Production of Chymosin using recombinant DNA technology

Zare, Nasser and Mohebzadeh, Soheila and Asghari Zakaria, Rasool (2017) Production of Chymosin using recombinant DNA technology. In: 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017, Ardabil, Iran.

[img] Text
I-00030-AC-2.pdf

Download (602kB)
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

The milk clotting enzymes could be produced from different sources including microorganisms, plants, animals and recombinant rennet. Among these sources, the animal rennet especially bovine rennet has a high clotting to proteolytic activity ratio which leads to good flavors and textures in the cheese. Due to the production limitations and rising cost of animal rennet, in the past decades numerous attempts have been made to substitute the animal rennet with other milk clotting proteases or its production using biotechnological approaches. Recent advances in molecular biology and recombinant DNA technology provide a suitable, efficient and cost effective approach for the production of animal chymosin. In the past years cDNA of the gene encoding for chymosin have been cloned and characterized from different animals such as calf, camel, goat and lamb and successfully expressed in different hosts such as E. coli, Bacillus species, Aspergillus species, yeast and plants (tobacco). So that the recombinant rennet now constitute 80% of the global animal chymosin’s market. The recombinant chymosin produced in the different host exhibit milk clotting to proteolytic activity and also cheese flavors and textures similar to non-recombinant animal chymosin. Furthermore, the expression and production of recombinant chymosin and its activity can be improved through the use of advanced genetics and protein engineering tools.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Persian Title: تولید کیموزین با استفاده از فناوری DNA نوترکیب
Persian Abstract: ترکیبات لخته¬کننده شیر از منابع مختلفی به دست می¬آیند که شامل میکروبی، گیاهان، حیوانات و پروتئین‏هاي نوترکیب می¬باشند. در این میان رنین حیوانی بویژه رنین گاوی در مقایسه با رنین گیاهی و میکروبی نسبت فعالیت لخته‌کنندگی به پروتئازی بالایی دارد که منجر به ایجاد طعم و بافت مناسبی در پنیر می‌شود. در چند دهه گذشته به دلیل محدودیت تولیـد و قیمت در حال افزایشِ مایه¬پنیر حیوانی مطالعات زیادی براي جایگزین کردن رنین حیوانی با سایر پروتئازهاي لخته¬کننده¬ي شیر یا تولید رنین حیوانی با استفاده از رهیافت‌های زیست‌فناوری انجام شده است. پیشرفت¬های اخیر در زیست‌شناسی مولکولی و تکنولوژی DNA نوترکیب، راهکارهای مناسب، موثر و مقرون به صرفه‌ایی را برای تولید کیموزین حیوانی فراهم کرده است. در سال¬های اخیر cDNA ژن کیموزین از گونه‌های مختلفی مانند گاو، شتر، بره و بز جداسازی و تعیین ویژگی شده و با استفاده از مهندسی ژنتیک در میزبان‌های مختلفی مانند اشرشیا کولای، گونه‌های acillus species Bacillus، Aspergillus، مخمر و اخیرا در گیاهان (توتون) بیان شده است. بطوریکه امروزه 80 درصد از رنین حیوانی مورد استفاده در صنایع لبنی به صورت نوترکیب تولید می شود. مورد توجه بسیاری از محققان قرار گرفته است. کیموزین نوترکیب شده در میزبان‌های مختلف از نظر فعالیت لخته‌کنندگی و پروتئازی و همچنین از نظر بافت و طعم پنیر شبیه کیموزین غیرنوترکیب اولیه است. علاوه‌براین بیان ژن و تولید کیموزین نوترکیب و فعالیت آن می¬تواند به وسیله بهره برداری از ابزارهای پیشرفته ژنتیکی و مهندسی پروتئین افزایش یابد.
Subjects: Divisions > Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Divisions: Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Subjects > Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Date Deposited: 01 Dec 2018 17:00
Last Modified: 01 Dec 2018 17:00
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/4107

Actions (login required)

View Item View Item