Estimation of disappearance ratio of crude protein of some of plant and animal protein sources in ruminal, post-ruminal and total of gastrointestinal tract using in vitro methods.

Haghi Jamadi, Mahnaz and Seifdavati, Jamal and Abdi-Benemar, Hossein and Mirzaee Aghchegheshlagh, Farzad and Seyyed sharifi, Reza (2017) Estimation of disappearance ratio of crude protein of some of plant and animal protein sources in ruminal, post-ruminal and total of gastrointestinal tract using in vitro methods. In: 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017, Ardabil, Iran.

[img] Text
H-00062-AC-2 (1).pdf

Download (627kB)
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

This experiment was conducted to determine the disappearance of dry matter, crude protein of various sources of plant and animal proteins in three stages of ruminal, post-ruminal (intestinal) and total of gastrointestinal tract (enzymic three phases digestion method). Experimental protein sources included: soybean meal, rapeseed meal, cottonseed meal, poultry Slaughterhouse waste, fish meal and blood meal in three replicates. The results showed that the treatment containing poultry Slaughterhouse waste powders had the highest amount of ruminal crud protein disappearance (67.16%), while rapeseed meal had the lowest. The highest amount of post-ruminal crud protein disappearance was reported from soybean meal that was to 46.74% and poultry Slaughterhouse waste powders had the lowest rates with 19.17%. The highest of crud protein disappearance ratio of gastrointestinal tract was 84.96% for poultry Slaughterhouse waste. Also the lowest of crude protein disappearance ratio of gastrointestinal tract observed from cotton seed meal as 59.69%. So soybean meal will be adequate source from utilizable protein component (by pass protein) in intestine especially for high- product animal.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Persian Title: تخمین نسبت ناپدید شدن پروتئین خام شکمبه¬ای و بعد شکمبه¬ای و کل دستگاه گوارش برخی منابع پروتئین گیاهی و حیوانی به روش برون تنی
Persian Abstract: این آزمایش به منظور بررسی میزان ناپديد شدن ماده¬ خشک و پروتئين خام منابع مختلف پروتئین های گیاهی و حیوانی در سه مرحله شكمبه¬اي، بعد شکمبه¬ای (روده¬اي) و کل دستگاه گوارش (روش هضم سه مرحله¬اي آنزيمي) صورت گرفت. منابع پروتئینی آزمایشی شامل: کنجاله سویا، کنجاله کلزا ، کنجاله پنبه دانه، بقایای¬کشتارگاهی طیور، پودر ماهی و پودر خون در۳ تکرار بودند. نتایج نشان داد تیمار حاوی پودر ¬بقایای¬کشتارگاهی طیور دارای بیشترین میزان ناپديد¬ شدن پروتئین خام شکمبه‌ای ( ۱۶/۶۷ درصد) بود در حالیکه کنجاله کلزا دارای کمترین میزان بود. بیشترین میزان ناپدید شدن پروتئین خام بعد شکمبه‌ای برای کنجاله سویا با ۷۴/۴۶درصد گزارش گردید و پودر ¬بقایای کشتارگاهی طیور با ۱۷/۱۹ دارای درصد کمترین میزان بود. بیشترین نسبت ناپدید شدن پروتئین خام در کل دستگاه گوارش مربوط به پودر بقایای¬کشتارگاهی طیور (۹۶/۸۴ درصد) بود. همچنین کنجاله پنبه دانه دارای کمترین میزان ناپدید شدن پروتئین¬خام در کل دستگاه گوارش بود. بنابراین کنجاله سویا منبع مناسبی از ترکیبات پروتئینی قابل استفاده در روده به ویژه برای دام های پرتولید خواهد بود
Subjects: Divisions > Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Divisions: Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Subjects > Conferences > 1st International and 5th National Conference on Organic vs. Conventional Agriculture, 16-17 August 2017
Date Deposited: 01 Dec 2018 16:56
Last Modified: 11 Dec 2018 23:12
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/4116

Actions (login required)

View Item View Item