزمایش شامل 8 رقم شهریار، سرداری، سرداری 39، سرداری 101، زرین، اروند، fgs و آذر 2 و 6 سطوح شوری 0، 2، 4، 8، 12 و 16 دسی زیمنس بر متر محلول کلرید سدیم و بودند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که سطوح مختلف شوری اثر بسیار معنی¬داری را بر وزن خشک ریشچه، وزن خشک ساقچه، وزن خشک گیاهچه، طول ساقچه و طول ریشچه داشتند. با افزایش شوری صفات وزن خشک ریشچه، وزن خشک ساقچه، وزن خشک گیاهچه، طول ساقچه و طول ریشچه کاهش یافتند به طوری که بالاترین مقدار هریک از صفات فوق از تیمار شاهد و کمترین مقدار از سطح شوری ds/m 16 بدست آمد. ارقام مختلف نیز در سطوح شوری مختلف، پاسخ¬های متفاوتی از خود نشان دادند و مقاومت¬های متفاوتی داشتند. ارقام زرین، اروند و سرداری نسبت به شوری تحمل بیشتری داشته و شوری حداکثر ds/m 12 را تحمل می¬کنند و در شوری ds/m 16 کاهش مقدار صفات این ارقام بیش از 60 درصد بود و ارقام آذر 2 و سرداری 101 ارقام حساس به شوری می¬باشند.
Subjects: Divisions > Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Divisions: Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Subjects > Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Date Deposited: 01 Dec 2018 17:24
Last Modified: 01 Dec 2018 17:24
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/3955

Actions (login required)

View Item View Item